• Oslava 55. výročia vzniku ZŠ Ľubotice

          • V tomto roku si naša škola pripomína 55. výročie svojho vzniku. Jej história je spätá s históriou obce Ľubotice. Presne pred 55. rokmi sa slávnostne otvorili brány novej školy. Počas týchto rokov prešla mnohými zmenami, ktoré boli v súlade s požiadavkami a potrebami doby.

            Niekoľkým generáciám poskytla miesto, kde pedagógovia odovzdávali vedomosti žiakom, pre ktorých sa naša škola stala plnohodnotným miestom získavania nových vedomostí a zručností, ktoré žiaci využívali v ďalšom živote.

            Dnes, 26. mája 2023, sme si pripomenuli toto jubileum slávnostnou akadémiou. Škola si obliekla slávnostný šat, v ktorom sa žiaci pod vedením skúsených pedagógov prezentovali v kultúrnom programe. Neopakovateľný program sa niesol v znamení televíznych relácií, bol plný hudby, tanca, spevu i slova. Diváci si pozreli tanečné výkony malých drobcov v súťaži LET’S DANCE: 1. A, B: Letkiss, 1.C: Let´s twist again , 2. B: Green green grass, 2.C: Pesnička Ta –ne, 3. A: Deti ráje, 3. B: Samba, 4. C: We Will Rock You. Folkloristov zo školského súboru Zvonček, ľudové piesne, ľudový tanec – 2. A: A tá naša záhradečka. Na svoje si prišli priaznivci populárnej hudby v známej súťaži SUPERSTAR i hovoreného slova v NEDEĽNEJ CHVÍĽKE POÉZIE : 4.A, B – básne, flauta; žiaci a žiačky 2. stupňa: divadielko Bača, pódiová pohybová skladba: Môj život, Remix piesní. Výbornú atmosféru zachytili naše fotky.

            Na slávnostnej akadémii sa zúčastnili okrem pedagógov, vychovávateľov a asistentov aj rodičia, bývalí žiaci, vedenie školy a hostia - starostka obce Ľubotice p. Mgr. Rubisová, bývalý starosta obce Ľubotice p. MVDr. Krajči, starosta obce Vyšná Šebastová p. Mgr. Beluško, starosta obce Podhradík p. Bc. Vysoký, bývalí riaditelia našej školy p. Mgr. Bekeni, p. Mgr. Macko a ďalší hostia.

            55 rokov je za nami a my všetci zo srdca želáme našej škole veľa ďalších úspešných a dobrých rokov, na ktoré budeme s radosťou spomínať.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom zaslúžili a naďalej starajú o dobré meno našej jubilantky – našej školy.

          • ZŠ Ľubotice opäť s diplomom.

          • Atletika u väčšiny žiakov nepatrí práve k najobľúbenejším školským športom, vyžaduje rýchlosť , vytrvalosť, obratnosť, silovú pripravenosť, osvojenie si techniky jednotlivých disciplín, dobrý výkon stojí nemalé úsilie a námahu. A to väčšina žiakov nie je ochotná podstúpiť.

            ​​​​​​​

            Ale na šťastie sa na každej škole vždy nájdu jednotlivci, pre ktorých snaha o čo najlepší výkon je veľkou výzvou a motiváciou. A keď sa k tomu pridá talent, dobrá fyzická kondícia a nadobudnuté zručnosti, dokážu títo žiaci podať hodnotné výkony.

            Tak tomu bolo 22.5.2023 na okresnom kole v atletike na ZŠ Šmeralova.

            Našu školu reprezentovali šiesti žiaci ( J. Sciranka, P. Muška, J. Mikita, M. Knap, T. Komka a D. Vavrek ) v šiestich atletických disciplínach. Po spočítaní dosiahnutých bodov za svoje výkony sa z 12 zúčastnených škôl naša škola umiestnila na 3. mieste za ZŠ Sv. Mikuláša a Šmeralova.

            Z jednotlivcov sa Dávid Vavrek umiestnil na 1. mieste vo vrhu guľou 4 kg

             (10, 95m) a 

            Peter Muška v hode vortexomVortex Ball na 2. mieste (59,70m).

             

            Najhodnotnejší výkon ale podala štvorica našich šprintérov (D. Vavrek, M. Knap, P. Muška, J. Mikita )v štafete 4x60 m, keď časom 29,63s nielen že zvíťazila, ale utvorila po 12 rokoch nový školský rekord.

            Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            Výkony našich atlétov na okresnom kole v atletike na ZŠ Šmeralova:

            Beh na 60m –            Knap Matúš – 7,95 s ,   Mikita Jakub – 8,20 s

            Beh na 800 m – Komka Tomáš – 2:33,90 s,  Knap Matúš – 2:42,13 s

            Vrh guľou      -Vavrek Dávid – 10,95 m   1. miesto

            Skok do diaľky – Muška Peter – 465 ,    Komka Tomáš – 452 cm                        

            Skok do výšky – Mikita Jakub – 140 cm,   Sciranka Ján – 135 cm

            Hod vortexom – Muška Peter – 59,70 m  2. miesto Vavrek Dávid – 56,28 m

            Štafeta 4x60 m – D. Vavrek, M. Knap, P. Muška, J. Mikita - 29,63s   1. miesto a nový školský rekord.

          • Biologická exkurzia v ZOO Spišská Nová Ves

          • 23.5.2023 sa žiaci 6. ročníka pod vedením p. učiteliek Hvizdošovej a Feckovej vydali na exkurziu do ZOO v Spišskej Novej Vsi.

            Po hodinovej ceste dorazili k ZOO, ktorá je najmladšia zoologická záhrada na Slovensku. V tejto ZOO na relatívne menšej ploche, mali naši žiaci možnosť vidieť veľa živočíchov. Videli, prečítali si a samozrejme zopakovali si svoje poznatky o obojživelníkoch, plazoch, vtákoch. Zaujímali sa aj o rôzne typy cicavcov. A kto sa nebál si pozrel aj bezstavovce škorpióna a vtáčkara.

          • Osviežujúce prekvapenie

          • Piatok 26.5. našich žiakov čakalo milé a osviežujúce prekvapenie. Organizácia Podaj ďalej im z vďačnosti za dlhoročnú spoluprácu a zapájanie sa do jej aktivít pripravila malý darček.

            Každý zo žiakov našej základnej školy si tak mohol pochutnať na nanuku.

            Ďakujeme organizácii za toto milé prekvapenie.

          • EXKURZIA DO HVEZDÁRNE A PLANETÁRIA

          • Dňa 23. mája sa naši piataci zúčastnili na  zaujímavej exkurzii v Hvezdárni a planetáriu v Prešove. V prednáškovej sieni sa žiaci oboznámili s vesmírom, chodom Slnečnej sústavy, s planétami a ich mesiacmi  a inými zaujímavosťami z kozmu.

            Potom nasledovala návšteva planetária, kde sme si ľahli na pohodlné ležadlá a naša cesta hviezdnou oblohou sa začala. Pozorovali sme Slnko, Mesiac, hviezdy viditeľné voľným okom, Mliečnu dráhu a to všetko v rôznych ročných obdobiach a zo zemepisných šírok od severného pólu po južný pól. Dozvedeli sme sa veľa o súhvezdiach - ako podľa Grékov, ktorí žili v dávnej minulosti, vznikala naša galaxia.

            Exkurzia sa všetkým veľmi páčila a domov sme odchádzali plní zážitkov, dojmov a nových vedomostí.

            Mgr. G. Baliková

          • Deň mlieka

          • 17. máj 2023 žiaci 1.stupňa našej ZŠ venovali Svetovému dňu mlieka. Tento deň nám pripomína význam konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov ako dôležitej zložky výživy.

            Mlieko je významným zdrojom bielkovín, vitamínov, minerálov a iných látok, ktoré sú zdrojom výživy pre ľudský organizmus a podieľajú sa na prevencií proti ochoreniam.  Pre deti sme mali pripravenú prezentáciu zameranú na to, odkiaľ mlieko získavame, ako sa spracováva a čo sa z neho vyrába. Tiež sa venovali iným aktivitám, ako boli pracovné listy  a  z obalov z mliečnych výrobkov vytvorili MLIEKOMANOV, kravičky,  so zaviazanými očami ochutnávali mliečne výrobky a hádali, čo dostali.

            Deti sa tak  pri získavaní nových informácií zároveň dobre zabavili

          • Naše spevácke talenty

          • V mesiacoch apríl ,máj v ABC Centrum Prešov prebiehali okresné kolá speváckych súťaží moderných piesní Slávici z lavice a ľudových piesní Slávik Slovenska , na ktorých našu školu úspešne reprezentovali naši žiaci.

