• Workshop - Digitalizácia a jej vplyv na vývin detí

          • Obec Ľubotice a členovia komisie pre školstvo a informatizáciu pozývajú na workshop, ktorý je určený všetkým, ktorí sa chcú dozvedieť viac o vplyve digitalizácie na vývin detí. Tento workshop bude nabitý zaujímavými poznatkami od skúsených odborníkov.

            Hlavným prednášajúcim bude PaedDr. Monika Rišková, skúsená pedagogička, ktorá nám priblíži, ako digitálne technológie ovplyvňujú vzdelávanie a rozvoj detí. Ing. Matej Lukáč, odborník v oblasti informatizácie, nám poskytne cenné informácie o tom, ako sa digitálna transformácia prejavuje  a aké sú jej dôsledky.

            Na záver workshopu sa môžeme tešiť na vernisáž detských prác spojenú s hudobným vstupom detí zo Základných umeleckých škôl. Otvorenie vernisáže bude viesť  učiteľka výtvarného odboru na SZUŠ Miroslava Kobeláka akademická maliarka Anna Gajová, ktorá nám priblíži aj svoju doterajšiu tvorbu a tvorbu svojich žiakov. Toto podujatie je jedinečnou príležitosťou spoznať nové trendy v oblasti digitálnej edukácie a získať inšpiráciu pre prácu s deťmi. 

            Výstava bude verejnosti prístupná v čase otváracích hodín obecnej knižnice od 8.3.2024- 25.3.2024.

          • Komiksový február

          • Ako všetci dobre vieme, komiks patrí k literárnym žánrom, ktorý rozpráva zaujímavý príbeh prostredníctvom série ilustrovaných obrázkov. Zvyčajne obsahuje kombináciu obrázkov a textu, aby sprostredkoval čitateľom príbeh vo vizuálne pútavom formáte.

            Ako sme zistili, komiks má mnohoraké využitie nielen na hodinách slovenského jazyka, či výtvarnej výchovy, ale jeho možnosti využitia ponúkli aj hodiny anglického jazyka.

            Žiaci 8.B a 8.C triedy vytvorili jedinečné komiksy, v ktorých stvárnili príbeh o legende kráľovi Artušovi a jeho rytieroch okrúhleho stola a príbeh o jeho čarovnom meči Excalibur. Žiaci tak mali možnosť  zistiť, že komiksy nie sú len predlohou pre superhrdinské filmy, ale sú aj učebnou pomôckou, ktorá ich motivovala k učeniu a prezentácii príbehu, ktorý žiaci zvládli na veľmi dobrej úrovni.

            Najlepší tvorcovia komiksov boli ocenení a najlepšie komiksy zdobia chodby našej školy.

                     PaedDr. A. Stašková-Mgr. Z. Sopková

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Dňa 21. 2. 2024 sa v našej ZŠ konalo školské kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Víťazi triednych kôl 2., 3. a 4. ročníkov sa zišli na školskom kole, kde sa predstavili so svojimi zaujímavými, zábavnými aj dojímavými ukážkami poézie a prózy.

             

            próze bolo umiestnenie žiačok nasledovné:

            1. miesto: Sabína Homolová 4. C

            2. miesto: Šarlota Takáčová 3. A

            3. miesto: Zuzana Ižarová 4. A

                               Klára Ďurašová 4. A

            poézii 1. miesto nebolo udelené.  Druhé a tretie miesto obsadili títo žiaci:

            2. miesto: Terézia Sokolová 4. C

                               Simeon Majirský 3. A

            3. miesto: Natália Gorejová 2. C

                              Soňa Klimovičová 3. B

             

            Všetkým žiakom ďakujeme za usilovnú prípravu a umelecký zážitok.

            Víťazke  srdečne blahoželáme a prajeme úspešnú reprezentáciu v okresnom kole.

          • BABADLO

          • Dňa 7., 8. a 14. 2. 2024 sme s našimi žiačikmi zavítali do kráľovstva bábok a hercov – do Bábkového divadla „ Babadla“ v našom meste Prešov, v Solivare. Pozreli si krásne rozprávočky – Danka a Janka, Ako sa Osmijanko hľadal a našiel, a Lapaj, postrach dvora.

