• Oznam vedúcej školskej jedálne
          • Oznam vedúcej školskej jedálne

          • Z dôvodu celoškolskej akcie je dňa 1.6.2022 zmenený čas výdaja do obedárov.

            V tento deň bude výdaj do obedárov v čase : 12:30 - 12:45hod.

            Ďakujeme za pochopenie

          • LANGUAGE FLOWER - JAZYKOVÝ KVET

          • Dňa 30. mája sa uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže JAZYKOVÝ KVET. 
            Žiaci 1. a 2. stupňa súťažili v prednese anglickej, nemeckej a ruskej poézie a prózy. Mnohí z nich nás svojím prednesom presvedčili, že učenie sa cudzích jazykov je radosť. Všetkým súťažiacim ďakujeme za krásne okamihy, ktoré nám sprostredkovali prostredníctvom cudzojazyčnej poézie a prózy a držíme im palce, aby v budúcnosti kvitli do krásy.

            Víťazi jednotlivých kategórii:
            ANGLICKÁ POÉZIA A PRÓZA:
                1. miesto: Marianna Majdáková, 9. A
                2. miesto: Filip Majdák, 6. B
                3. miesto: Stela Čakurdová, 3. B

            NEMECKÁ POÉZIA A PRÓZA:
                1. miesto: Eliška Štovčíková, 9. B
                2. miesto: Marianna Majdáková, 9. A
                3. miesto: Tereza Feková, 7. C

            RUSKÁ POÉZIA A PRÓZA:
                1. miesto: René Hains, 9. A
                2. miesto: Daniel Šitár, 8. C
                3. miesto: Kristína Mikitová, 7. A

            CENA POROTY:
                1. Bianka Hvizdošová, 3. B
                2. Barborka Dzurillová, 4. B

            PaedDr. Alena Stašková

          • Prešov v 20. storočí

          • Viete, kde stála v Prešove budova s väzením gestapa, k akému dátumu sa viaže pamätná tabuľa obetiam komunizmu, prečo sa 19.1. kladú vence k pamätníku v parku, kde sú položené pozostatky grécko-katolíckeho biskupa, ktorý bol po zrušení grécko-katolíckej cirkvi odsúdený komunistickým režimom na doživotie...?

            Aj na tieto otázky sme si s deviatakmi dali odpoveď na dejepisnej exkurzii v Prešove (16.5. a 19.5.). Krátka prechádzka od prešovského cintorína po Katedrálu svätého Jána Krstiteľa nás obohatila o mnoho poznatkov k histórii 20. storočia. Veď pri štúdiu dejín nesmieme zabúdať ani na tie regionálne. Príbehy, ktoré sú nám blízko.

            Vyučujúca DEJ

          • DEŇ PLNÝ MLIEKA

          • Dňa 17.5.2022 sme si  v našej škole pripomenuli svetový deň mlieka.

            Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy. Mlieko obsahuje mnohé významné látky, hlavne bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny a minerálne látky. Mlieko a mliečne produkty sú najlepším prírodným zdrojom vápnika, ktorý má význam pre zdravý rast kostí a zubov. 

            Žiaci 1.stupňa si v tento  deň zladili svoje outfity do bielej farby, keďže mlieko je biele. Prostredníctvom  prehratých Dvd  a dokumentov sa dozvedeli zaujímavé informácie o kravách, výrobe mlieka, mliečnych výrobkov a o skladovaní, predaji a význame mlieka vo výžive.

              V triedach potom vypracovali rôzne pracovné listy a z papiera a odpadového materiálu zhotovili výrobky súvisiace s mliekom. V tento deň sa zapojili aj žiaci 2. stupňa a pod vedením p. uč. Staškovej vytvorili  zaujímavé plagáty. Na obed im tety kuchárky pripravili chutný obed a mliečny dezert. 

            Žiakom sa  tento deň veľmi páčil a niesol sa v duchu hesla:-  Kto chce zdravý byť, musí mlieko piť.

          • Púť detí do Obišoviec

          • V sobotu 14. mája 2022 sa približne 20 detských pútnikov zo ZŠ Ľubotice pripojilo k  ďalším pútnikom, ktorí sa rozhodli prísť do Obišoviec, aby svojim putovaním, modlitbami a obetou zažínali hviezdy pokoja. Púť detí začala v Ličartovciach registráciou.