            V speve modernej piesne si svoje spevácke zručnosti pomerali N.Petrigáč 5.B,E.Daňáková 6.C.,T.Feková 8.C. Ich výkony hodnotila odborná porota a pódiové umiestnenie im uniklo len o vlások. Úspešnejší sme boli v ľudových piesňach ,kde si vyspievali všetci speváci S.Cínová 5.A, L.Petrigáč 3.B, T.Kandráčová 9.B nádherné 2.miesto vo svojich kategóriách za hudobného sprievodu akordeónu v podaní N.Petrigáča.

            Srdečne blahoželáme.

          • ŠKD má talent

          • Jedno piatkové májové popoludnie sme si v ŠKD spestrili súťažou v talente detí medzi troma oddeleniami. Deti sa na súťaž starostlivo pripravovali, čo sa odrazilo na výborných výkonoch detí. Boli sme milo prekvapení, koľko detí má výnimočný talent v oblasti tanca, spevu, hre na hudobný nástroj.

            Rozhodovanie nebolo ľahké, porota sa po každom vystúpení zodpovedne radila.  Pochvalu a odmenu si zaslúžili všetci zúčastnení, ktorí vynaložili mnoho síl na prípravu, a taktiež porota, ktorá to nemala vôbec ľahké. Všetkým ďakujeme, výhercom touto cestou ešte raz gratulujeme.

            1. miesto – Leo Petrigáč 3B, Nelka Kraviarová 3C
            2. miesto – Viktória Kollárová, Sofia Vašaničová 3A
            3. miesto – Matúš Revák, Bianka Hvizdošová
          • VIKTÓRIINE ZÁHRADY A ČERTOVA SKALA

          • V rámci projektu „KREATÍVNE SLOVENSKO“ sa žiaci 5.A a 5.B triedy zapojili do súťaže, ktorú organizovalo najväčšie bludisko svojho druhu v strednej Európe - Viktóriine záhrady a Čertova skala. Úlohou žiakov bolo čo najkreatívnejším spôsobom navrhnúť a nakresliť akékoľvek bludisko.

            Radosť a nadšenie pri tvorbe týchto prác nechýbalo nikomu zo zúčastnených detí. Žiaci ukázali svoju kreativitu a vyhrali bezplatný vstup do tohto úžasného bludiska pre celý autobus detí. Žiaci 5.A a 5.B triedy sa už teraz môžu tešiť na návštevu najväčšieho bludiska svojho druhu v strednej Európe.
            Žiakom srdečne blahoželám a verím, že zažijú napínavé dobrodružstvo pri hľadaní správnej cesty z bludiska Viktóriine záhrady a Čertova skala v Starej Ľubovni.

            Mgr. G. Baliková

          • Púť detí do Obišoviec

          • V sobotu 13. mája sa konala pešia púť detí do Obišoviec.

            Práve v tento deň sme si pripomenuli zjavenie Panny Márie vo Fatime, ktoré sa udialo v roku 1917.V tento deň sa na známe pútnické miesto Košickej arcidiecézy rozhodlo kráčať aj zopár našich detských pútnikov. Ráno sme cestovali  vlakom do Ličartoviec, kde začalo pešie putovanie.

            Tohtoročná téma znela: „Krajší svet s Máriou“. Počas putovania boli pripravené stanovištia, kde deti plnili jednotlivé úlohy. Po príchode do Obišoviec pútnici odovzdávali obetný dar – trvanlivé potraviny pre núdznych zasiahnutých vojnou. Púť vyvrcholila svätou omšou, ktorú celebroval Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup – metropolita. Bol to pre deti aj pre nás veľmi pekný a príjemný zážitok, plný zábavy, hier, ale hlavne duchovného osvieženia.

            D. Damankošová, M. Ižarová Pénzešová

          • Deň Zeme

          • Ktosi múdry povedal, že: „Rozvážne konať má väčšiu cenu ako iba rozumne myslieť.“  Týchto pár múdrych slov sa nevzťahuje iba na konanie ľudí vo vzťahu k sebe, či ostatným ale aj vo vzťahu k našej Zemi – planéte, bez ktorej by náš život nebol možný. V dnešnej dobe, keď výdobytky techniky nielen pomáhajú ale ich používanie vo veľkej miere aj škodí, má naozaj cenu zlata to, ako sa ľudia správajú k prírode a prostrediu, kde trávia svoj čas.

