• Deň narcisov 2024
          • Deň narcisov 2024

          • Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude  nielen v uliciach našich miest a obcí, ale aj na pôde našej základnej školy za pomoci dobrovoľníkov konať

            18. apríla 2024.

            Pripnutím žltého kvetu na znak solidarity s ľuďmi s rakovinou si predstavíme konkrétneho pacienta. Na Slovensku ich totiž ročne pribúda 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho postihlo toto náročné ochorenie. Liga proti rakovine ďakuje všetkým, ktorí sa na „život z inej strany“ dokážu pozrieť a byť solidárni v podobe pripnutia narcisu a prispenia do zbierky Deň narcisov. Prispieť na podporu ľudí s rakovinou môže každý.

            NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS?

          • O Austrálii trocha netradične...

          • Hodina anglického jazyka pre žiakov 8. ročníka s rodenou austrálčankou Anastasiou priniesla mnohým z nich množstvo nových informácií. Zaujímavým, inšpiratívnym a hlavne zábavným spôsobom sa lektorka podelila o svoje jazykové poznatky a žiakom ponúkla pútavé informácie o Austrálii – o jej kultúre, unikátnej prírode, zvykoch i cestovateľských tipoch.

            Žiaci mali možnosť prežiť celú hodinu s lektorkou, ktorá ich svojou plynulou angličtinou motivovala k učeniu sa cudzieho jazyka.

                                                                                                                              PaedDr. A. Stašková, Mgr. Z. Sopková

          • Okresné kolo v 3x3 basketbale žiakov základných škôl.

          • V piatok sa na našej škole uskutočnilo finále žiakov v 3x3 basketbale. Stretlo sa tu 6 najlepších tímov:  ZŠ Ľubotice, ZŠ Sibírska, ZŠ Šmeralova, ZŠ Šrobárova, ZŠ Májové námestie, ZŠ Mirka Nešpora.

            Naši žiaci neprehrali ani jeden zápas a úspešní boli v rozhodujúcom zápase so ZŠ Šmeralova, čím si vybojovali zaslúžené 1. miesto a postup na krajské kolo.

            Náš tím tvorili opäť známe mená:

            Š Girgoško, S. Polaček, T. Leško, T. Kožej, S. Sabol

            Blahoželáme a držíme palce 23.4.2024 na krajskom kole v Prešove.

          • MS okresu v basketbale.

          • Utorok 26.3.2024 bol pre našu školu veľmi úspešným dňom. Naše žiačky sa stali majsterkami okresu v basketbale a postúpili na krajské kolo do Starej Ľubovne.

            Súčasne chlapci vybojovali na ZŠ Šrobárova vo volejbale cenné 3. miesto.

            Ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

          • Divadlo pre ľudí v núdzi

          • 25.3.2024 sme sa s deťmi a mladými, ktoré nacvičili Detskú živú krížovú cestu, vybrali potešiť ľudí z Oázy-nádej pre život  (organizácie pre ľudí bez domova), ktorú vedie pán farár Gombita.

            Vlakom sme sa dopravili do Košíc - Bernátoviec. Išli sme tam na pozvanie pána farára, aby sme príbehom lásky priniesli trocha nádeje do života týchto ľudí. Aj keď to bolo náročné, lebo sme sa domov vrátili až po 17. 30 hod., všetci sme prežili pekný deň, obohatení tým, že sme poslúžili svojou troškou rodinám, ktoré tam žijú. Hlavnú postavu Ježiša si zahral ôsmak Adam Blaško, ostatné sme museli trochu pomeniť, lebo choroba nám vyradila niektorých hercov. Postavu Márie si zahrala Sandra Lukáčová. Ďakujeme za ochotnú pomoc pánu Milanovi Lukáčovi a pani Gabriele Pinkovej.

            Vedúce projektu: M. Baňasová a D. Damankošová

          • ŠKD v knižniciach

          • Už tradične sa mesiac marec spája nielen s príchodom jari, ale nesie sa i v znamení kníh. A preto deti z ŠKD so svojimi vychovávateľmi navštívili knižnice.

