• OZNAM: Konanie volieb do Rady školy
          • OZNAM: Konanie volieb do Rady školy

          • Riaditeľ ZŠ Strážnická 26, 080 06 Ľubotice  oznamuje v súlade so zákonom NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov platnom znení a s vyhláškou Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 291/2004 Z. z. ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení v platnom znení

             

            konanie volieb do Rady školy pri ZŠ Strážnická 26, 080 06 Ľubotice

             

            dňa 16.10.2023 /pondelok/  od 14,00 hod. do 16,00 hod. zborovňa základnej školy Strážnická 26, 080 06 Ľubotice.

            voľba 2 zástupcov  pedagogických zamestnancov do RŠ

            voľba 1 zástupcu nepedagogických zamestnancov do RŠ

             

            dňa 16.10.2023 /pondelok/  od 17,00 hod. do 19,00 hod. jedáleň základnej školy Strážnická 26, 080 06 Ľubotice.

            voľba 4 zástupcov rodičov žiakov  školy

             

            Voľby sú všeobecné, slobodné, rovné a tajné.

            Voľby do rady školy sa môžu uskutočniť, ak je prítomná nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Ak sa nezišla nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, predseda volebnej komisie vyhlási opakovanú voľbu, pričom pri opakovaných voľbách nie je podmienkou účasť nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov.

            Rodičia – voliči si môžu uplatniť len jeden hlas bez rozdielu na počet detí v ZŠ. Do rady školy sú zvolení vo voľbách za členov rady školy štyria zástupcovia rodičov, ktorí vo voľbách získali najvyšší počet hlasov prítomných voličov. Do rady školy môže kandidovať každý z rodičov detí navštevujúcich ZŠ, s výnimkou toho, ktorý je zamestnancom školy, ak má spôsobilosť na právne úkony, je bezúhonný, súhlasí s kandidatúrou a navrhne ho iný volič, alebo ak sám oznámi svoje rozhodnutie kandidovať vo voľbách do 16.10.2023 do 12,00 hod. V prípade rovnakého počtu hlasov v poradí o zvolení za člena RŠ  za rodičov ZŠ, rozhodne žrebovaním predseda Volebnej komisie za prítomnosti členov volebnej komisie a riaditeľa školy.

             

            V Ľuboticiach 6.10.2023                                                       Mgr. Ivan Kostelník

                                                                                                               riaditeľ školy

            Prílohy: 

            Prihlaska-kandidat-rodic.pdf

            Volebny_poriadok_pre_volby_Rady_skoly.pdf

          • Európsky deň rodičov

          • Ani tento rok nesmel chýbať v úvodnom programe školy tradičný Európsky deň rodičov. Deň, keď sa brány školy otvoria dokorán a okrem žiakov školy, učiteľov a nepedagogických zamestnancov môžete sa stretnúť v priestoroch školy z množstvom ďalších ľudí, ktorí inak našu školu pravidelne nenavštevujú.

            Celý program sa začal 29.9.2023 otvorenými hodinami na 1.stupni a triednickou hodinou pre druhý stupeň. Medzitým sa horúčkovito pripravoval areál. Výzdobu doplnili „malé školské trhy“, kde sa objavili- pletené košíky, háčkované hračky, postavy zo šúpolia, maľované šperky, krojované bábiky, medovníčky, stromčeky šťastia....ukážky ponúknuté Šarišským osvetovým strediskom. Vo štvrtom pavilóne si žiaci i rodičia mohli pozrieť ukážky práce študentov zo SŠ. Mnohých potešila možnosť získať nový make-up, maľovanie na tvár, strihania, tvorby nového účesu...Inde zase zaujímavé gastroukážky či možnosť vytvoriť si pôsobivú maľbu.
            V 3. pavilóne sa mohli žiaci zaujímavo obohatiť cez interaktívne ukážky o nové poznatky z jazykov v rámci programu k Európskemu dňu jazykov. Nechýbali experimenty z BIO, CHEM, ukážky poľnohospodárskej techniky aj súťaž v rezaní dreva. Mnohí si pochutnali na zmrzline, kofole a rodičia prijali pozvanie na tradičný guláš. Kto mal chuť, mohol sa odfotiť s našimi maskotmi – Šmoulom a Šmoulinkou. Nebolo nič nezvyčajné, že sme medzi návštevníkmi EDR stretávali aj našich bývalých žiakov, ktorí si radi zaspomínali na chvíle v škole.
            Počasie nám prialo, krásny slnečný deň dodal celej akcii čaro a pre mnohých ostane tohoročný EDR peknou spomienkou.

