• Zaujímavá exkurzia

          • Zaujímavej exkurzie sa 13. októbra zúčastnili žiaci 7. ročníka. Za aktívny minuloročný zber vrchnákov na našej škole mali možnosť navštívili spoločnosť Fecupral, ktorá sa zaoberá separáciou odpadu včítane likvidácie nebezpečného odpadu a recykláciou plastov.

            Exkurzia po tomto komplexe trvala skoro 2 hodiny a počas nej vďaka šikovným pracovníkom tejto firmy sa žiaci dozvedeli všetko o separácii a recyklácii. Prezreli si zberný dvor, na ktorom sa odpad triedi na papier, plast, kov i nebezpečný odpad, potom sa oboznamovali s triedením plastov – najlepšia sa napríklad triedia fľaše z číreho plastu, najhoršie z čierneho, potom nasledovala prehliadka spaľovne nebezpečných odpadov a asi najviac sa žiakom páčilo laboratórium, v ktorom sa pri pokuse penilo a penilo.

            Po bohatej na poznatky, ale aj počet krokov exkurzie nasledovala desiata pod jesennými stromami a odovzdávanie certifikátov za absolvovanie tohto environmentálneho vzdelávania. Exkurziou nás sprevádzal tím mladých zanietených pracovníkov, ktorí s veľkou ochotou a profesionalitou nás oboznamovali s problematikou odpadov. Všetko podrobne vysvetlili, na všetky otázky ochotne odpovedali.

            A záver z tejto exkurzie: „ Najdôležitejšie je odpad vôbec nevytvárať alebo sa ho snažiť minimalizovať.“ Tak veríme, že tento odkaz prenesú naši žiaci nielen do svojich domácnosti, ale aj do školských tried.

          • ŠARKANIÁDA 2022

          • Aj tento rok sa na našom školskom ihrisku uskutočnila jesenná oslava šarkanov Šarkaniáda. Žiaci 2. ročníkov sa zahrali na "púšťačov šarkanov". ​​​​​​​

            Počasie im prialo, slniečko krásne svietilo a aj napriek tomu, že fúkal len slabší vietor, šarkany sa vznášali v povetrí ako vtáci. Deti neúnavne behali a sem tam sa aj domotali, čo však len pridalo na dobrej nálade. Presvedčiť sa môžete na fotografiách v galérii.

          • Filmový festival POCITY

          • S radosťou Vám oznamujeme, že Váš film bol porotou vybraný do súťaže krátkych filmov a bude premietaný v pásme Pocity v kraťasoch. Bude sa premietať v sobotu o 14:00 h v Kine Scala...“

            Koho by nepotešila takáto informácia. Preto sme si náš film Krádež išli do kina v ten deň pozrieť. Boli sme hrdí na to, že film z krúžku Možnosti slovenčiny vytvorený žiakmi bývalej 6.C triedy sa premieta v pásme s filmami z VŠMU či ZUŠ. Žiaci získali za svoje filmové dielo aj malé vecné odmeny.

            Vedúca krúžku Mgr. M. Baňasová

          • PASOVAČKA v ŠKD

          • Prváčikovia na našej škole ZŠ Ľubotice si museli svoje miesto v školskom klube detí zaslúžiť. Aby získali prvácku medailu, bolo potrebné splniť niekoľko úloh. Svoju šikovnosť, zručnosť a talent ukázali v rozprávkových krajinách Čítankovo, Počtárikovo a Športovkovo.