            Pre väčšinu prváčikov to bola ich prvá návšteva Obecnej knižnice v Ľuboticiach a pre deti to bol veľký zážitok prezerať si množstvo krásnych kníh. Niektoré oddelenia si pozreli priestory našej školskej knižnice a oboznámili sa s jej prevádzkou. Deti zo 7. oddelenia s p. vychovávateľkou Šotíkovou navštívili Detskú knižnicu Slniečko v Prešove.  

            Cieľom návštevy knižníc bolo oboznámiť sa s ich prevádzkou a s ich pravidlami, vzbudiť a budovať záujem a pozitívny vzťah ku knihám a viesť deti k správnemu a šetrnému zaobchádzaniu s knihami.

            Veríme, že knižné príbehy deti očaria, čítanie sa stane ich obľúbenou činnosťou a kniha dobrou kamarátkou.

             

                            Kamarátka kniha

             

            Budem čítať každý deň, knihu do rúk zoberiem.

            Obrázkov v nich veľa býva a v slovách sa múdrosť skrýva.

            Čítajte si, kamaráti, nech vám kniha nudu skráti. 

          • Čakanie na Godota .....

          •  .... divadelná hra Samuela Becketta je tragická groteska. Zobrazuje pocit absurdity človeka z vlastnej existencie – bezvýchodiskovosť, beznádej, bezcieľny pohyb človeka, ktorý kráča, nevediac kam, a čaká – čakanie je hlavným motívom hry.

            Postavy čakajú, no Godot neprichádza. Aj naši žiaci čakali, no Godot neprišiel... Divadelnú hru v rusínskom DAD v Prešove sme si vychutnali pred prázdninami 27.3.2024 vo večerných hodinách. Na predstavení sa zúčastnili žiaci 8 .a 9. ročníka.  Z divadla sme  si odniesli silný umelecký zážitok s prvkami grotesky, irónie a komiky.

          • Belianská jaskyňa

          • Čo sú krasové procesy? To sme si povedali na hodine biológie v 9. ročníku. Hovorí sa, že lepšie je raz vidieť ako 100 krát počuť. A dohodli sme sa, že si pôjdeme naživo pozrieť jeden z výsledkov týchto procesov - jaskyňu.

            Teda žiaci 9.A, 9.B , 9.C, navštívili 21.3.2024 Belianskú jaskyňu. Jaskyňa nás zaujala bohatou sintrovou výplňou rozličných farieb, bohatou kvapľovou výzdobou i čarokrásnymi jazierkami. Žiaci sa dozvedeli ako jaskyňa vznikla, kde sa nachádza a  zopakovali si s pánom sprievodcom typy kvapľov. Absolvovali sme tradičný okruh, ktorý má dĺžku 1370 m s prevýšením 125 m. To, že sme prekonali pri prehliadke cez 300 schodov sme všetci pocítili na našich lýtkach. Jedna zo zastávok na prehliadkovej trase bola v Hudobnej sieni, ktorá dostala pomenovanie podľa zvukov dopadajúcich kvapiek vody na hladinu jazierka. V tejto sieni sa pre jej výborné akustické podmienky organizovali hudobné koncerty reprodukovanej klasickej hudby, krásnu ukážku sme si vypočuli aj my.

          • Počúvaj ma! alebo Ako nestratiť hlavu v mobile

          • To je názov predstavenia pre deti a mládež venované boju proti násiliu a kyberšikane, na ktorom sa dňa 20.3.2024 zúčastnili naši žiaci 5.-7.ročníka.