          • Pasovanie prvákov v ŠKD

          • Stať sa školákom, prvákom je veľká vec. Treba si zvykať na nových ľudí, povinnosti, pravidlá. Aby našim prvákom na toto obdobie zostali len pekné spomienky, 2. októbra sme pre nich pripravili slávnostnú pasovačku. 

            Do ,, cechu družinárskeho ´´ sme prijali 64 prváčikov štvrtého, piateho a šiesteho oddelenia.

            Deti si zaspievali, boli pasovaní mečom, zložili sľub, ktorý potvrdili odtlačkom prsta na svoj pamätný list. Po príchode do svojich oddelení ich čakalo malé pohostenie.

            A vy, milí prváci,     vítame vás medzi nami,

                                           nech sa vám vždy dobre darí,

                                           veľa šťastia, plno sily, 

                                           želáme vám, naši milí.

          • Plavecký výcvik

          • ​​​​V týždni od 18.9. – 22.9. sa žiaci 4. ročníka zúčastnili plaveckého výcviku v Aquaparku Delňa. Pod vedením skúsených inštruktorov sa v skupinkách učili základom plaveckých spôsobov s pomôckami a postupne dokázali plávať aj bez nich.

            Tí zdatnejší plavci si zdokonaľovali techniky plávania. Naučili sa aj vyloviť predmety zo dna bazéna. Na konci plaveckých hodín boli deti odmenené šmýkaním sa na tobogáne alebo si mohli oddýchnuť vo vírivke. Deti z plaveckého výcviku odchádzali naplnené novými zážitkami, spokojné a radostné. Každý žiak na konci kurzu získal za svoju usilovnosť z plaveckej školy pekný diplom.​​​​​

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU

          • #BEACTIVE 25.9.2023 – 28.9.202 v ZŠ Ľubotice

            Európsky týždeň športu máme úspešne za sebou. Športové aktivity žiakov 1.stupňa sme zachytili na fotografiách, ktoré si môžete pozrieť vo fotoalbume.

          • Beseda s Gabrielou Futovou

          • Počas pekného septembrového dňa sme sa so žiakmi 3. a 4. ročníka vybrali na návštevu Obecnej knižnice v Ľuboticiach. Tentokrát sme nemali v úmysle vypožičať si knihy, ale zúčastniť sa besedy s obľúbenou detskou spisovateľkou Gabrielou Futovou. Na stretnutie s pani spisovateľkou sme sa veľmi tešili.

            Pani spisovateľku srdečne privítala pani knihovníčka, a potom sa už slova ujala samotná Gabriela Futová. Porozprávala nám o svojej práci, písaní, tvorbe kníh, záľubách, inšpiráciách, ale aj trošku o svojom súkromí a zvieratkách, ktoré doma chová a nevie si bez nich predstaviť svoj život. O všetkom nám hovorila pútavo a s humorom. Položili sme jej množstvo otázok, na ktoré vždy pohotovo odpovedala. Veľmi nás zaujímali osudy a výber postáv jej kníh.
            V závere besedy sa konala autogramiáda a možnosť zakúpiť si niektorú z kníh pani spisovateľky. Všetci sme sa jej poďakovali a popriali jej veľa nápadov na písanie nových príbehov.

          • Cesta za Hviezdoslavom

          • Hovorí sa, že je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť, preto sme sa so siedmakmi vybrali na exkurziu do Dolného Kubína, kde sme navštívili Múzeum P. O. Hviezdoslava, v ktorom nám sprievodkyňa urobila podrobný výklad o tomto slovenskom velikánovi našej literatúry.

            Zašli sme aj na pietne miesto jeho odpočinku a prešli sme sa malebným mestečkom pod Oravským hradom, ktorý bol našou druhou zastávkou. S úžasom sme počúvali výklad o jeho histórii, prešli sme sa poschodiami a miestnosťami tejto vzácnej pamiatky a plní zážitkov, ale aj nových poznatkov , sme sa vrátili domov.

            Cesta autobusom tiež nebola nudná, naša sprievodkyňa nám totiž celou cestou robila geografický výklad o našej krajine – prešli sme niekoľko regiónov, minuli sme niekoľko pohorí a riek, dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí o výstavbe ciest, mostov, viaduktov a tunelov. Bolo to obohacujúce.