            V Čítankove za každú uhádnutú rozprávku získali hviezdu slávy. V Počtárikove za správne spočítané a vyfarbené geometrické útvary dostali sladkú odmenu. Ak v Športovkove zvládli veľký skákací slalom, tešili sa z farebného balónika. Po splnení všetkých 3 úloh spoločne zložili slávnostný sľub prváka našej školy. Veľká rodina nášho školského klubu detí /ŠKD/ tak získala nových právoplatných členov z 1.A, 1.B i 1.C triedy a pani vychovávateľky im mohli odovzdať medailu za úspešné zvládnutie skúšok pasovania do ŠKD. Všetkým zúčastneným prváčikom blahoželáme a prajeme im veľa úspechov i zábavy v našom školskom klube. 😊

          • Život pravekých ľudí i niečo viac

          • Skôr, ako sme so šiestakmi začali preberať praveké dejiny, rozhodli sme sa ich na to názorne pripraviť. Už sa nám osvedčilo využiť pri tom expozíciu v Hanušovciach nad Topľou. Preto sme sa 26.9.2022 vybrali na toto miesto - 41 žiakov a 3 vyučujúce.

            Prehliadka kaštieľa nám priblížila klasické muzeálne priestory (Čo je exponát, múzeum, história? Oživili sme si pojmy z dejepisu 5.ročníka.) Pivnica kaštieľa nás príťažlivou formou previedla historickými obdobiami praveku, staroveku a stredoveku – žasli sme nad panoptikom, ktoré sa tam nachádza.

            Nakoniec sme v archeoparku navštívili domčeky z doby kamennej, bronzovej, železnej i príbytok z čias Slovanov. Škoda, že nás pri poslednej prehliadke obmedzil dážď. Krátke meškanie vláčika nám nezabránilo stihnúť ešte v škole obed.


            Vyučujúce DEJ a OBN

          • Exkurzia Martin

          • Koľko sa toho dá stihnúť v priebehu jedného dňa, tentokrát 21.9.2022, sme zistili tak, že sme 2 vyučujúce- Mgr.M.Baňasová a Mgr.A.Tirpáková a 41 žiakov z 9.ročníkov ráno o 7.00 hod. nasadli do autobusu a vyrazili. Jednu hodinu sme strávili v Jasenovej v rodnom dome Martina Kukučína a dozvedeli sa rôzne zaujímavosti z jeho života.

            Potom nás čakala prehliadka v Slovenskom literárnom múzeu, kde sme si najprv vypočuli informácie o založení Matice slovenskej, pokračovali sme dejinami písomníctva až po literatúru realizmu – názornými ukážkami podobizní známych spisovateľov a ich diel. Obedňajší oddych sme strávili v centre Martina a nechýbala ani cesta Martinským národným cintorínom so sprievodným slovom k osobnostiam, ktoré sú tam pochované, počnúc Jankom Kráľom až po Jozefa Cígera-Hronského. Bol to vhodný a inšpiratívny začiatok do učiva literatúry 9. ročníka. Obohatení o nové poznatky sme sa cca 18.30 hod. vrátili k našej škole.

            Vyučujúce SJL v 9.ročníku

          • V divadle Viola

          • Viete, čo bola ŠtB, kto bol biskup P. P. Gojdič a ako s jeho menom súvisí spisovateľ Vincent Šikula? Tým starším to možno niečo hovorí, no naši deviataci sa o tom len budú učiť. Preto sme prijali pozvanie na divadelné vystúpenie Udri pastiera v divadle Viola 20.9.2022.

             

            Aj vďaka workshopu sme porozumeli deju. Príbeh sa odohráva vo väzení ŠtB, kam sa P. P. Gojdič – grécko-katolícky biskup dostal po tom, čo komunistický systém v Československu násilne zrušil grécko-katolícku cirkev a jej hlavného predstaviteľa po monsterprocese uvrhol do väzenia.

            V príbehu sa biskup Gojdič rozpráva s Vincentom Šikulom, známym spisovateľom, ktorého poslednou knihou bol práve životopis biskupa Gojdiča. Do deja pravidelne vstupuje predstaviteľ ŠtB a my spoznávame nezmyselne praktiky mučenia, ktorými si biskup musel prejsť, kým vo väzení zahynul.