            Ústrednou témou predstavenia bol príbeh dvoch mladých ľudí a ako kyberšikana ovplyvnila ich osudy. Herci z bábkového divadla BABADLO ponúkli žiakom v kine Scala reálny obraz kyberšikanovania v školskom prostredí, ukázali ako reagovať na šikanovanie a ako ho riešiť.
            Veríme, že aj pod vplyvom tohto predstavenia sa naši žiaci viac zamyslia nad dôsledkami, ktoré kyberšikana spôsobuje v životoch mladých.

          • Deň vody

          • 22. marec bol jedinečnou príležitosťou pripomenúť si dôležitosť vody. Žiaci 4. ročníka ho oslávili modrým dňom. Každé modré tričko symbolizovalo čistú vodu a vyjadrenie, že problémy ľudstva s vodou sa týkajú nás všetkých.

            Žiaci sa rozhodli, že tento deň im nie je ľahostajný a počas 4 vyučovacích hodín si pripomenuli poznatky o vode a jej význame pre život na celej planéte, rozprávali sa o ochrane vody v prírode, šetrení ňou doma aj v škole a zamedzení jej plytvaniu. Zaujímavými aktivitami dospeli k presvedčeniu, že voda je naše zlato a bez tejto vzácnej tekutiny by nebol život.

          • Deň vo sfére peňazí – modelové vyučovanie 1.stupeň

          • Deň 20. 3. 2024 bol našim Dňom vo sfére peňazí. Prostredníctvom modelového vyučovania sme sa zamerali na rozvoj poznatkov, zručností a skúseností v oblasti finančnej gramotnosti.

            Počas štyroch vyučovacích hodín žiaci 1., 2., 3. a 4. ročníkov absolvovali veľa rôznorodých zaujímavých aktivít. Prezentácie, spoločné hry, pracovné listy, ktoré sme vypracovávali, nás oboznámili so širokou škálou poznatkov z oblasti finančnej gramotnosti. Dozvedeli sme sa napr. ako vznikli prvé peniaze, ako vyzerajú súčasné peniaze - bankovky i mince, spoznali sme bezpečnostné prvky peňazí, akými spôsobmi platíme za tovar a služby, prečo a ako je dôležité šetriť, čo je finančná gramotnosť. Naučili sme sa rozumieť pojmom ako je mzda, rodinný rozpočet, pôžička, úrok... Zahrali sme sa na aj obchod a priestor dostala aj naša kreativita a fantázia. Vytvárali sme vlastné pokladničky, peňaženky aj platobné karty. Veríme, že pre všetkých zúčastnených to bol pekný obohacujúci deň.

          • Literárny kvíz – vedomostná súťaž

          • 21. marca sa uskutočnil Literárny kvíz žiakov 3. a 4. ročníka, v ktorom 3-členné družstvá z každej triedy ukázali, ako ovládajú literárnu teóriu, spisovateľov a ich diela, ako poznajú texty z čítaniek a vedia sa zorientovať v umeleckých textoch.

            Súťaž odštartovali 3- členné družstvá žiakov 4. ročníka, ktorí boli vo vedomostiach vyrovnaní. O víťazovi rozhodla iba jedna otázka, ktorá pomohla vyhrať súťažiacim zo 4.A triedy. V druhom kole si zmerali sily tretiaci. Víťazom sa stalo družstvo 3.B triedy.
            Obecenstvo odmenilo každú správnu odpoveď potleskom.
            Víťazné družstvá boli ocenené knihami a ostatní súťažiaci vecnými cenami. Srdečne blahoželáme!

          • Vynášanie MORENY v ŠKD

          • V našom ŠKD je už pekným zvykom vynášať Morenu. 

            Všetky oddelenia sa popoludní, 21.3.,  stretli na školskom dvore, kde nám deti zo 4. oddelenia priblížili tradície vynášania Moreny. Za veselého spevu sa všetci presunuli k potoku v Nižnej Šebastovej, s Morenou sa rozlúčili, zapálili ju a hodili do potoka. 

            Veríme, že zimu sme už odohnali a privolali očakávanú jar.

