• Počúvaj ma! alebo Ako nestratiť hlavu v mobile

          • To je názov predstavenia pre deti a mládež venované boju proti násiliu a kyberšikane, na ktorom sa dňa 20.3.2024 zúčastnili naši žiaci 5.-7.ročníka.

            Ústrednou témou predstavenia bol príbeh dvoch mladých ľudí a ako kyberšikana ovplyvnila ich osudy. Herci z bábkového divadla BABADLO ponúkli žiakom v kine Scala reálny obraz kyberšikanovania v školskom prostredí, ukázali ako reagovať na šikanovanie a ako ho riešiť.
            Veríme, že aj pod vplyvom tohto predstavenia sa naši žiaci viac zamyslia nad dôsledkami, ktoré kyberšikana spôsobuje v životoch mladých.

          • Deň vody

          • 22. marec bol jedinečnou príležitosťou pripomenúť si dôležitosť vody. Žiaci 4. ročníka ho oslávili modrým dňom. Každé modré tričko symbolizovalo čistú vodu a vyjadrenie, že problémy ľudstva s vodou sa týkajú nás všetkých.

            Žiaci sa rozhodli, že tento deň im nie je ľahostajný a počas 4 vyučovacích hodín si pripomenuli poznatky o vode a jej význame pre život na celej planéte, rozprávali sa o ochrane vody v prírode, šetrení ňou doma aj v škole a zamedzení jej plytvaniu. Zaujímavými aktivitami dospeli k presvedčeniu, že voda je naše zlato a bez tejto vzácnej tekutiny by nebol život.

          • Deň vo sfére peňazí – modelové vyučovanie 1.stupeň

          • Deň 20. 3. 2024 bol našim Dňom vo sfére peňazí. Prostredníctvom modelového vyučovania sme sa zamerali na rozvoj poznatkov, zručností a skúseností v oblasti finančnej gramotnosti.

            Počas štyroch vyučovacích hodín žiaci 1., 2., 3. a 4. ročníkov absolvovali veľa rôznorodých zaujímavých aktivít. Prezentácie, spoločné hry, pracovné listy, ktoré sme vypracovávali, nás oboznámili so širokou škálou poznatkov z oblasti finančnej gramotnosti. Dozvedeli sme sa napr. ako vznikli prvé peniaze, ako vyzerajú súčasné peniaze - bankovky i mince, spoznali sme bezpečnostné prvky peňazí, akými spôsobmi platíme za tovar a služby, prečo a ako je dôležité šetriť, čo je finančná gramotnosť. Naučili sme sa rozumieť pojmom ako je mzda, rodinný rozpočet, pôžička, úrok... Zahrali sme sa na aj obchod a priestor dostala aj naša kreativita a fantázia. Vytvárali sme vlastné pokladničky, peňaženky aj platobné karty. Veríme, že pre všetkých zúčastnených to bol pekný obohacujúci deň.

          • Literárny kvíz – vedomostná súťaž

          • 21. marca sa uskutočnil Literárny kvíz žiakov 3. a 4. ročníka, v ktorom 3-členné družstvá z každej triedy ukázali, ako ovládajú literárnu teóriu, spisovateľov a ich diela, ako poznajú texty z čítaniek a vedia sa zorientovať v umeleckých textoch.

            Súťaž odštartovali 3- členné družstvá žiakov 4. ročníka, ktorí boli vo vedomostiach vyrovnaní. O víťazovi rozhodla iba jedna otázka, ktorá pomohla vyhrať súťažiacim zo 4.A triedy. V druhom kole si zmerali sily tretiaci. Víťazom sa stalo družstvo 3.B triedy.
            Obecenstvo odmenilo každú správnu odpoveď potleskom.
            Víťazné družstvá boli ocenené knihami a ostatní súťažiaci vecnými cenami. Srdečne blahoželáme!

          • Vynášanie MORENY v ŠKD

          • V našom ŠKD je už pekným zvykom vynášať Morenu. 

            Všetky oddelenia sa popoludní, 21.3.,  stretli na školskom dvore, kde nám deti zo 4. oddelenia priblížili tradície vynášania Moreny. Za veselého spevu sa všetci presunuli k potoku v Nižnej Šebastovej, s Morenou sa rozlúčili, zapálili ju a hodili do potoka. 

            Veríme, že zimu sme už odohnali a privolali očakávanú jar.

