• Všetkovedko

          • Veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími žiakmi na celom Slovensku prebehol v novembri tohto školského roka, avšak na výsledky a odmeny si žiaci museli počkať do 5.2.2024.

            K 26 žiakom 2. – 4. ročníka sa prvýkrát v histórii tejto súťaže úspešne zapojili aj ôsmi prváci.  Za výsledky svojho snaženia a vedomosti z rôznych oblastí života si všetci súťažiaci prevzali diplomy a vecné ceny. Medzi najúspešnejších žiakov patrili všetci tí, ktorí získali titul VŠETKOVEDKO. V tomto školskom roku sa to podarilo presne jedenástim.

            1. ročníka sa titulom Všetkovedko  môžu pochváliť žiaci:

            Adam Segľa 1. A, Maxim Šima 1. A, Tobias Klimovič 1. A, Anna Boguská  1. A, Alica Boľanovská 1. A, Jakub Švarc 1. A a Tobiáš Káčer 1. B.

            Medzi najúspešnejších tretiakov a štvrtákov s titulom Všetkovedko patria:

            E. Bujdošová 3. B, A. Sučková 3. C, Z. Ižarová 4. A, N. Mušková 4. A.

            Ostatní súťažiaci získali titul Všetkovedkov učeň. Medzi najaktívnejšie triedy s najväčším počtom žiakov, ktorí svojimi vedomosťami bojovali v súťaži patrila 1. A, 2. B a 4. A trieda.

            Srdečne blahoželáme!

          • Karneval v ŠKD, hurá!

          • Čo je tu dnes?  
            Veľký bál a či dáky karneval?
            Sprievod masiek krúži v kruhu,
            jedna maska strieda druhú.

            Takto to vyzeralo 2. februára aj na našom karnevale. Miestami sme mali pocit, že sme sa ocitli v rozprávkovom svete, kde prišiel pirát aj tiger milý, princezná, vlk aj víly. Tak sa naša telocvičňa premenila na jednu veselú karnevalovú party. O program pre deti sa postarali zabávači z Divadla Etudy.
            Deti si dali na výbere masiek naozaj záležať. Snažili sa zaujať nielen farbami, ale aj kreativitou. Vyhodnocovalo sa veľmi ťažko. Najoriginálnejšie a najzaujímavejšie masky boli odmenené vecnými cenami a sladkosťou každé
            dieťa. Aj vďaka rodičom, ktorí sa postarali o nádherné masky svojich ratolestí sme všetci prežili jedno čarovné popoludnie plné radosti a príjemnej fašiangovej atmosféry.

            Vychovávatelia ŠKD

        • Geografická olympiáda
          • Geografická olympiáda

          • Dňa 19.1.2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo už 52.ročníka Geografickej olympiády. Do súťaže sa zapojilo 41 žiakov druhého stupňa, ktorí online formou súťažili v kategóriách G (5.ročník), F (6.- 7.ročník), E (8.-9.ročník).​​​

            Žiaci museli preukázať svoje vedomosti v monotematickej časti, kde sa popasovali s úlohami o vnútornej energii Zeme (litosfére, sopečnej činnosti a zemetraseniach), v teoretickej časti si žiaci preverili  svoje vedomosti o rôznych regiónoch sveta (Afrike a Ázii), ale aj o našom Slovensku a v praktickej časti žiaci počítali vzdialenosti, časové pásma a riešili úlohy zamerané na prácu s atlasom.