            Tu sme dostali balíčky pútnika, kde sme počas celej cesty plnili rôzne úlohy. Je to nenáročná poľná cesta cez lúku a pole so siedmimi zastaveniami. Téma bola: ZAŽNI HVIEZDY POKOJA. Pokoj je potrebné šíriť nielen doma, ale aj vo svete.  Po doputovaní sme odovzdali obetný dar – kilo cukru , ktoré poputuje na  Ukrajinu. Vyvrcholením stretnutia bola svätá omša s otcom biskup Forgáčom. Deti si z púte odniesli krásne zážitky.

                                                                                     Šotíková,Damankošová,Ižarová

          • OZNAM

          • Dovoľujeme si pripomenúť rodičom našich detských pacientov, že ak tento rok ešte neboli na preventívnej prehliadke, tak je potrebné to riešiť individuálne a objednať sa vopred telefonicky. Prosíme využiť  súčasnú zlepšenú epidemiologickú situáciu.

            Ďakujeme za porozumenie.

            MUDr. Fečová, zubná ambulancia FERSS s.r.o, Strážnická 26/A Ľubotice

          • Divadlo HERŇA

          • Zahrať si na Malej scéne v DJZ v Prešove je túžba, ktorú si trúfne zrealizovať málokto. Žiaci 6.C usilovne pracovali na tom, aby sa im to podarilo. Stretávali sme sa v piatky po vyučovaní a „skladali“ tri básničky do uceleného dielka.

            Podkladom pre Divadlo poézie na Hviezdoslavov Kubín sa nám stali básne od Ľ. Feldeka: Proroctvo, od V. Šefčíka: Lavička v parku a Hviezdoslavova balada: Zuzanka Hraškovie. Okresné kolo síce prebehlo formou zaslania videonahrávky, no prišla radosť v podobe 1.miesta a postupu do Krajského kola HK, a to sa už konalo v DJZ. Takto sa naša túžba hrať v divadle naplnila a potešilo nás aj pekné 3.miesto.

            Vedúca krúžku Možnosti slovenčiny: Mgr. M. Baňasová

          • Projekt „...ideme hrať ping – poooooong...“

          • Naša škola dostala tak ako po iné roky v marci  pozvánku s takýmto znením:  „P o z v á n k a na oslavy World Table Tennis Day for all na Slovensku 2022. Svojou účasťou podporujeme mier medzi národmi na celom svete.“ Túto pozvánku sme dostali od pani Alici Grofovej – Chladekovej, slovenskej  stolnotenisovej legende, vicemajsterke sveta, autorky a koordinátorky tohto projektu. Samozrejme sme ani chvíľku neváhali  a do tohto  5. ročníka Projektu „...ideme hrať ping – poooooong...“  sme sa  zapojili. 

