• Spomienka na veselý a súťaživý Medzinárodný deň detí

          • 1. 6. 2022 bolo v areáli ZŠ Ľubotice počuť jasavý, zvonivý smiech našich detí. Bezstarostne si užívali svoj sviatočný deň. Aktívne sa rozbehli na pripravené športové netradičné stanovištia, kde usilovne súťažili a za svoje výkony si odnášali výherné žetóny, ktoré v školskom bufete vymieňali za sladkosti a rôzne drobnosti.

            Pochutnali si na jadranskej zmrzline pána Velioviča a smäd hasili kofolou. Prezreli si prácu šikovných rúk členov Prešovského osvetového strediska, otvárali oči aj ústa pri skautingu, práci Dobrovoľného hasičského zboru  ubotice a pracovníkov Štátnych lesov. Neodolali ani strelnici s hračkami. My, učitelia, sme s radosťou sledovali
            záujem detí o všetky pripravené aktivity. Veríme, že každé dieťa si našlo niečo, čo ho potešilo a zaujalo.


            Mgr. Adriana Sabolová

          • Programovanie nás baví

          • Naša škola v rámci Grantovej výzvy ENTER pre školy – Digitálna generácia 2021 získala sadu micro:bitov. Projekt napísala p. uč. Hvizdošová v spolupráci s digitálnym koordinátorom p. Hvizdošom, následne bol schválený a podporený Nadačným fondom Telekom pri Nadácii Pontis.

            Cieľom grantového programu je sprístupniť žiačkam a žiakom druhého stupňa základných škôl interaktívnou formou svet digitálnych technológií a programovania prostredníctvom micro:bitov.

            Micro:bit je špeciálny mikropočítač, ktorý vytvorila britská televízia BBC na podporu výučby informatiky a programovania na tamojších školách. Micro:bit je vytvorený tak, aby práca s ním bola zábavou a zároveň žiačky a žiaci pri jeho programovaní získavali základné zručnosti z programovania.


            Žiačky a žiaci 7. až 9. ročníka programujú v blokovom prostredí MakeCode, kde si už naprogramovali digitálne menovky, obrázky na LED displeji, krokomer. Žiaci skúsili programovanie hudby vytvorili jukebox. Naprogramovali kompas, posielanie správ, programovanie LED pásika a rôzne ďalšie zaujímavé projekty. Na projekte pracovali skupiny pod vedením Mgr. Hvizdošovej. Pozrite si prierez našej 3.mesačnej práce v nasledujúcom videu.

        • Ukončenie školského roka
          • Ukončenie školského roka

          • Slávnostné ukončenie školského roka sa uskutoční 30.6.2022 o 8:15 hod. na školskom dvore .

            Následne bude odovzdávanie vysvedčení v triedach.

          • Kúzelná fyzika v ŠKD

          • V mesiaci jún sa deti vo všetkých oddeleniach ŠKD mohli na vlastné oči presvedčiť, ako úžasne  funguje svet „Kúzelnej fyziky“. Pomocou  rôznych zábavných  experimentov sme sa mohli presvedčiť, že fyzika je všade okolo nás.

             
            Vychovávateľky ŠKD 

        • OZNAM -  odhlasovanie zo stravy  na posledný júnový týždeň:
          • OZNAM - odhlasovanie zo stravy na posledný júnový týždeň:

          • Z dôvodu sa blížiaceho ukončenia školského roka a z dôvodu výpočtu, množstva surovín, potrebných na prípravu stravy, úhradu všetkých faktúr,

            prosím  stravníkov ktorí sa chcú odhlásiť zo stravy na 28.6.-29.6.2022/ utorok, streda 

            aby tak urobili do pondelka 27.6.2022 do 14.00 hod.

            Po tomto termíne  bude odhlasovanie  stravníkov už zablokované.

            Dňa 30.6.2022  vo štvrtok sa nevarí.

             

                       Ďakujem za pochopenie. 

            vedúca ŠJ

             

          • Ako sme sa chutne a zdravo rozlúčili...

          • Žiaci 5. ročníka sa celý školský rok zoznamovali s učebnicou Project Explore 1. Tematicky rôznorodá učebnica ponúkla žiakom množstvo nových poznatkov, ale aj projektových hodín, na ktorých žiaci samostatne pracovali na príprave projektov a následne ich prezentovali v anglickom jazyku.

            Posledná lekcia nebola výnimkou. Ponúkla žiakom tému plnú farieb a vôní. Spoznávali sme rôzne tradičné, ale aj netradičné jedlá, jedlá iných kultúr a národností, ale aj ich chute i samotnú prípravu niektorých pokrmov.  Záverečná hodina anglického jazyka sa zmenila na aplikovanie získaných poznatkov do  prípravy zdravého ovocného šalátu plného vitamínov a chutí.

            Vidieť pekne prestretý stôl, okolo neho šťastných žiakov, ktorým chutí, uvoľnené rozhovory o zdravej výžive a správnych stravovacích návykov – to poteší najviac.

            PaedDr. A. Stašková

          • Exkurzia v knižnici

          • V mesiaci jún navštívili žiaci 9. ročníka Krajskú knižnicu P. O. Hviezdoslava v Prešove, a to oddelenie inojazyčnej literatúry. Zaujímavé je, že okrem anglických kníh si môžu čitatelia vypožičať aj knihy v nemeckom, francúzskom, talianskom a španielskom jazyku.

            V rámci prednášky nám pani knihovníčka priblížila históriu a význam vzniku inojazyčného oddelenia. Oboznámila nás s množstvom odbornej cudzojazyčnej literatúry, ale aj beletrie, ktorú si môžu čitatelia požičiavať podľa rôznych čitateľských úrovní.