            Všetky tieto vydarené diela boli poučné, milé, zábavné, a stále majú čo povedať aj dnešným deťom – ako sa správať, zistiť, čo potrebujú, odkiaľ pochádzajú a spoznať cenu priateľstva. Žiakom sa predstavenia veľmi páčili, čo vyjadrili svojimi úsmevmi, potleskom, a dokonca aj spoločnými fotkami s hercami a bábkami.

            Danka a Janka -príbeh o dvoch sestričkách dvojičkách, ktoré nevie nikto rozoznať. Rozoznajú ich iba rodičia a brat. Danka je zanovitá a Janka je žalobaba. Sú to sestry, ktoré sa radi hrajú, súťažia, ale sa aj pobijú. Obliekajú sa rovnako, ale občas chce každá niečo iné.

            Ako sa Osmijanko hľadal a našiel – detský divák putuje spolu s Osmijankom Kráľovstvom čísel opačným svetom, kde je všetko naopak, Rýmovacou krajinou, kde sa spolu s Mudrcom a Smutnou princeznou naučí rýmovať a veršovať, v ktorej  snáď zistí, odkiaľ pochádza.

            Lapaj, postrach dvora – rozprávka o neposlušnom psíkovi, ktorý ubližuje súrodencom a kamarátom z okolia. Zo strachu pred mamičkiným hnevom uteká do lesa, kde stretne prefíkanú líšku s rozmaznaným synčekom, ktorý Lapajovi ubližuje ako on svojim kamarátom z dvora. Až napokon stretne medveďa Šašlíka, ktorý ho naučí, čo je kamarátsvo.

                                                                                                                                                     Mgr. I. Geralská

          • Srdiečkománia v ŠKD

          • Sladký Valentín! Sviatok, ktorý ľudia milujú alebo ho nenávidia. Deti sú úžasné bytosti, ktoré zbožňujú akýkoľvek sviatok, pri ktorom môžeme niekoho obdarovať alebo byť obdarovanými.

            A práve preto sme sa v našom ŠKD tento rok rozhodli obdarovať srdiečkom či valentínkou čo možno najviac človiečikov na našej milovanej škole. Srdiečka a valentínky vyrábali všetky oddelenia ŠKD. Pozdravy putovali pani zástupkyniam, pani učiteľkám, pánu riaditeľovi, pani asistentkám, pani upratovačkám i pánom školníkom. Sladkú srdiečkovú lízanku neodmietol nik. Najkrajšie boli krásne úsmevy na tvárach obdarovaných i veľmi milé slová vďaky a neopakovateľné želania. Láska je nepopísateľný úkaz nášho človečenstva a niekedy sa prezentuje práve v takýchto malých iskričkách úprimného citu. Zo srdca ďakujeme všetkým, ktorí spolu s nami zdieľali tieto neopakovateľné momenty pozitívnej energie.  Vaši klubáci 😊

          • Fašiangový sprievod

          • Fašiangy sa vzťahujú na obdobie trvajúce od Troch kráľov do Popolcovej stredy a bývajú vyvrcholením veselia a zábav pred blížiacim sa 40 – dňovým pôstom.

            Fašiangový sprievod v maskách v sobotu 10.2. zažili učitelia, žiaci a rodičia v rámci pripomienky tradičných zvykov tohto obdobia. V sprievode masiek, ktorý putoval od základnej školy k obecnému úradu nás svojimi piesňami sprevádzal detský folklórny súbor Zvonček a mužská spevácka skupina Keľemešske furmani. Sprievod v maskách putoval pred obecný úrad, kde vystúpili žiaci FS Zvonček. Celý program bol zavŕšený pochovávaním basy.
            V závere si žiaci odniesli ceny za najkrajšie fašiangové masky.

          • Všetkovedko

          • Veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími žiakmi na celom Slovensku prebehol v novembri tohto školského roka, avšak na výsledky a odmeny si žiaci museli počkať do 5.2.2024.

            K 26 žiakom 2. – 4. ročníka sa prvýkrát v histórii tejto súťaže úspešne zapojili aj ôsmi prváci.  Za výsledky svojho snaženia a vedomosti z rôznych oblastí života si všetci súťažiaci prevzali diplomy a vecné ceny. Medzi najúspešnejších žiakov patrili všetci tí, ktorí získali titul VŠETKOVEDKO. V tomto školskom roku sa to podarilo presne jedenástim.

            1. ročníka sa titulom Všetkovedko  môžu pochváliť žiaci:

            Adam Segľa 1. A, Maxim Šima 1. A, Tobias Klimovič 1. A, Anna Boguská  1. A, Alica Boľanovská 1. A, Jakub Švarc 1. A a Tobiáš Káčer 1. B.