            Deň stolného tenisu sa u nás konal 11. mája 2022 vo veľkej telocvični. Na  oslavy  sme pozvali k nám  aj kapitána stolnotenisového oddielu TJ Sokol Ľubotice pán Františka Galduna, ktorý naše pozvanie prijal a priniesol  stolnotenistom aj sladkú odmenu. Od rána do  pol jedenástej prebiehal stolnotenisový tréning, na ktorom sa zúčastnili postupne žiaci 5.a 6. ročníka, ktorých oboznamoval so stolným tenisom p. Galdun,  p. učiteľ Dugas a náš šikovný  žiak  Jakub z 9.C. Žiaci 5.a 6. ročníka sa postupne zoznámili s raketkou i s loptičkou, no a samozrejme aj s  pingpongovým stolom. Skúsili si podanie i vrátenie  podania a tí šikovnejší si zahrali medzi sebou zápas  o sladkú čokoládku Deli. Po tréningu nasledoval stolnotenisový turnaj žiakov 7.,8. a 9. ročníka. Víťazi jednotlivých ročníkov sa vo finále stretli vo vzájomných zápasoch.  Veru bojovalo sa o každú loptičku. Nakoniec  si 1. miesto vybojoval  Patrik Štovčík zo 7.B , 2. miesto obsadil Peter Muška z 8. A a na 3. mieste skončil Jakub Krajňák z 9.C triedy. Vďaka nášmu stálemu sponzorovi, takisto stolno-tenistovi p. Marcelovi Rešovskému a aj organizátorke projektu p. Alici Chladekovej víťazi získali stolnotenisové raketky a loptičky,  chutné buchty na pare, vianočku či závin. Všetci, ktorí sa tohto podujatia zúčastnili si pochutnali na keksíkoch. Veríme, že tento náš Deň stolného tenisu potešil a povzbudil žiakov k aktívnemu tráveniu voľného času aj s malou raketkou  za veľkým zeleným stolom, že  žiaci prežili deň  v pohybe, s úsmevom a s radosťou z hry. Tento deň sme mohli zrealizovať vďaka ochote a snahe p. Galduna,  p. učiteľky A. Sabolovej, p.učiteľa P. Dugasa, p. M. Rešovského ako aj organizátorky tohto projektu p. A. Chladekovej. Všetkým  úprimne ďakujeme a veríme, že o rok sa stretneme zas.  Ozaj a viete, že stolný tenis patrí medzi najrýchlejšie športové hry na svete?

          • S bájkami „do sveta“

          • Žiaci 6.C  si radosť z tvorby na hodinách literatúry nenechali len pre seba. Urobili sme si malé turné a navštívili sme MŠ Haburskú (4.5.) i Denný stacionár pre seniorov v Ľuboticiach (11.5.2022). V oboch sme, za moderátorskej a technickej pomoci žiakov z ôsmich ročníkov, odprezentovali divadlá podľa balád Kačička divoká, Zuzanka Hraškovie a bájok Tulipán a fialka, O nenásytnej líške i O neposlušnom myšiakovi.

            Na záver sme pridali Divadlo poézie HERŇA, s ktorým sme boli prví na okresnom kole a tretí na Krajskom kole Hviezdoslavovho Kubína v Prešove. Seniorom sme nezabudli pri príležitosti Dňa matiek priniesť aj pekné pozdravy vytvorené našimi žiakmi na hodinách výtvarnej výchovy. Boli sme veľmi radi, že aj takouto formou sme mohli potešiť druhých, keď sa uvoľnili pravidlá protipandemických opatrení. Veď živý kontakt pre divadle je predsa len ten najkrajší. Viac už napovedia fotky v našej galérii.

          • Slávik Slovenska 2022

          • Na jubilejnom 30. ročníku okresného kola celoštátnej speváckej súťaže detí a mládeže v interpretácii ľudovej piesne SLÁVIK SLOVENSKA 2022 našu školu reprezentovali žiaci Leonard Petrigáč z 2.B a Narayan Petrigáč zo 4.B triedy.

            Piesňami A od Prešova, Či to tota, či netota, Mila moja pušč me dnuka a Kovaľu, kovaľu si chlapci vyspievali veľmi pekné umiestnenia:

            Leo - 2. miesto v 1. kategórii

            Narayan - 3. miesto v 2. kategórii

            Našim slávikom srdečne BLAHOŽELÁME, ďakujeme a prajeme veľa úspechov a radosti zo spevu.

          • Biologická exkurzia v ZOO Košice

          • Dňa 29.4.2022 sa žiaci piateho ročníka našej školy zúčastnili biologickej exkurzie v Košickej zoologickej záhrade. Pri vstupe do ZOO nás čakal pán Josef Kindl z oddelenia vzdelávania a pútavo rozprával o jednotlivých živočíchoch. Ochotne odpovedal na všetky zvedavé otázky našich žiakov a nešetril zaujímavosťami z ríše zvierat.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Túto edukačnú cestu po stopách stavovcov ukončil pán sprievodca komentovaným kŕmením surikát . Novozískané poznatky žiaci dopĺňali hojným fotografovaním jednotlivých druhov živočíchov. Navštívili sme aj dinopark a pozreli sme si pútavý film o malom
            dinosaurovi v 3D produkcii. Plní zážitkov a dojmov sme sa vrátili do školy, aby sme sa s ostatnými mohli podeliť o nové skúsenosti i pocity. Veríme, že podobných vydarených exkurzií bude viac. ☺