            Plní nezabudnuteľného zážitku sme sa vrátili do svojich oddelení.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľstvo Základnej školy, Strážnická 26, 080 06 Ľubotice oznamuje, že dňa 27.3.2024 udeľuje v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. § 150 ods. 5 žiakom 1. až 9. ročníka z organizačných a prevádzkových dôvodov na tento deň riaditeľské voľno. Dôvodom udelenia riaditeľského voľna je Metodický deň organizovaný MsÚ Prešov – odborom školstva, kultúry a cestovného ruchu. Je určený pre pedagogických zamestnancov škôl, na ktorom budú prítomní všetci pedagogický zamestnanci ZŠ Ľubotice.


            V tomto termíne nebude v prevádzke ani Školská jedáleň ani ŠKD.

            Ľubotice 15. marca 2024

            Mgr. Ivan Kostelník
            riaditeľ školy

        • Vyhlásenie výberového konania
          • Vyhlásenie výberového konania

          • Obec Ľubotice vyhlasuje v zmysle § 4 zákona č.596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve
            a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
            a § 5 zákona č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších
            predpisov :

            výberové konanie č.1/2024 na obsadenie funkcie riaditeľa/ky školy :
            Základná škola, Strážnická 26, 08 006 Ľubotice

            Celé znenie: Vyhlasenie_vyberoveho_konania_ZS.pdf

        • Riaditeľské voľno (8. ročník)
          • Riaditeľské voľno (8. ročník)

          • Riaditeľské voľno

            Základná škola, Strážnická 26, 080 06 Ľubotice

            Riaditeľ školy oznamuje, že v súlade s   § 150, odst. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z.z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z.z.

            poskytuje

            z organizačných dôvodov žiakom 8. ročníka Základnej školy, Strážnická 26, 080 06 Ľubotice riaditeľské voľno dňa 20.marca 2024. V tomto dni sa uskutoční Testovanie 9. Na priebeh testovania bude dohliadať väčší počet učiteľov. Z tohto dôvodu nebude možné zabezpečiť chod vyučovania podľa rozvrhu hodín v 8.ročníku.

            Ľubotice 15. marca 2024

            Mgr. Ivan Kostelník
            riaditeľ školy

          • Na javisku DJZ v Prešove

          • Pre náš divadelný krúžok bol 13.3. 2024 dňom D. Po mesiacoch práce a menších vystúpení nás čakalo vystúpenie v Historickej budove DJZ v Prešove. V tento deň sa tu konal divadelný festival detských ochotníckych divadelných súborov pod názvom Dni s Táliou.

            Prišli sme skôr, aby sme sa dobre oboznámili s divadelným priestorom a urobili si priestorovú skúšku. Potom sme sa usadili v javisku a pozreli si divadielka od iných detských súborov. Keď sa priblížil čas nášho vystúpenia, zakostýmovali sme sa, rozložili potrebné kulisy a spustili. Pekne a odvážne. Odrazu sme sa na chvíľu cítili ako profesionálni herci. 

            V našom podaní ožilo prírodovedné múzeum a zvieratká (teda my)  zahrali 3  bájky(autora La Fontaine) a jeden príbeh zo života o ukradnutom mobile. Po zahraní sa naše zvieratká vrátili opäť na podstavce v múzeu a znehybneli.  To je v skratke obsah nášho divadielka pod názvom Múzeum ožíva.

            Naše úsilie prinieslo aj svoje ovocie. Aj keď sme neboli na večernom vyhodnotení, sme radi, že sme sa umiestnili v striebornom pásme.

            Vedúca DDS Ľubo v Ľuboticiach

          • OK vo florbale 2024

          • Po úspešnom postupe do finálovej skupiny , žiačky ZŠ Ľubotice na okresnom kole vo florbale 12.3. 2024  vybojovali 2. miesto.

            V zápasoch zdolali ZŠ Petrovany, Lemešany, Važeckú, podľahli iba víťazovi turnaja ZŠ Šmeralova 3:1

            Blahoželáme.

        • Vážení rodičia a priatelia školy,
          • Vážení rodičia a priatelia školy,

          • Naša škola je v tomto roku registrovaným prijímateľom 2% zo zaplatenej dane. Budeme vďačný a radi ak prispejete aj takouto formou nášmu rodičovskému združeniu.

            Takto získané finančné prostriedky budú použíté pre naše deti na rôzne druhy aktivít.

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu je k tomu potrebné vaše vyhlásenie

            (Vyhlasenie-2022-DP-ZS-Lubotice.pdf) a Potvrdenie o zaplatení dane od vášho zamestnávateľa.

            ĎAKUJEME!