            Medzi najúspešnejších tretiakov a štvrtákov s titulom Všetkovedko patria:

            E. Bujdošová 3. B, A. Sučková 3. C, Z. Ižarová 4. A, N. Mušková 4. A.

            Ostatní súťažiaci získali titul Všetkovedkov učeň. Medzi najaktívnejšie triedy s najväčším počtom žiakov, ktorí svojimi vedomosťami bojovali v súťaži patrila 1. A, 2. B a 4. A trieda.

            Srdečne blahoželáme!

          • Karneval v ŠKD, hurá!

          • Čo je tu dnes?  
            Veľký bál a či dáky karneval?
            Sprievod masiek krúži v kruhu,
            jedna maska strieda druhú.

            Takto to vyzeralo 2. februára aj na našom karnevale. Miestami sme mali pocit, že sme sa ocitli v rozprávkovom svete, kde prišiel pirát aj tiger milý, princezná, vlk aj víly. Tak sa naša telocvičňa premenila na jednu veselú karnevalovú party. O program pre deti sa postarali zabávači z Divadla Etudy.
            Deti si dali na výbere masiek naozaj záležať. Snažili sa zaujať nielen farbami, ale aj kreativitou. Vyhodnocovalo sa veľmi ťažko. Najoriginálnejšie a najzaujímavejšie masky boli odmenené vecnými cenami a sladkosťou každé
            dieťa. Aj vďaka rodičom, ktorí sa postarali o nádherné masky svojich ratolestí sme všetci prežili jedno čarovné popoludnie plné radosti a príjemnej fašiangovej atmosféry.

            Vychovávatelia ŠKD

        • Geografická olympiáda
          • Geografická olympiáda

          • Dňa 19.1.2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo už 52.ročníka Geografickej olympiády. Do súťaže sa zapojilo 41 žiakov druhého stupňa, ktorí online formou súťažili v kategóriách G (5.ročník), F (6.- 7.ročník), E (8.-9.ročník).​​​

            Žiaci museli preukázať svoje vedomosti v monotematickej časti, kde sa popasovali s úlohami o vnútornej energii Zeme (litosfére, sopečnej činnosti a zemetraseniach), v teoretickej časti si žiaci preverili  svoje vedomosti o rôznych regiónoch sveta (Afrike a Ázii), ale aj o našom Slovensku a v praktickej časti žiaci počítali vzdialenosti, časové pásma a riešili úlohy zamerané na prácu s atlasom.


            Víťazi v kategórii G:
            1. Tomáš Pajkoš 5.A
            2. Nina Trenčéni 5.A
            3. Oliver Kravjar 5.C
             

            Víťazi v kategórii F:
            1. Erik Benko 6.A
            2. Martin Macko 6.A
            3. Lukáš Kormaník 6.A
             

            Víťazi v kategórii E:
            1. Filip Hasara 8.C
            2. Lukáš Gmitro 8.C
            3. Šimon Paľuch 8.A

            Pekné umiestnenia získali vo svojich kategóriách aj žiaci: Petra Vargová (5.C), Tobias Pošivák (5.B), Dominik Horváth (6.A), Filip Benča (6.B), Timea Šofraneková 6.A), Michal Kovalčík (6.B), Adam Rusňák (8.C), Nikolaj Kovlačík (8.B) a Bruno Bujko (9.A). Úspešnými riešiteľmi boli aj žiaci Dávid Paľo (6.C), Ester Mikolajová (7.A), Soňa Sikorjaková (6.B), Alex Pošivák (8.A), Katarína Tulejová (8.B), Teodor Bindas (8.A), Timea Lukáčová (8.A).

            Do okresného kola, ktoré sa uskutoční 12.3.2024, postupujú za školu v danej kategórii víťazi, ktorí sa umiestnili na 1. a 2. mieste.

            Víťazmi sú pre nás všetci žiaci, ktorí sa zúčastnili, pretože sa nenechali odradiť množstvom doplnkového učiva, urobili prácu navyše, nestratili záujem o poznanie   súťaživosť a prehĺbili si svoje poznatky v oblasti geografie.
            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť, úspešným riešiteľom blahoželáme a postupujúcim žiakom prajeme veľa šťastia v okresnom kole.

            Mgr.G.Baliková