            Divadlo nastavuje zrkadlo každému z nás, pýtajúc sa: „ Aký je môj postoj k pravde? Som pre ňu ochotný aj nevinne trpieť, či sa prispôsobím režimu alebo sa dokonca stanem súčasťou mašinérie, ktorá druhým ubližuje?“ Náročná otázka, odpoveď je v srdci každého z nás.

            Ďakujeme za pohľad na novodobé dejiny cez skutočné príbehy ľudí.

             Vyučujúce DEJ

        • Environmentálne súťaže
          • Environmentálne súťaže

          • Vážení rodičia, milí žiaci !

            Školský rok sa nám úspešne  rozbehol a s ním sa pomaly rozbiehajú aj súťaže. Tak ako po iné roky aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do týchto environmentálnych súťaží: 

            - do projektu so spoločnosťou Milk-Agro  Recykluj a vyhraj a zbierame SABI viečka a SABI tetrapaky                   

            - do súťaže Hliníkový Skarabeus a zbierame plechovky, konzervy,  viečka a alobaly                                               

            - do súťaže v rámci projektu Recyklohry, zbierame nepotrebné a nefunkčné  elektrospotrebiče.                             

            Ďalej zbierame baterky  a do 25. októbra zbierame mobily – nefunkčné, staré. Víťaz – ten, ktorý odovzdá  najviac mobilov, môže získať tablet HUAWEI T5 10 LTE BLACK, ďalej ceny od firmy AbrFabr, rádia , CD i knihy.              

            V spolupráci s Lesmi SR sme sa zapojili do zberu šípok. Šípky môžete zbierať už teraz, odvážiť doma a priniesť do školy . Za každý kilogram získate 50 centov.  Pre tri najlepšie triedy sú pripravené jednodňové výlety autobusom do Lesnej školy v Leviciach v správe štátneho podniku LESY SR  spojené so zaujímavým programom a obedom v neďalekej reštaurácii. Najlepší zberači – jednotlivci budú vyhodnocovaní samostatne pre prvý a samostatne pre druhý stupeň. (1.miesto - fotoaparát, 2. miesto - luk, 3. miesto - kolobežka). 

            Každý, kto sa zúčastní projektu, získa malý darček ako odmenu na pamiatku a každý žiak, ktorý nazbiera viac ako 10 kg šípok, dostane ešte cenu naviac. Takže neváhajte, zbierajte, prinášajte a vyhrávajte.                                       

             Tešíme sa na vašu aktívnu účasť. 😀

             

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že v dňoch od 19.9. do 23.9.2022 bude v škole prebiehať zber papiera. Papier je potrebné zviazať. Páni školníci ho budú vážiť, zapisovať hmotnosť a ukladať do kontajnera vždy ráno pred vyučovaním. Po dohode s nimi môžete papier priniesť aj v priebehu popoludnia.

            Žiaci, ktorí prinesú najviac papiera, budú po vyhodnotení odmenení.

            Mgr. R.Gazdová

        • Oznam rodičom - školská jedáleň
          • Oznam rodičom - školská jedáleň

          • (pre tých, ktorí ešte neodovzdali a neuhradili)

            prosíme rodičov aby:

            1. uhradili žiakom obedy na september, strava sa platí mesiac vopred

            2. odovzdali  zápisný lístok na stravu na tento školský rok

            3 obedy odhlasovali iba elektronicky cez školská jedáleň on line / číslo jedálne 9426 /

            prihlasovacie údaje / priezvisko meno spolu, malé písmena, bez diakritiky : 

            napr. mrkvickafrantisek

            heslo : je evidenčné číslo stravníka - variabilný symbol , 

            4. pri úhrade v banke prosím používajte variabilný symbol -  číslo stravníka, aby sme vedeli identifikovať platbu

            5. na telefón šj 0911 655 440 prosím  volať, prac. dni od 8,00-14,00 hod. ( nie cez dni prac.pokoja a cez nočné hodiny)

            7. preštudovali si zápisný lístok odhlasovanie obedov a výdaj do obedára. 