            Plní nezabudnuteľného zážitku sme sa vrátili do svojich oddelení.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľstvo Základnej školy, Strážnická 26, 080 06 Ľubotice oznamuje, že dňa 27.3.2024 udeľuje v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. § 150 ods. 5 žiakom 1. až 9. ročníka z organizačných a prevádzkových dôvodov na tento deň riaditeľské voľno. Dôvodom udelenia riaditeľského voľna je Metodický deň organizovaný MsÚ Prešov – odborom školstva, kultúry a cestovného ruchu. Je určený pre pedagogických zamestnancov škôl, na ktorom budú prítomní všetci pedagogický zamestnanci ZŠ Ľubotice.


            V tomto termíne nebude v prevádzke ani Školská jedáleň ani ŠKD.

            Ľubotice 15. marca 2024

            Mgr. Ivan Kostelník
            riaditeľ školy

        • Vyhlásenie výberového konania
          • Vyhlásenie výberového konania

          • Obec Ľubotice vyhlasuje v zmysle § 4 zákona č.596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve
            a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
            a § 5 zákona č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších
            predpisov :

            výberové konanie č.1/2024 na obsadenie funkcie riaditeľa/ky školy :
            Základná škola, Strážnická 26, 08 006 Ľubotice

            Celé znenie: Vyhlasenie_vyberoveho_konania_ZS.pdf

        • Riaditeľské voľno (8. ročník)
          • Riaditeľské voľno (8. ročník)

          • Riaditeľské voľno

            Základná škola, Strážnická 26, 080 06 Ľubotice

            Riaditeľ školy oznamuje, že v súlade s   § 150, odst. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z.z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z.z.

            poskytuje

            z organizačných dôvodov žiakom 8. ročníka Základnej školy, Strážnická 26, 080 06 Ľubotice riaditeľské voľno dňa 20.marca 2024. V tomto dni sa uskutoční Testovanie 9. Na priebeh testovania bude dohliadať väčší počet učiteľov. Z tohto dôvodu nebude možné zabezpečiť chod vyučovania podľa rozvrhu hodín v 8.ročníku.

            Ľubotice 15. marca 2024

            Mgr. Ivan Kostelník
            riaditeľ školy

          • Na javisku DJZ v Prešove

          • Pre náš divadelný krúžok bol 13.3. 2024 dňom D. Po mesiacoch práce a menších vystúpení nás čakalo vystúpenie v Historickej budove DJZ v Prešove. V tento deň sa tu konal divadelný festival detských ochotníckych divadelných súborov pod názvom Dni s Táliou.

            Prišli sme skôr, aby sme sa dobre oboznámili s divadelným priestorom a urobili si priestorovú skúšku. Potom sme sa usadili v javisku a pozreli si divadielka od iných detských súborov. Keď sa priblížil čas nášho vystúpenia, zakostýmovali sme sa, rozložili potrebné kulisy a spustili. Pekne a odvážne. Odrazu sme sa na chvíľu cítili ako profesionálni herci. 

            V našom podaní ožilo prírodovedné múzeum a zvieratká (teda my)  zahrali 3  bájky(autora La Fontaine) a jeden príbeh zo života o ukradnutom mobile. Po zahraní sa naše zvieratká vrátili opäť na podstavce v múzeu a znehybneli.  To je v skratke obsah nášho divadielka pod názvom Múzeum ožíva.

            Naše úsilie prinieslo aj svoje ovocie. Aj keď sme neboli na večernom vyhodnotení, sme radi, že sme sa umiestnili v striebornom pásme.

            Vedúca DDS Ľubo v Ľuboticiach

          • OK vo florbale 2024

          • Po úspešnom postupe do finálovej skupiny , žiačky ZŠ Ľubotice na okresnom kole vo florbale 12.3. 2024  vybojovali 2. miesto.

            V zápasoch zdolali ZŠ Petrovany, Lemešany, Važeckú, podľahli iba víťazovi turnaja ZŠ Šmeralova 3:1

            Blahoželáme.