            Víťazi v kategórii G:
            1. Tomáš Pajkoš 5.A
            2. Nina Trenčéni 5.A
            3. Oliver Kravjar 5.C
             

            Víťazi v kategórii F:
            1. Erik Benko 6.A
            2. Martin Macko 6.A
            3. Lukáš Kormaník 6.A
             

            Víťazi v kategórii E:
            1. Filip Hasara 8.C
            2. Lukáš Gmitro 8.C
            3. Šimon Paľuch 8.A

            Pekné umiestnenia získali vo svojich kategóriách aj žiaci: Petra Vargová (5.C), Tobias Pošivák (5.B), Dominik Horváth (6.A), Filip Benča (6.B), Timea Šofraneková 6.A), Michal Kovalčík (6.B), Adam Rusňák (8.C), Nikolaj Kovlačík (8.B) a Bruno Bujko (9.A). Úspešnými riešiteľmi boli aj žiaci Dávid Paľo (6.C), Ester Mikolajová (7.A), Soňa Sikorjaková (6.B), Alex Pošivák (8.A), Katarína Tulejová (8.B), Teodor Bindas (8.A), Timea Lukáčová (8.A).

            Do okresného kola, ktoré sa uskutoční 12.3.2024, postupujú za školu v danej kategórii víťazi, ktorí sa umiestnili na 1. a 2. mieste.

            Víťazmi sú pre nás všetci žiaci, ktorí sa zúčastnili, pretože sa nenechali odradiť množstvom doplnkového učiva, urobili prácu navyše, nestratili záujem o poznanie   súťaživosť a prehĺbili si svoje poznatky v oblasti geografie.
            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť, úspešným riešiteľom blahoželáme a postupujúcim žiakom prajeme veľa šťastia v okresnom kole.

            Mgr.G.Baliková

          • FUTBALOVÝ TURNAJ druhákov v ŠKD

          • V jedno januárové popoludnie sa deti 1., 2. a 3. oddelenia ŠKD stretli vo veľkej telocvični našej školy, aby odohrali futbalový turnaj chlapčenských družstiev z 2. A, 2. B a 2. C triedy.

            Všetci sa veľmi tešili a nedočkavo očakávali začiatok zápasu. Pán vychovávateľ Mgr. Tomáš Verbovský bol hlavným rozhodcom. Po vzájomných súbojoch rozhodujúci zápas o prvé miesto odohrali chlapci z 1. a 3. oddelenia. Skutočného víťaza určili až záverečné rozstrelové penalty. Výsledné poradie bolo nasledujúce: 1. miesto - 1. oddelenie /2. A/ 2. miesto - 3. oddelenie /2. C/ 3. miesto - 2. oddelenie /2. B/.

            Hráčov odhodlane povzbudzovali ich spolužiaci a zažili sme veľa dramatických okamihov i nečakaných zvratov. Žiaci odohrali peknú fair-play hru a zápas sme si športovo užili. Získané medaily boli zaslúžené a domov sme odchádzali plní radosti. Takéto vzájomné zápasenie si určite radi zopakujeme.

                                        ŠPORTU ZDAR a ŠKD ZVLÁŠŤ!

          • Zimná olympiáda v ŠKD

          • Dňa 22.1.2024 sa všetky oddelenia ŠKD zúčastnili akcie s názvom „Zimná olympiáda v ŠKD“. Akcia sa niesla v duchu športových aktivít, zábavy, spolupráce, súdržnosti, ale aj istej dávky súťaživosti.

            Konala sa v priestoroch školských ihrísk, kde bolo pre deti pripravených 9 stanovíšť, ktoré preverili ich zručnosti, schopnosti, koordináciu pohybu a vytrvalosť. Deti sa vzájomne povzbudzovali a tešili z úspechov spolužiakov. Na konci boli všetky deti odmenené a okrem malej odmeny si odnášali aj kopec zážitkov a spomienok.

          • Ľudské práva – modelové vyučovanie

          • Dňa 24. 1. 2024 pedagógovia pripravili pre žiakov 1. - 4. ročníka aktivity na tému „Ľudské práva“.

             

            Rôznymi metódami a formami sprostredkovali základné ľudské práva a povinnosti. Patrili k nim:

            • Pozeranie DVD – poznávacia cesta „ Svet dvoch tvári“ – svet u nás a v Ugande.
            • Krátke video- prejav láskavosti a nezištnej pomoci.  
            • Prezentácia „Poznaj svoje ľudské práva“.
            • Spoločné spievanie nahrávok pesničiek: Kamaráti od Mira Jaroša a pesnička Chalani a baby.
            • Maľované čítanie príbehu „ Škodoradosť žiadna radosť“.