            Ďakujeme za možnosť zrealizovať exkurziu. Pani učiteľky A. Tirpáková a M. Baňasová

          • Exkurzia „do praveku“

          • Krásny slnečný deň 27.9.2023 bol ako stvorený na akciu, ktorú sme si pripravili. O 8,50 hod. sme vyrazili vlakom – 3 vyučujúce ( p. uč. M. Baňasová, T. Kravcová a S .Brunáriová) so žiakmi 6. ABC triedy. Čakal nás zaujímavý výlet za pravekou históriou (aktuálne k tomu, čo sa deti práve učia na dejepise).

            V  hanušovskom archeoparku si mohli na napodobeniny predmetov z tejto doby priamo siahnuť, vyskúšať si aj brnenia z doby bronzovej a železnej. V pivničných priestoroch kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou sme si pozreli k danej dobe originálne archeologické nálezy. Celú exkurziu zaujímavo doplnili tvorivé dielne, kde si mohli žiaci napr. zastrieľať z luku, utkať náramok, vyrobiť niečo z hliny...Ťažko sa nám odchádzalo, no ak sme chceli stihnúť obed v škole, museli sme sa vrátiť vlakom o 12.43 hod. Znakom toho, že exkurzia naozaj zaujala, bolo aj to, že niektorí sa vyslovili: „ Tu musím prísť niekedy s mojimi rodičmi.“ Sme radi, že exkurzia sa stala aj podnetom na pekný rodinnývýlet.


            Mgr. Martina Baňasová

          • PONOŽKOVÝ OKTÓBER

          • Naša škola sa každoročne zapájala do tejto akcie a vyzbierané ponožky putujú do Občianskeho združenia Podaj ďalej v Prešove, ktoré sa zaoberá materiálnou pomocou pre ľudí v ťažkých životných situáciách.

            Ak máte chuť pomôcť, prineste ponožky do školy a pomôžte ľuďom, ktorí to potrebujú.

            Ponožky doneste triednej učiteľke alebo ich odovzdajte našim dobrovoľníkom, ktorí ich budú zbierať v triedach

            vždy v pondelok ráno na 1.hodine.

             

            ŠTARTUJEME   2.10.2023

          • Európsky deň rodičov 2023

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            Srdečne Vás pozývame na Európsky deň rodičov, ktorý sa uskutoční dňa 29.9.2023 (piatok) v areáli školy.


            Začíname o 8,00 h otvorenou hodinou v 1.- 4. ročníku. Následne cca 9:00 bude pokračovať program vonku v školskom areáli.


            Pripravili sme pre Vás a pre Vaše deti zaujímavé aktivity. Môžete sa zapojiť do aktivít súvisiacich s cudzími jazykmi, chémiou, biológiou, dať si zahrať obľúbenú pieseň, zasúťažiť si. Taktiež si môžete zakúpiť výrobky od remeselníkov, nápoje z nápojového stánku, zmrzlinu a drobnosti zo strelnice. Uvidíte ukážky poľnohospodárskej techniky, kde bude možnosť sa aj povoziť, ukážky práce firmy MP Kanál a ukážky stredných odborných škôl. Pre rodičov bude navarený guláš, ktorý bude servírovať predseda RZ p. Babinčák , môžete si ho vychutnať v príjemnom prostredí pod stromami.

            Tešíme sa na Vašu bohatú účasť. Vedenie školy, všetci zamestnanci školy a žiaci.

        • Oznam – ZBER PAPIERA
          • Oznam – ZBER PAPIERA

          • V dňoch od 27.9.2023 – 6.10. 2023 bude v škole prebiehať zber papiera. Papier je potrebné zviazať

            Žiaci, ktorí donesú najviac papiera, budú odmenení.
            Upozornenie: NIE sú vhodné kartóny a tvrdé väzby kníh.

            Mgr. Nikola Vašáková

        • OZNAM – Zber šípok
          • OZNAM – Zber šípok

          • ​​​​Milí rodičia, milí žiaci!

            LESY Slovenskej republiky, štátny podnik, aj tento rok vyhlasujú ďalší, v poradí už 7. ročník súťažného projektu Zber šípok spoločne s LESMI SR.

            Tento projekt umožňuje vybraným školám porovnať si svoje zručnosti a  schopnosti pri zbere šípkových plodov a zároveň podporuje aktivity žiakov mimo urbanizovaného prostredia. Do zberu šípok sa môžu zapojiť žiaci všetkých ročníkov. Nazbierané šípky môžete odovzdávať p. u. Damankošovej alebo p. u. Vašákovej.