            Údaje nášho združenie:

            Občianske združenie: Rodičovské združenie pri Základnej škole

            IČO: 173196170932

          • Divadelné stretnutia so seniormi

          • Denný stacionár v Ľuboticiach je pre deti zo ZŠ Ľubotice miestom, kde sa rady vracajú. Vždy tu narazia na láskyplné prijatie a ani tí najväčší trémisti sa neboja predviesť, čo sa z divadelného „kumštu“ už naučili.

            Prvýkrát sme starkých navštívili s bájkami. Na druhé stretnutie 25.1. 2024, po uzavretí polročných známok, sme sa k nim vybrali s troma príbehmi zo života: Úraz, Podvodník a Mobil. Zobrali sme so sebou aj 4 hudobníkov: Filipa Hasaru s husličkami, Soňu Cínovú s akordeónom a 2 flautistov – Bianku Hvizdošovú a Sama Homolu. Nezabudli sme ani na našich koledníkov z Dobrej noviny. Programom nás previedli 2 šikovné moderátorky – Ivana Kačmárová a Martina Raplíková.

            Aj keď sa v čase pôstu nezvykne veľmi hrať divadlo, napriek tomu sme 6.3. k seniorom prišli opäť. Tentokrát sme však siahli po téme krížovej cesty. Starší žiaci si pre našich seniorov pripravili divadelnú podobu, sprevádzanú piesňou Bol si tam, ktorú medzi 14 zastaveniami spievali pod vedením p. uč. Damankošovej 3 žiačky zo 6.C. Všetci herci sme boli prekvapení. Starkí netlieskali, no plní dojatia nad príbehom lásky si zotreli aj nejaké tie slzičky. Zase nás milo pochválili a dojatie bolo aj v mojom srdci, lebo som si uvedomila, s akou trpezlivosťou nesú títo obyvatelia Denného stacionára svoje vlastné kríže.

            Viac o oboch vystúpeniach vám iste povie naša fotogaléria.

            Vedúca Detského divadelného súboru ĽUBO

          • BÁBKOVÁ LIGA

          •      Čo sa skrýva pod týmto pojmom? Projektová práca piatakov z literatúry. Po prebraní rozprávok a bábkového divadla mali žiaci 5.A a 5.C triedy za úlohu vytvoriť vlastnú bábkovú rozprávku a odprezentovať ju pred druhými. Postupne  prerobili literárne texty na dramatické, napísali scenáre, vyrobili bábky a kulisy, nacvičili a odprezentovali svoje projekty - najprv pre deti z 1.stupňa a potom pred odbornou porotou s ocenením najlepších divadelných súboroch. 

                 7.3.  obišli na 2.a 4.vyučovacej hodine 1.C, 2.C, 2.A, 3.C a 2.B. Po vystúpení sme ocenili na základe diváckej poroty ako najúspešnejšiu  rozprávku O červenej sliepočke z 5.C.

                 Odborná porota vytvorená zo senioriek, ktoré sa venujú ochotníckemu divadlu ( pani Magda Zacharová, pani Gabriela Pinková ), na základe bodovania  8.3. takto ocenila jednotlivé divadielka:

                 1.miesto: Skupina 7 kozliatok z 5.C s rozprávkou Vlk a kozliatka – 23 bodov

                 2.miesto: 5 kozliatok a vlk z 5.A s rovnakým námetom – 21 bodov

                 3.miesto 2 skupiny s rozprávkou O červenej sliepočke ( z 5.A aj 5.C) – zhodne 20 bodov

            Tešíme sa zo šikovnosti a tvorivosti všetkých 7 skupín.

            Vyučujúca SJL v 5.AC

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Dňa 14.3.2024 sa uskutoční Rada školy o 16.30 hod. v priestoroch Školskej knižnice.

            Mgr. Martina Baňasová – predseda RŠ

          • Angažovaná škola

          • Dňa 7.3.2024 sa našim žiakom a žiačkám dobrovoľníckeho krúžku menovite Paulíne, Kristíne Mikitovej, Diane Javorskej, Petre Semančíkovej, Alexovi Hasarovi podarilo obhájiť plán, prezentáciu a získať grant projektu Angažovaná škola. Za spolupráce p. učiteliek Martiny Tarcalovej a Nikol Vašákovej sa zúčastnili online stretnutia s lektorkami z Angažovanej školy a dobrovoľníckeho centra, predstavili študentský projekt, ktorý je súčasťou procesu získavania značky "Angažovaná škola" nadnárodnej súťaže.