            V každom ročníku boli pripravené rôzne aktivity, ktorými žiaci získali nové poznatky a upevnili už nadobudnuté  vedomosti.

            Aktivita: Ja som skvelý/Ja som skvelá. Cieľ: Zvyšovanie citlivosti voči svojmu prežívaniu a prežívaniu iných. Téma sa venuje kyberšikane ( Guľovačka, Hrubokrk). Aktivita: Práva v balóne. Cieľ: Chápať rozdiel medzi individuálnymi a skupinovými právami. Aktivita: Jedinečné zrkadielko. Cieľ: Vytvárať akceptovanie národnostných a kultúrnych rozdielov. Aktivita: Dialektika práv a povinností  a rozhovor so žiakmi o ľudských právach. Cieľ: Uvedomiť si, že všetky deti majú svoje práva aj povinnosti a poznať súvislosti medzi právami a povinnosťami.

            Výstupom týchto aktivít boli výtvarné práce, ktoré sme si spoločne vyhodnotili.

                                            Mgr. I. Geralská, Mgr. M. Fritzová, Mgr. M. Mikitová, PaedDr. M. Tarcalová

          • SNEHULIAK TROCHU INAK

          • Za oknom mnohým sneh chýba,

            asi sa v kalendári trochu mýlia 🙃,

            no my deti zo školskej družiny

            zhotovili sme si snehuliakov trochu iných.

            A tak na nástenkách na vás čaká

            jedna veľká zamrznutá čata 🤩:

            Papierníčkovia, Plastelínkovia, Vatulíci,

            Krepuliačik, Voskuliačikovia i Farbuliaci.

            A vy naši ostatní spolužiaci

            príďte pozrieť akí sme šikovní znalci.

        • KRABIČKY PLNÉ LÁSKY - Poďakovanie
          • KRABIČKY PLNÉ LÁSKY - Poďakovanie

          • Prečítajme si krásne poďakovanie z DS Ľubotice, ktoré svedčí o tom, že zbierka: ,,Koľko lásky" , do ktorej sme sa zapojili v predvianočnom období potešila mnohých seniorov. Je zrejmé, že do krabičky sme zabalili kus svojho srdca. Ďakujeme všetkým a tešíme sa, že na našej škole nie je DOBRO, LÁSKA A EMPATIA iba prázdne slová.

          • Púť detí k jasličkám

          • Deti zo ZŠ Ľubotice putovali k jasličkám do Prešova.

            V piatok 12. januára sme sa vybrali k  jasličkám, ktoré sa nachádzajú vo františkánskom Kostole sv. Jozefa. Kostol sv. Jozefa nám otvoril br. františkán a porozprával nám o nich. Prešovský betlehem je unikátom na Slovensku. Jednotlivé postavičky sa pohybujú a deti určite zaujali.

            Spoločne sme sa pomodlili na úmysel Svätého Otca, aby sme získali úplné odpustky v tomto jubilejnom roku pri jasličkách.  Br. Františkovi sme sa poďakovali a po spoločnej fotografii sme sa vybrali na svätú omšu do Konkatedrály sv. Mikuláša.

            Do Prešova sme putovali preto, lebo sa tu nachádza najbližší františkánsky kostol, a práve v ňom je možné získať úplné odpustky. Sv. František z Assisi pripravil prvé živé jasličky a počas tohtoročných Vianoc sme si pripomenuli 800 rokov od tejto udalosti. Pri príležitosti spomínaného výročia sa uskutočnila púť detí.

          • Vianočné tvorivé dielne

          • Pomaly, ale isto sa blíži čas najkrajších sviatkov v roku – Vianoce.

            Na Vianoce sa najviac tešia deti, ktoré majú z príprav a tajomného očakávania darčekov najväčšiu a najúprimnejšiu radosť.

