• Nenápadný žiak je našou veľkou hviezdou.

          • Ján Sciranka si vyplával osem majstrovských titulov.  V krátkom bazéne v Šamoríne prebehli majstrovstvá Slovenska v plávaní žiakov. Súťažilo 394 plavcov a plavkýň z 49 klubov.
            Za Diamond Swimming Club Prešov to parádne odpálil Ján Sciranka (nar.v roku 2008) žiak ZŠ Ľubotice.

            V kategórii starší žiaci získal osem titulov majstra Slovenska a dve strieborné medaily.
            Prvé miesto v: 50m voľný spôsob (24,96s), 100m VS (55,67s), 200m VS (2:03,07min), 100m mot. (1:01,09), 200m mot. (2:22,11 min.), 100m znak (1:03,11min), 200m znak (2:16,29 min.), 200m pol. preteky (2:20,23 min.).
            Strieborné medaily: 100m pol. preteky (1:04,75 min.) a 400m VS (4:35,29 min.).
            Ján Sciranka je aj držiteľom Slovenského rekordu 27,27s v kategórii 13-ročných plavcov 50m motýlik, ktorý vytvoril v 25m bazéne.
            Prajeme mu veľa ďalších športových úspechov a držíme mu palce v jeho ďalšej športovej kariére.

          • Cineama – regionálne kolo

          • Cineama je filmová súťaž. Tento rok sa regionálne kolo s verejným premietaním filmov v DJZ v Prešove konalo 20.4.2022. Aj naša škola doň prispela svojou troškou. Poslali sme tam filmové ukážky, ktoré vznikli v rámci projektovej práce z liter. vo 8.A, 8.B. Žiaci sa pokúšali o filmovú adaptáciu literárneho textu, najčastejšie siahli po ukážkach z Malého princa, Anny zo Zeleného domu, ale objavili sa aj detektívky či dobrodružný žáner.

            Vytvorili sme jednu ukážku aj so žiakmi 6.C na krúžku Možnosti slovenčiny. V kategórii hraný film boli ocenené filmy: Nevydarená vojna (film chlapcov z 8.A), Krádež alebo Kto pomôže (film z krúžku) a Výpravy Malého princa (film žiakov z 8.B vytvorený s využitím zeleného pozadia). Prvé dva postupujú aj do krajského kola Cineamy.
            V kategórii dokument a reportáž, kde sme poslali filmy z Prázdninového týždňa výletov, z našej výpravy na Filmfest v Liptovskom Hrádku i spomienku šiestakov, ako robili projekt z literatúry – zmeniť bájku a baladu na divadlo, boli prvé dve reportáže ocenené a reportáž Naša školská výprava za filmom postúpila tiež do krajského kola.
            Veríme, že niektorých zo žiakov, táto práca inšpiruje a možno v našich radoch vyrastie aj nejaká osobnosť, ktorá sa bude angažovať aj vo svete filmu. Zatiaľ sme vďační za cenné skúsenosti a tešíme sa z úspešnej reprezentácie žiakov na tejto súťaži organizovanej Národným osvetovým centrom.

          • Divadielko v ŠKD

          • Po veeeeľmi dlhom čase sme v našom ŠKD opäť mohli privítať milú tetu Mihokovú s divadielkom Gašparko. Prišla k nám 13. apríla popoludní a zahrala nám rozprávku Aladín.

            Deťom sa veľmi páčila, hlavne našim prváčikom, ktorí takéto divadielko videli prvýkrát a odchádzali domov plní zážitkov, nadšení a príjemných pocitov.

            Už teraz sa tešíme na ďalšiu peknú a poučnú rozprávku.

          • Demänovská jaskyňa slobody

          • Čo sú krasové procesy? To sme si povedali na hodine biológie v 9. ročníku. Hovorí sa, že lepšie je raz vidieť ako 100 krát počuť. A dohodli sme sa, že si pôjdeme naživo pozrieť jeden z výsledkov týchto procesov - jaskyňu. Teda žiaci 9.A, 9.B , 9.C a 8.A pod vedením p. uč. Hvizdošovej a p. uč. Staškovej, navštívili 8.4.2022 Demänovskú jaskyňu slobody.

            Jaskyňa nás zaujala bohatou sintrovou výplňou rozličných farieb, podzemným tokom Demänovky i čarokrásnymi jazierkami. Žiaci sa dozvedeli ako jaskyňa vznikla, kde sa nachádza a  zopakovali si s pani sprievodkyňou typy kvapľov. Absolvovali sme tradičný okruh, ktorý má dĺžku 1 150 m a prevýšenie 86 m. To, že sme prekonali pri prehliadke 913 schodov sme všetci pocítili na našich lýtkach. Z bohatej sintrovej výplne nás upútali unikátne sintrové lekná a iné jazerné formy (špongiovité, koralovité, hroznovité) a vo Veľkom dóme sme videli krásny mocný nátek bieleho mäkkého sintra.