            Tešíme sa na ďalšie výzvy a stretnutia pri tomto projekte a prajeme si aj im víťazstvo a veľa pekných zážitkov. Zapojené školy prepoja klasickú výučbu s riešením problémov a potrieb každodenného reálneho života. To sa deje cez dobrovoľnícke aktivity žiakov a študentov.
            Aj zmysel Angažovanej školy najlepšie pochopíte na príklade z praxe v príspevku nižšie 👇

            na webe https://www.angazovanaskola.sk/ocenene-projekty

        • Oznam
          • Oznam

          • Oznamujeme Vám, že celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ  pod názvom Testovanie 9 pre školský rok 2023/2024 sa na našej škole uskutoční 20. marca 2024 (streda) z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra.

            Náhradný termín testovania sa uskutoční 4. apríla 2024 (streda).

            Všetky ďalšie bližšie informácie nájdete na:

             https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

          • Príbeh hudby - online koncert.

          • V mesiaci február sa žiaci 6.ročníka po prvý krát zúčastnili na online výchovnom koncerte Príbeh hudby. Nikam sme necestovali ,hudba prišla za nami do triedy. Cez link sne sa prihlásili na online vysielaný koncert do budovy Slovenskej filharmónie v našom hlavnom meste.

            Počuli sme skladby slovenských skladateľov E.Suchoňa ,J.Cikkera ,ale aj skladateľov svetového mena ako sú L. van Beethoven a iní. Dirigent orchestra všetky skladby  a jednotlivé hudobné nástroje žiakom priblížil ,aby vedeli čo  počúvajú, čo si majú všímať. Hral Symfonický orchester, spieval Bratislavský chlapčenský zbor .Žiaci boli súčasťou príbehu, hlasovali online pri konkurze na huslistu do orchestra. Počas koncertu usilovne pracovali, odpovedali na otázky v pracovnom liste ,overovali si hlavné hudobné zručnosti, najmä hudobnú pamäť. Koncert bol zaujímavý a žiaci si odniesli pekný umelecký zážitok.

          • Výbuch sopiek v triedach 5. ročníka

          • Sopky, výbuch a láva zachvátili 5.ročník. Žiaci si v rámci učiva o Zemi prichystali veľmi pekné projekty o sopkách, o ktorých na hodinách geografie porozprávali aj svojim spolužiakom.

            Žiaci veľmi milo prekvapili svojimi originálnymi modelmi sopiek, ktoré zhotovili z najrôznejších materiálov - polystyrénov, krepových papierov, alobalov, kartónov či plastelín. Samozrejme, nechýbali ani simulované sopečné ohňostroje a predvedenia vytekania lávy. Zo sódy, saponátu a potravinárskeho farbiva žiaci vymiešali magmu a prilievaním octu vytvorili vybuchujúcu alebo tečúcu lávu. Deti mali zo svojich aktívnych vulkánov obrovskú radosť a tak sa vzájomne bližšie oboznámili a spoznali ohnivé miesta na Zemi. 

            Mgr. Gabriela Baliková

          • Workshop - Digitalizácia a jej vplyv na vývin detí

          • Obec Ľubotice a členovia komisie pre školstvo a informatizáciu pozývajú na workshop, ktorý je určený všetkým, ktorí sa chcú dozvedieť viac o vplyve digitalizácie na vývin detí. Tento workshop bude nabitý zaujímavými poznatkami od skúsených odborníkov.

            Hlavným prednášajúcim bude PaedDr. Monika Rišková, skúsená pedagogička, ktorá nám priblíži, ako digitálne technológie ovplyvňujú vzdelávanie a rozvoj detí. Ing. Matej Lukáč, odborník v oblasti informatizácie, nám poskytne cenné informácie o tom, ako sa digitálna transformácia prejavuje  a aké sú jej dôsledky.

            Na záver workshopu sa môžeme tešiť na vernisáž detských prác spojenú s hudobným vstupom detí zo Základných umeleckých škôl. Otvorenie vernisáže bude viesť  učiteľka výtvarného odboru na SZUŠ Miroslava Kobeláka akademická maliarka Anna Gajová, ktorá nám priblíži aj svoju doterajšiu tvorbu a tvorbu svojich žiakov. Toto podujatie je jedinečnou príležitosťou spoznať nové trendy v oblasti digitálnej edukácie a získať inšpiráciu pre prácu s deťmi. 

            Výstava bude verejnosti prístupná v čase otváracích hodín obecnej knižnice od 8.3.2024- 25.3.2024.