            Decembrové popoludnia v ŠKD sme aj tento rok využili na vianočné tvorivé dielne. Deti zo všetkých oddelení naplno využili svoju tvorivosť, fantáziu a kreativitu pri výrobe vianočných ozdôb, pohľadníc a výrobkov z rôznych materiálov. K Vianociam neodmysliteľne patria medovníky a tak sa deti snažili uchopiť techniku šikovných medovnikárok. Počas vyrábania nám príjemnú atmosféru spríjemňovalo počúvanie kolied.

            Deti zo školského klubu a ich  vychovávatelia Vám prajú krásne a požehnané Vianoce.

          • Vianočná a zimná výzdoba tried

          • Počas decembra pripravovali žiaci 2. stupňa vianočnú a zimnú výzdobu tried, aby si spríjemnili čas v škole pred Vianocami. Vo fotografiách prikladáme najkrajšie časti výzdoby.

            V mene všetkých žiakov Vám želáme pokojné vianočné sviatky prežité v zdraví.

            Mgr. Tatiana Kravcová

          • Vianočné prekvapenie pre MŠ

          • Tento predvianočný čas je spojený s rozdávaním radosti. Ten, kto ju najvďačnejšie prijíma, sú malé deti. O tom sme sa presvedčili 18.12.2023, keď sme sa ako putovné divadlo s kostýmami, technikou a hudobnými nástrojmi vybrali do Materskej školy v Ľuboticiach.

            Zostavu 30 detí tvorili deti z divadelného krúžku, malí „hudobní umelci“ i 10 deviatakov. 5 bájok, hra na flaute, akordeóne, husiach i tanček....túto bohatú paletu programu uzavreli deviataci „Návštevou MIKULÁŠA“ – záverečným prekvapením.  My sme boli ohromení, s akou radosťou deti zo škôlky nášmu Mikulášovi spievali a recitovali. Nakoniec sme odchádzali aj my milo prekvapení.

            Vedúca DK

          • Olympiáda z Ruského jazyka.

          • V mesiaci november žiaci 9. ročníka preukázali svoje jazykové znalosti a zručnosti v školskom kole olympiády z ruského jazyka. Preukázali svoje jazykové vedomosti z gramatiky, slovnej zásoby, z čítania a počúvania s porozumením, práci s obrázkom, pri ktorej žiaci opisovali  prírodu.

             S úlohami a zadaniami v teste si najlepšie poradili žiaci:

            1.miesto: Kristína Mikitová 9.A, Alica Šofraneková 9.C

            2.miesto: Petra Semančíková 9.A, Dominika Onderová 9.C

            3.miesto: Paulína Mikitivá 9.A, Lívia Tomaščíková 9.C

            Úspešným riešiteľom blahoželáme.

            Ruská Bábika Matrioška Rusko - Obrázok zdarma na Pixabay - Pixabay

             

          • Olympiáda z nemeckého jazyka

          • Koncom  mesiaca november prebehlo školské kolo olympiády z nemeckého jazyka. Zapojilo sa do nej 17 žiakov 9. ročníka.

            Najúspešnejšie riešiteľky boli:

            1.miesto – Katarína Fečová 9.B

            2. miesto – Karolína Harčárová 9.B

            3. miesto – Eliška Tabišová 9.B

             

            Výherkyne boli odmenené diplomom a vecnou cenou. Srdečne blahoželáme.

        • OZNAM!
          • OZNAM!

          • Z dôvodu blížiaceho sa ukončenia kalendárneho roka a z dôvodu výpočtu množstva surovín, potrebných na prípravu stravy a úhradu všetkých faktúr žiadam všetkých stravníkov, ktorí sa chcú odhlásiť zo stravy na 22.12.2023 / piatok, / aby tak urobili najneskôr do stredy  20.12.2023 do  14.00  hod.

            Po tomto termíne odhlasovanie stravníkov už nebude možné !

            Výdaj do obedárov od 13,40 – 14,00 hod
            iba 22.12.2023 výdaj do obedárov 12,40-13,00 hod.

            Ďakujem  za  pochopenie.

            Gabriela Vargová DiS.
            vedúca ZŠS