            Aby sme aj my, žiaci a zamestnanci našej školy ukázali, že vieme konať rozvážne, tak ako každý rok, aj teraz  sme zorganizovali jarné upratovanie a zároveň súťaž „Šaty z plastu“. Žiaci spolu so svojimi triednymi učiteľmi navrhli a vyrobili jedinečné modely šiat, ktoré odprezentovali na módnej prehliadke. Šaty museli byť celé vyrobené z plastového odpadu a porota hodnotila aj to, akým spôsobom žiaci svoj model popísali a predviedli. Modely boli naozaj originálne, komentáre k nim boli nápadité a vtipné. Modely a modelky predviedli úžasnú šou, na ktorej sme sa všetci dobre zabavili. Porota mala veľmi ťažkú úlohu vybrať tie najlepšie šaty, preto udelila hneď dve 1., dve 2. a dve 3.miesta:

            1. miesto – 8.C a 9.A

            2. miesto – 5.B a 8.B

            3. mesto – 7.A a 7.B

            Žiaci, ktorí sa podieľali na výrobe a predvedení modelu a umiestnili sa stupňoch víťazov, budú odmenení peknými a chutnými cenami.

            Po vyhodnotení súťaže putovali šaty z plastu do kontajnera na plastový odpad a žiaci sa so svojimi učiteľmi rozišli na vopred určené lokality, ktoré dôkladne upratali.

            V rámci jarného upratovania prebieha v škole aj zber papiera, ktorý bude vyhodnotený po jeho ukončení.

            Zábery zo súťaže, ako aj z upratovania si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

          • DEŇ ZEME – 1. stupeň ZŠ

          • V stredu dňa 26. 4. 2023 p. učiteľky pripravili pre žiakov 1. stupňa projektové vyučovanie na tému: „ Deň Zeme“.

            Žiaci v tento deň prišli oblečení v zelenom. Spoločne riešili  rôzne environmentálne aktivity zamerané na: „ Životné prostredie, jeho význam a ochranu“.

            Formou prezentácií spoznávali spôsoby likvidácie a nebezpečenstvo likvidácie domového odpadu pre ochranu životného prostredia. Naučili sa pojmy: skládka odpadu, spaľovňa, čo je recyklácia odpadu a význam triedenia odpadu. Spoločne si vypočuli a aj zaspievali pesničky – Veverička – odpadová profíčka, Bez plastu. Spoznali Ekologické desatoro. Každá trieda vypracovala PL na danú tému s primeranou obtiažnosťou k danému ročníku. Ďalšou aktivitou bola skupinová práca -  návrh vlastnej zbernej nádoby na odpad – papier, s možnosťou využitia v jednotlivých triedach. Záver patril vyhodnoteniu aktivít a najoriginálnejšej nádoby na triedený odpad.

            Týmto zážitkovým učením si žiaci rozvíjali myslenie, rozumové schopnosti porovnávania, triedenia, demonštrácie, schopnosti a zručnosti, naučili sa podstatu triedenia odpadu, recyklácie, uvedomili si nebezpečenstvo odpadu a tiež sa naučili aplikovať poznatky a skúsenosti v praktických činnostiach. Tento deň sa im veľmi páčil.

                                                                                            p. uč. Mgr. Geralská, PaedDr. Šoltýsová, Mgr. Verbovská

          • DEŇ SV. FLORIÁNA

          • V stredu, 3.mája 2023 mali druháci 4. a 6. oddelenia nášho ŠKD zaujímavé popoludnie. Spolu so svojimi vychovávateľkami navštívili hasičskú stanicu na Požiarnickej ulici v Prešove.

            Dozvedeli sa, videli a vyskúšali toho dosť, v meste si dali zaslúženú zmrzlinku a príjemne unavené, ale šťastné sa vrátili späť do školy.

        • FAST HEROES- project
          • FAST HEROES- project

          • Naši žiaci 7. ročníka sa zúčastnili projektu FAST HEROES. Projekt prebiehal v mesiacoch marec a apríl v rámci hodín biológie.

            Cieľom tejto iniciatívy je osloviť jeden milión žiakov základných škôl na celom svete a naučiť ich rozpoznávať príznaky cievnej mozgovej príhody.  Tieto deti môžu raz zachrániť životy svojim rodičom alebo starým rodičom. Dôležité je, aby vedeli v prípade potreby včas zareagovať. 

            Prostredníctvom príbehov superhrdinov sa snaží o edukáciu v oblasti symptómov mŕtvice.

