• Olympiáda z anglického jazyka

          • 18. novembra žiaci 4. až 9. ročníka preukázali svoje jazykové znalosti a zručnosti v školskom kole olympiády z anglického jazyka. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách. V kategórií 1.A preukázali svoje jazykové vedomosti žiaci 4. až 7. ročníka.

            V kategórií 1.B zasa žiaci 8. a 9. ročníka. V testoch preukázali svoje kvality predovšetkým z gramatiky, slovnej zásoby, z čítania a počúvania s porozumením. Taktiež nechýbala práca s obrázkom, pri ktorej žiaci vytvárali zaujímavé príbehy.
            Víťazi jednotlivých kategórii postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční v januári 2023.
            Výsledky jednotlivých kategórii:

            Kategória 1A
            1. miesto: Tamara ČMILANSKÁ, 7.C
            2. miesto: Filip FRANKO, 7.A
            3. miesto: Matúš ONOFREJ, 7.A
            Kategória 1B
            1. miesto: Michal NAŠČÁK, 9.C
            2. miesto: Soňa PARIĽÁKOVÁ, 9.B
            3. miesto: Tereza KOVAĽOVÁ, 8.B

            Víťazom srdečne blahoželáme
            PaedDr. A. Stašková

          • Svätý Martin v ŠKD

          • 21. novembra podvečer si deti 4. oddelenia pripomenuli Sviatok svätého Martina. Pripravili si lampášiky a krátke pásmo o svätom Martinovi. Spolu s rodičmi sprevádzali Martina na bielom koni ulicami okolia školy. 

            Deťom na cestu svietili lampášiky aj ich očká, dúfajúc, že privolajú prvý sneh. 

            Veríme, že tento sviatok sa stane tradíciou a na budúci rok sa k nám pridajú aj ostatné deti. 

          • Volejbal žiakov - okresné kolo

          • Dňa 23.11.2022 sa uskutočnilo okresné kolo vo volejbale žiakov.

            Našu školu reprezentovali žiaci F. Krivý, D. Vavrek, B. Lukačko, Š. Kendra, T. Leško a vybojovali 3. miesto.

            Po veľmi dlhej (pandemickej) dobe je to naša prvá športová trofej.

            Ďakujeme a blahoželáme.

          • Červený kríž v ŠKD

          • V mesiaci november sme si do ŠKD pozvali pracovníkov Slovenského Červeného kríža, aby nám porozprávali a predviedli, ako sa správne a zodpovedne zachovať v prípade život ohrozujúcej situácie. Deti si mohli prakticky vyskúšať masáž srdca na figurínach, obväzovanie, stabilizovanú polohu a iné.

            Je dôležité deťom, a aj nám dospelým, pripomínať správne postupy pri záchrane ľudského života. Nikdy nevieme, kedy budeme musieť niekomu poskytnúť prvú pomoc, alebo dokonca sa my ocitneme v takej situácii, že budeme odkázaní na pomoc iných.

            Vychovávateľky ŠKD

          • ŠKD vo hvezdárni a planetáriu

          • Dňa 18.11.2022 sme sa s deťmi z troch oddelení ŠKD vybrali na návštevu do Hvezdárne a planetária v Prešove.

            Deti sa dozvedeli, za aký čas sa otočí zem okolo vlastnej osi, prečo je v noci tma a cez deň svetlo, koľko planét je v našej slnečnej sústave, aké sú najznámejšie súhvezdia... Zažili pohľad na nočnú oblohu, naučili sa veľa zaujímavostí o rýchlosti svetla. Dostali odpovede na mnohé otázky, ktoré ich zaujímali. Určite sa do hvezdárne vyberieme aj nabudúce.

            Vychovávateľky ŠKD

          • Chrobák v hlave

          • Veru, taký chrobák v hlave dokáže poriadne skomplikovať život človeka. O tom  sa presvedčili aj žiaci 8.a 9. ročníka, ktorí 9. novembra  navštívili štátne divadlo v Košiciach. 

            To pre nich pripravilo jednu z najslávnejších a najhranejších komédií na svete, klasiku, ktorá jednoducho nestarne. Brilantná francúzska komédia v 3 dejstvách  bola plná zvratov, nečakaných situácií i vtipných okamihov. Centrálnou zápletkou tejto komédie bola  nevera verných, ktorým ktosi skrátka nasadil chrobáka do hlavy. A tak ako v rozprávke, dobro zvíťazilo nad zlom, vernosť nad neverou, úprimnosť nad klamstvom. Po dlhšom čase teda mali naši žiaci divadelný kultúrny deň. Veríme, že ich v tomto školskom roku bude viac. A citát Johanna Wolfganga Goethe na záver : Človek by mal každý deň aspoň počuť malú pieseň, prečítať si dobrú báseň, vidieť krásny obrázok a podľa možnosti povedať niekoľko rozumných slov.“

          • Ponožkový október.

          • Aj v tomto školskom roku sme sa s veľkým záujmom zapojili do zbierky ,ktorú každoročne organizuje OZ Podaj ďaľej... Každý októbrový pondelok žiaci ŽŠR chodili po triedach a zbierali ponožky ,ktoré pomôžu ľudom v núdzi.

            Veríme, že splnia svoj účel a zahrejú nielen v zime.Dohromady ich bolo 919 párov. Najvyšší počet párov ponožiek doniesli žiaci 7.B. Partí im veľká pochvava a čaká ich sladká odmena.

          • Exkurzia po stopách našich literátov

          • Žiaci 8. ročníka absolvovali 18.10. spolu s vyučujúcimi A. Tirpákovou a M. Golitkovou exkurziu na trati Prešov, Jasenová, Martin. Prvú zastávku sme mali v Jasenovej, rodnej obci Martina Kukučína a M. Urbana, kde nám lektorka porozprávala o živote a tvorbe Kukučína, nášho realistického spisovateľa.

            Cesta pokračovala cez Dolný Kubín , kde sme si pripomenuli ďalšieho velikána slovenskej literatúry, Pavla Országa Hviezdoslava.
            Posledná najdlhšia zastávka bola v Martine, kde sme navštívili Slovenské literárne múzeum a tu nás lektorka previedla písomníctvom na Slovensku od čias Veľkej Moravy po súčasnosť. Trošku sme si zopakovali vedomosti, ktoré žiaci získali v nižších ročníkoch a doplnili si , čo ešte nevedeli.
            Posledná cesta viedla na Národný cintorín, kde sme si uctili pamiatku osobností ako Kukučín, Hečko, Jesenský, Haľamová, Smrek, Kmeť, Plicka, Hurban, Vajanský a mnohých ďalších. Myslíme, že tu platí -radšej raz vidieť, ako stokrát počuť.

          • Folklórny krúžok Zvonček

          • Október je mesiac, ktorý je oslavou jesene života a pripomienkou úcty ku všetkým starším ľuďom. Sme radi, že folklórny krúžok Zvonček mohol dňa 17. 10. 2022 svojim vystúpením opäť potešiť seniorov z Jednoty dôchodcov v Ľuboticiach.

            Veríme, že sme im našimi ľudovými piesňami a tancami spríjemnili chvíle. Ďakujeme im za pozvanie a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            p. uč. Fecková, Čechová