          • Expedícia doby kamennej

          • Deti z 1. oddelenia ŠKD navštívili expedíciu doby kamennej, kde vďaka náučnému výkladu sprievodkyne, zažili napínavú cestu plnú zábavných stanovíšť. Čakali nás jaskynné maľby, jednoduché nástroje i  „zoznámenie” sa s mamutom, korytnačkou, či dinosaurom. Nezľakli sme sa ani kolesa otázok. Bolo super!

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Oznamujem Vám, že od piatku 8.4.2022 do štvrtka 21.4.2022 ( s výnimkou Veľkonočných prázdnin ) bude prebiehať zber papiera. Papier môžete nosiť každý deň ku kontajneru, páni školníci zapíšu triedu a množstvo, ktoré prinesiete. Po ukončení zberu bude, tak ako vždy, urobené vyhodnotenie a žiaci, ktorí prinesú najviac papiera, dostanú pekné odmeny.

            R.Gazdová

          • FILMFEST Rodinné video

          • Už minulý rok sme pracovali na projekte, kde mali siedmaci vytvoriť krátky film. Niektoré ukážky tematicky dobre zapadli do filmovej súťaže Rodinné video, medzitým vznikli aj nové veci v súvislosti s tohoročným projektom „Ako hollywoodsky režisér“. Z 10 poslaných filmov bolo 7 zaradených do verejného premietania v Liptovskom Hrádku a my sme tam boli ako tvorcovia pozvaní. 
            Takto sa 1.4.2022  vypravilo na cestu pani učiteľka M.Baňasová a 10 žiakov (4 chlapci z 8.A, 4 z 8.B a 2 dievčatá zo 7.B a 5.C).

            Ráno sme vyrazili vlakom. Do Liptovského Hrádku sme dorazili o 10.30 hod., hneď sme si pozreli 1.blok filmov z iných škôl, nasledoval obed z vlastných zásob, blok 7 filmov z našej školy, ubytovali sme sa v hoteli Hýbadlo, vrátili sa na chutnú spoločnú kapustnicu, zúčastnili sa slávnostného otvorenia Filmfestu, ktorý slávil 25. výročie založenia. Po ďalšom bloku filmov a rozbore, kde sme sa dozvedeli veľa praktických rád, ako tvoriť film, nás čakala večierka. 
            Na druhý deň po raňajkách pokračovali 2 bloky filmov, suchý obed sme doplnili pizzou z vlastných zásob. Porota zatiaľ usilovne pripravovala vyhodnotenie. Bola tam veľa „dlhoročných“ skalných filmárov, preto sme veľmi nedúfali, že sa v záplave 57 filmov umiestnime. Milo nás prekvapilo 5 ocenení- tri boli Čestné uznania za filmy: Nevydarená vojna od chlapcov z 8.A, Bratská pomoc od chlapcov z 8.B i Sokoliari Majstra Vagana (zostrihané Mgr. M.Baňasovou). Najúspešnejšie boli Anna zo Zeleného domu (v kategórii Film o rodine získal za strih 2.miesto Šimon Šimoňák), Baškine tvorivé Vianoce (v kategórii Portrét- zobrazenie Vianočných aktivít Barbory Andiľovej z 5.C)-tento film zostrihaný Mgr. M. Baňasovou v skupine filmár začiatočník získal pekné 3. miesto. 
            Po vyhodnotení sme sa vlakom 2.4.2022 o 18.30 hod. vrátili domov, obohatení o nové zážitky i poznatky o práci s kamerou. Navyše sme hneď počas festivalu nazbierali materiál na malú reportáž z našej akcie. A na svete bol hneď nový film.

            Mgr. Martina Baňasová

          • Marcové čitateľsko-pisateľské aktivity v ŠKD

          • V 7. oddelení  ŠKD  prebehla tvorivá súťaž v písaní. Pridali sa aj tri deti z 1. oddelenia.  Úlohou bolo vytvoriť svoj vlastný príbeh, vyrobiť k nemu obal na knihu a doplniť ho ilustráciami.  Deti boli mimoriadne aktívne a kreatívne. Pracovali v skupinách, aj samostatne. Bolo úžasné pozorovať, ako ich práca na príbehoch o zvieratkách, o kamarátoch, o komixových hrdinoch bavila. Rozhodnúť, kto vyhrá, nebolo jednoduché.

            Každá kniha bola originálna, deti jej venovali veľa svojho času a úsilia. Nakoniec sme predsa len vybrali tie najlepšie a odmenili ich cenami.
            V 7. oddelení ŠKD:
            1.miesto – O ríši zázrakov (4.A Zuzka Galdunová, Terezka Synaiová, Miška Kokoruďová)
            2. miesto – My tri z Nitry ( 4.C Nikolka a Dianka Kandráčové, Tamarka Krehlíková)
            3.miesto – Mačacie hrdinky (4.A Stella Rencz)
            Špeciálna odmena patrí Miškovi Karnišovi zo 4.C za veľmi pekné ilustrácie.
            V 1. oddelení ŠKD:
            miesto (2A Klárka Tabišová, Patrik Sekerák, Zuzana Iżarová)
            Vzhľadom na to, že deti prejavili naozaj veľkú snahu a radosť z písania a tvorenia, každý bol odmenený. A najväčšou odmenou, z ktorej mali deti obrovskú radosť, bola návšteva kina.