            V rámci tohto projektu sa žiaci naučili rozpoznávať symptómy mozgovej príhody, ako aj potrebu rýchlej reakcie detí v zmysle urýchleného volania prvej pomoci, čo mozgovú príhodu spôsobuje, ako jej predchádzať a znížiť riziká vzniku. Tiež absolvovali online vzdelávanie, kde získavali odmeny, pomocou ktorých si otvárali  edukačné hry. Tiež sme sa venovali rôznym aktivitám, ktoré ich mali naučiť pochopiť, ako mozgová príhoda komplikuje život ľuďom, ktorí ju prekonali.

            Táto iniciatíva projektu stále pokračuje a naši žiaci sa snažia v hrách získať čo najviac bodov a získať čo najlepšie umiestnenie v rámci všetkých zapojených škôl, tried a jednotlivcov.

            Mgr. Z. Ferencová

          • Stavanie mája

          • Máj, máj, máj zelený, pod oblôčkom sadený...  veselým spevom a tancom sa dňa 28.4.2023 naši žiaci z folklórneho krúžku Zvonček pripojili k ďalším účinkujúcim na tradičnej, symbolickej akcii – Stavanie mája, ktorú organizuje obec Ľubotice v spolupráci s Dobrovoľným hasičským zborom obce Ľubotice. Na konci programu si mohli všetci prítomní zaviazať na máj svoju stužku. Pestro vyzdobený máj, ktorý je symbolom úcty a lásky pekne zdobí námestie obce Ľubotice.

          • LegoBot 2023

          • Dňa 27. 4. 2023 sa konal v poradí už siedmy ročník súťaže LegoBot. Túto súťaž pripravuje SPŠE pre žiakov základných škôl, ktorí majú záujem o techniku a programovanie.Našu základnú školu reprezentovali dva tímy.

            Tím Elektro v zložení Tomáš Čakan (9.B), Michal Prihatný (9.B) a tím Rats v zložení Michal Naščák (9.C) a Daniel Šitár (9.C). Obidva tímy súťažili v kategóriách PaintBot a RescueBot.

            V kategórii PaintBot, v ktorej naprogramované roboty kreslili obrázky podľa zadanej predlohy obsadil tím Tomáš Čakan a Michal Prihatný 1. miesto, tím Michal Naščák a Daniel Šitár boli úspešní riešitelia.

            V kategórii RescueBot chlapci naprogramujú robota a ten má za úlohu prechádzať bludiskom a z bludiska vyniesť von kocku. V tejto kategórii tím Tomáš Čakan a Michal Prihatný obsadili 3.miesto, tím Michal Naščák a Daniel Šitár boli úspešní riešitelia.

            Víťazom a úspešným riešiteľom gratulujeme k výborným výsledkom. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník súťaže.

          • Superstar v ŠKD

          • Deti z ŠKD sa nielen radi hrajú a zhotovujú rôzne výrobky, ale aj radi spievajú a zabávajú sa.
            V piatok 21. apríla sa v našom ŠKD konala „SUPERSTAR“. Víťazi triednych kôl jednotlivých oddelení postúpili do semifinále a tam  5- členná porota vybrala absolútnych víťazov

            1. miesto – Lea Lukášová
            2. miesto – Nela Kravjarová
            3. miesto –Bianka Hvizdošová.

            Po vyhodnotení a odovzdaní cien nasledovala diskotéka plná hudobno-pohybových hier.

            Avšak všetky vystúpenia boli famózne. 

          • Dopravná výchova v praxi

          • Dňa 28.4.2023 sme školský dvor premenili na veľké dopravné ihrisko. Z dôvodu zvýšeného pohybu detí po komunikáciách počas letných prázdnin, sme chceli, aby žiaci ŠKD mali možnosť precvičiť si vedomosti a zručnosti z dopravnej výchovy aj prakticky.

            Akcia začala poučením žiakov o bezpečnom správaní sa na verejnej komunikácii. Za pomoci vychovávateľov a asistentiek, ktoré praxovali v ŠKD, spoznávali dopravné značky, vodorovné dopravné značenia a rôzne situácie, s ktorými sa stretávajú v cestnej doprave. Ich dopravným prostriedkom bola detská kolobežka.

            Deti počas jazdy na dopravnom ihrisku boli upozorňované na chyby, ktorých by sa mohli dopustiť v bežnej dopravnej situácii. Dopravné ihrisko sa deťom veľmi páčilo. Dodržiavali dopravné značenia a jazda na kolobežkách bola zábavná a bezpečná.

            Veríme, že táto akcia prispeje k zvýšenej bezpečnosti našich detí na cestách.