            Ďakujeme.

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU

          • 25.9.2023 – 28.9.2023

            https://www.tyzdensportu.sk/wp-content/uploads/2023/03/EOTS_logo.pngv ZŠ Ľubotice

             

            ETŠ je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe.
            Hlavnou témou je výstižné „#BeActive“, ktoré má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne. Európsky týždeň športu sa tento rok koná od 23. do 30. septembra, a to až v štyridsiatich krajinách Európy. Tento týždeň je určený naozaj pre každého, a to bez ohľadu na vek, zázemie či úroveň telesnej zdatnosti.

            Aj naši žiaci prvého stupňa sa tento rok zúčastnia tejto veľkolepej akcie. Počas budúceho týždňa budú mať možnosť vyskúšať si tréningové jednotky s trénermi z rôznych športových klubov.

            Športovo aktívni budeme vďaka týmto aktivitám:

            • pondelok bude venovaný bedmintonu s pani Z. Rajdugovou zo Slovenského    bedmintonového zväzu,
            • v utorok sa rozhýbeme na   tanečnom workshope s p. D. Stredňákovou z tanečnej školy  Dee Flow v Prešove,
            • v stredu žiakov bude čakať  futbal s trénermi TJ Sokol Ľubotice,
            • vo štvrtok  to ukončíme hokejom s trénermi HK Slávia Prešov.

            Všetky športové aktivity budú realizované na multifunkčnom ihrisku v čase od 9.00 h – 11.00 h.

             

             

            BeActive!

        • OZNAM: Biela pastelka
          • OZNAM: Biela pastelka

          • Milí rodičia, milí žiaci!
            Zajtra – 21.9.2023 sa na našej škole uskutoční finančná zbierka Biela pastelka, ktorá zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Výnos zbierky je každoročne použitý na financovanie aktivít, vďaka ktorým môžeme pomôcť nevidiacim a slabozrakým ľuďom začleniť sa do bežného života – napríklad kurzy, chôdze s bielou palicou, čítanie a písanie Braillovým písmom a iné. Prispieť môžete ľubovoľnou čiastkou.

            Ďakujeme za Vašu pomoc.

          • Účelové cvičenie ZŠ Ľubotice - september 2023

          • Účelové cvičenia naša škola organizuje pravidelne na začiatku a na konci školského roka s cieľom prakticky precvičiť činnosť štábu CO školy pri vzniku mimoriadnej situácie, vykonať evakuáciu žiakov a zamestnancov školy do priestoru školského ihriska s prechodom do bezpečnej zóny a zopakovať témy obsahového zamerania v rámci učiva Ochrana života a zdravia.

            6.9.2023 sa uskutočnila teoretická príprava a 7. 9. 2023 praktická časť. V praktickej časti si žiaci precvičili evakuáciu pri vzniku možnej mimoriadnej udalosti v čase 4:20 min. a v ďalšej časti si zopakovali obsahové témy učiva Ochrana života a zdravia.

            Pre žiakov bolo pripravených 12 bodovacích stanovíšť, na ktorých preukázali vedomosti a zručnosti z oblastí zdravotnej prípravy, dopravnej výchovy, požiarnej ochrany, pohybu a pobytu v prírode a jej ochrany, riešenia mimoriadnych situácií. Niektoré stanovištia boli doplnené o streľbu zo vzduchovky, hod granátom na cieľ, rýchlostná jazda na bicykli s najťažším prevodom a dve stanovištia mali na starosti naši hostia zo skautského oddielu.
            Veľká vďaka patrí žiakom a žiačkam , ktorí zastúpili učiteľov a predstavili sa vo funkcii inštruktorov na stanovištiach zdravotná príprava, požiarna príprava a dopravná výchova. Účelového cvičenia sa zúčastnilo 294 žiakov 5. – 9. ročníkov, ukončené bolo vyhodnotením jednotlivých tried o 12.15 hod.

          • Slávnostný začiatok školského roka

          • Dňa 4.9.2024 o 8.15 hod. sme slávnostne začali nový školský rok 2023/2024. Okrem nových vedomostí a nadšenia pre učenie si želáme všetci veľa zdravia, energie a trpezlivosti, aby sme nový školský rok zvládli so širokým úsmevom na tvárach. Naším cieľom nie sú len nové poznatky, ale aj nové priateľstvá.