• Krúžok Zvonček - pozvánka

          • Deti z nášho folklórneho krúžku Zvonček sa po dlhej pauze mohli opäť spoločne stretávať v kolektíve veselých kamarátov. Mohli spoznávať piesne, tance, zvyky a tradície predovšetkým zo šarišského regiónu Slovenska a zároveň sa podieľať na uchovávaní a odovzdávaní ľudovej kultúry.

            Programom „Bavime dzeci“ potešili tento rok divákov na kultúrno-spoločenských podujatiach obce: Stavanie mája, Deň matiek. Svojim tancom a piesňami obohatili folklórny týždeň škôlkárom v MŠ Haburská. Všetci sa už teraz spoločne tešíme na 2. ročník folklórneho festivalu V Keľemešu vešelo, ktorý sa uskutoční 19. 6. 2022 o 14,00 hod. v záhrade Obecného domu, Bardejovská 29 v Ľuboticiach, na ktorý Vás srdečne pozývame.

          • Košická exkurzia

          • Dňa 2. 6.2022 sme sa tri siedme triedy (7.ABC) spolu s p. učiteľkami M. Baňasovou, A.Tirpákovou a p.učiteľom Š. Lechmanom  vydali na cestu do Košíc. Po príjemnej cesta vláčikom sme na Hrnčiarskej ulici „zakotvili“ v Miklušovej väznici, Katovom dome a Rodošte. Tu sme zistili, že ide o kópiu pamätného domu Františka II. Rákociho, v ktorom býval, keď ušiel do Turecka po neúspešnom poslednom stavovskom povstaní.

            Mali sme možnosť „dotknúť sa stredoveku“ cez exponáty v múzeu, pútavé rozprávanie sprievodcov, filmové ukážky...zistili sme, že život poddaných vôbec nebol jednoduchý. Mor, nedostatok jedla, lámanie na kolese, časté vojny – s Turkami i povstalcami- vyústili v ranom novoveku do útekov do hôr a zbojníctva. Po chutnom obede v Auparku sme sa vláčikom vrátili domov, bohatší o nové zážitky, poznatky i skúsenosti.

            Vyučujúce DEJ

          • Geografická exkurzia do Hvezdárne a planetária

          • Dňa 30. mája sa naši piataci zúčastnili na  zaujímavej exkurzii v Hvezdárni a planetáriu v Prešove. V prednáškovej sieni sa žiaci oboznámili s vesmírom, chodom Slnečnej sústavy, s planétami a ich mesiacmi  a inými zaujímavosťami z kozmu. Potom nasledovala návšteva planetária, kde sme si ľahli na pohodlné ležadlá a naša cesta hviezdnou oblohou sa začala.

            Pozorovali sme Slnko, Mesiac, hviezdy viditeľné voľným okom, Mliečnu dráhu a to všetko v rôznych ročných obdobiach a zo zemepisných šírok od severného pólu po južný pól. Dozvedeli sme sa veľa o súhvezdiach - ako podľa Grékov, ktorí žili v dávnej minulosti, vznikala naša galaxia. Nakoniec sme si so žiakmi pozreli expozíciu vo výstavnom priestore planetária. V závere našej exkurzie nechýbala ani sladká odmena - zmrzlina či nanuk boli neoddeliteľnou súčasťou nášho výletu. 

            Mgr. G. Baliková