            S pozdravom Gabriela Vargová, DiS

            vedúca Zariadenia školského stravovania

            ZŠ Ľubotice 

        • OZNAM
          • OZNAM

          • CVČ Ebony organizuje pre žiakov ZŠ Ľubotice 8.9.2022 v čase 3 a 4 vyučovacej hodiny Dance mániu.

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Važení rodičia,
            od 1.9.2022 nastáva zmena pri odhlasovaní zo stravy v našej školskej jedálni.
            Zápisným lístkom žiaka prihlásime na celý školský rok a rodič ho zo stravy odhlasuje iba elektronicky.

            Bližšie informácie: Info_obedy_2022_2023.pdf

          • Spomienka na veselý a súťaživý Medzinárodný deň detí

          • 1. 6. 2022 bolo v areáli ZŠ Ľubotice počuť jasavý, zvonivý smiech našich detí. Bezstarostne si užívali svoj sviatočný deň. Aktívne sa rozbehli na pripravené športové netradičné stanovištia, kde usilovne súťažili a za svoje výkony si odnášali výherné žetóny, ktoré v školskom bufete vymieňali za sladkosti a rôzne drobnosti.

            Pochutnali si na jadranskej zmrzline pána Velioviča a smäd hasili kofolou. Prezreli si prácu šikovných rúk členov Prešovského osvetového strediska, otvárali oči aj ústa pri skautingu, práci Dobrovoľného hasičského zboru  ubotice a pracovníkov Štátnych lesov. Neodolali ani strelnici s hračkami. My, učitelia, sme s radosťou sledovali
            záujem detí o všetky pripravené aktivity. Veríme, že každé dieťa si našlo niečo, čo ho potešilo a zaujalo.


            Mgr. Adriana Sabolová

          • Programovanie nás baví

          • Naša škola v rámci Grantovej výzvy ENTER pre školy – Digitálna generácia 2021 získala sadu micro:bitov. Projekt napísala p. uč. Hvizdošová v spolupráci s digitálnym koordinátorom p. Hvizdošom, následne bol schválený a podporený Nadačným fondom Telekom pri Nadácii Pontis.

            Cieľom grantového programu je sprístupniť žiačkam a žiakom druhého stupňa základných škôl interaktívnou formou svet digitálnych technológií a programovania prostredníctvom micro:bitov.

            Micro:bit je špeciálny mikropočítač, ktorý vytvorila britská televízia BBC na podporu výučby informatiky a programovania na tamojších školách. Micro:bit je vytvorený tak, aby práca s ním bola zábavou a zároveň žiačky a žiaci pri jeho programovaní získavali základné zručnosti z programovania.


            Žiačky a žiaci 7. až 9. ročníka programujú v blokovom prostredí MakeCode, kde si už naprogramovali digitálne menovky, obrázky na LED displeji, krokomer. Žiaci skúsili programovanie hudby vytvorili jukebox. Naprogramovali kompas, posielanie správ, programovanie LED pásika a rôzne ďalšie zaujímavé projekty. Na projekte pracovali skupiny pod vedením Mgr. Hvizdošovej. Pozrite si prierez našej 3.mesačnej práce v nasledujúcom videu.

        • Ukončenie školského roka
          • Ukončenie školského roka

          • Slávnostné ukončenie školského roka sa uskutoční 30.6.2022 o 8:15 hod. na školskom dvore .

            Následne bude odovzdávanie vysvedčení v triedach.

          • Kúzelná fyzika v ŠKD

          • V mesiaci jún sa deti vo všetkých oddeleniach ŠKD mohli na vlastné oči presvedčiť, ako úžasne  funguje svet „Kúzelnej fyziky“. Pomocou  rôznych zábavných  experimentov sme sa mohli presvedčiť, že fyzika je všade okolo nás.

             
            Vychovávateľky ŠKD