          • Súťaž Legobot 2022

          • 27.4.2022 sa v priestoroch SPŠE v Prešove konala robotická súťaž Legobot. Zapojili sa do nej z našej školy dva tímy:  tím Rats – Michal Naščák (8.C) a Daniel Šitár (8.C) a tím Electronic duo – Michal Prihatný (8.B) a Tomáš Čakan (8.B). Chlapci súťažili v kategóriách RescueBot, kde mali naprogramovať robota – záchranára, ktorého cieľom je prejsť bludiskom, zachytiť zranenú osobu (kocku), otočiť sa a vyniesť ju von z bludiska.

            Ďalej súťažili v kategórii PainBot, kde mali naprogramovať robota, ktorý pripevnenou fixkou nakreslí obrázok podľa zadanej predlohy. Tento rok sa chlapci pripravovali na súťaž s našimi robotmi a to sa odrazilo aj na výsledku. Tím Rats, teda Michal NaščákDaniel Šitár obsadili 1. miesto v kategórii PaintBot. Tento úspech je pre chlapcov povzbudením do ďalšej budúcoročnej prípravy na robotické súťaže.

          • EKOPOSTER – Zelený svet

          • Trieda 5.B pod vedením p. učiteľky Hvizdošovej sa zapojila do výtvarnej súťaže EKOPOSTER – Zelený svet, ktorú vyhlásila Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. pri príležitosti Svetového dňa vody 2022. Do súťaže sa piataci zapojili veľmi radi aj preto, že aktuálne sa na hodinách biológie venovali téme voda, vodné organizmy žijúce pri vode a vo vode.

            A takisto mohli svojim výtvarným prejavom vyjadriť postoj k ochrane vodných zdrojov a podzemnej vody. Trieda 5.B bola ocenená za to, že do súťaže odoslala práce ako jedna z piatich najrýchlejšie reagujúcich tried, zo všetkých, ktoré odoslali práce do súťaže. Cenu prišli žiakom v triede odovzdať zástupcovia spoločnosti dňa 26.4.2022

          • Projekt

          • Každoročne sa snažíme so žiakmi o prácu na transformácii literárneho textu na dramatický. V piatom ročníku zvykneme vytvoriť bábkové divadlo, v šiestom klasickú činohru, v siedmom film...

            V 6. C sme tento rok "mapovali" celú prácu s využitím filmovej techniky a priebeh tvorby od prečítaní bájí,balád a bájok, až po verejné vystúpenie s vzniknutými divadielkami, sme zaznamenali v krátkom dokumente.

            S čím sa museli deti "popasovať"? Vytvoriť scenár, vyrobiť kulisy, zabezpečiť si kostýmy, naučiť sa texty, nacvičiť príbeh, prekonať trému pri hraní...No zvládli to celkom pekne a zažili aj radosť z verejného vystúpenia. O tom všetkom krátko informuje aj náš malý dokument.

            Vyučujúca SJL M. Baňasová

          • Deň Zeme – 1.stupeň

          • V piatok 29.4. 2022 žiaci prvého stupňa absolvovali projektové vyučovanie na tému: ,, Deň Zeme“.

            Poznávali spôsoby likvidácie domového odpadu, význam triedenia odpadu, nebezpečenstvo likvidácie odpadu k životnému prostrediu, nebezpečenstvo skládok a spaľovní pre životné prostredie, uvedomovali si, ktoré materiály sa dajú použiť na recykláciu.

            Na návšteve k nám v tento deň prišli aj študenti Lesníckej  strednej školy. Zaujímavým a pútavým spôsobom prezentovali svoje vlastnoručne vyrobené interaktívne hračky, pri ktorých sa naše deti poriadne zabavili a uvedomovali si význam a ochranu životného prostredia.

          • Mladí modelári

          • Žiak našej školy František Potocký úspešne reprezentoval našu školu na halových majstrovstvách SR modelov kategorie F1N do 12 rokov. Zopakoval si úspech spred dvoch rokov, keď získal titul majstra