            Na konci exkurzie sme si pozreli aj priestory čitárne dennej tlače a periodík.

            Žiakom sa exkurzia páčila a veríme, že ich to podnieti k čítaniu literatúry v cudzích jazykoch.

                                                                                                                                PaedDr. A. Stašková

        • Oznam vedúcej jedálne
          • Oznam vedúcej jedálne

          • V dňoch od 23.6. do 29.6.2022 bude výdaj stravy do obedárov realizovaný v čase od 12.40hod. -  13.00hod.

            Dňa 30.6.2022 sa nevarí.

            Ďakujeme za pochopenie

          • Náučný chodník KVAŠNÁ VODA

          • 17.6.2022 sa žiaci 8.C triedy vybrali s vyučujúcou biológie a s pani asistentkou na poznávaciu výpravu do lesoparku Cemjata v prímestskej časti Prešova. Rozhodli sme sa prostredníctvom zážitkového učenia poznávať život v lese. Našim cieľom bol prameň Kvašnej vody, ku ktorému vedie náučný chodník.

            Na tejto trase je 9 zastávok s informačnými panelmi, ktoré informujú o faune a flóre, hospodárskom využívaní pôdneho fondu, o minulosti Kvašnej vody, geomorfológii, estetike lesa a arboréte. Na niektorých zastávkach sú aj lavičky, preliezačky i ohniská. Celou trasou nás sprevádzal lesník pán Marián Jančík, ktorý nám pútavo rozprával o školských lesoch, o jednotlivých druhoch drevín, o lesnom ekosystéme i o výchove človeka k zdravému spôsobu života. Lesná vychádzka je základnou organizačnou formou lesnej pedagogiky. Predstavuje učenie o lese v lese a vybudovanie si vzťahu k prírode. Naša exkurzia sa vydarila, aj keď v závere sme premokli do nitky, do školy sme sa vrátili s úsmevom. 

          • Úspechy v biologickej olympiáde v kategóriách C, D a E

          • V školskom roku 2021/2022 sa žiaci našej školy intenzívne pripravovali a súťažili v rôznych kategóriách biologickej olympiády. Tu je prehľad našich dosiahnutých úspechov.

            Kategória C – určená pre žiakov 8. a 9. ročníka:

            V tejto kategórii sa na online školskom kole 11.1.2022 zúčastnilo 18 žiakov. Najlepšie sa umiestnili dvaja žiaci 9. ročníka, Richard Gábor (9.A) na 1. mieste a Daniela Paľová (9.A) na 2. mieste. Títo žiaci postúpili do okresného kola, ktoré sa uskutočnilo 12.2.2002 takisto online formou. Tu skončili ako úspešní riešitelia, z toho Daniela Paľová na peknom 7. mieste.

            Kategória D – určená pre žiakov 6. a 7. ročníka:

            V tejto kategórii sa na online školskom kole 21.3.2022 zúčastnilo 14 žiakov. Najlepšie sa umiestnili dvaja žiaci 7. ročníka, Tereza Kovaľová (7.B) na 1. mieste a Šimon Lukáč (7.C) na 2. mieste. Obidvaja postúpili do okresného kola, ktoré bolo prezenčne 21.4.2022. Obidvaja boli úspešní riešitelia, z toho Šimon Lukáč obsadil krásne 4. miesto.

            Kategória E – určená pre žiakov 6. až 9. ročníka:

            Táto kategória obsahuje 3 odbornosti – zoológia, botanika, geológia. Vo všetkých odbornostiach sme mali zastúpenie. Kategória E patrí medzi najťažšie, preto sa aj žiaci musia intenzívne pripravovať už od začiatku šk. roka.

            Odbornosť zoológia: Našu školu reprezentovali dvaja žiaci, Eliška Tabišová (7.B) a Pavol Petrovský (8.A). Obidvaja najprv úspešne absolvovali online školské kolo 18.2.2022 a postúpili do okresného kola. V okresnom online kole, ktoré prebiehalo 31.3.2022 skončili ako úspešní riešitelia.

            Odbornosť botanika: Našu školu reprezentovali dvaja žiaci, Filip Franko (6.A) a Katarína Petrovská (8.A). Obidvaja postúpili z online školského kola (18.2.) do okresného kola (31.3.). V okresnom kole bola Katarína úspešnou riešiteľkou a Filip Franko dosiahol krásne 2. miesto, z ktorého postúpil do krajského kola. Krajské kolo sa konalo prezenčne 17.5.2022 na ZŠ Sibírska. Na okresnom kole Filip Franko vo veľmi silnej konkurencii žiakov z celého Prešovského kraja bol úspešným riešiteľom a obsadil krásne 7. miesto.

            Odbornosť geológia: Našu školu reprezentovala Yasmin Platková (8.A). Z online školského kola 18.2.2022, úspešne postúpila do okresného kola. Tu v konkurencii žiakov z nášho okresu suverénne obhájila 1. miesto, takže postúpila do krajského kola. Krajské kolo sa konalo na ZŠ Sibírska 17.5.2022 prezenčne. V konkurencii žiakov z celého Prešovského kraja bola Yasmin Platková úspešnou riešiteľkou a umiestnila na krásnom 3. mieste.

            Všetkým našim úspešným a zanieteným biológom ďakujeme a prajeme úspechy aj budúci školský rok.

            Mgr. Ing. Alena Hvizdošová

          • Múzeum obetiam komunizmu

          • „Viete o tom, že niečo také vzniklo v Košiciach?“ touto otázkou sme zisťovali u deviatakov, či by mali záujem o exkurziu, keďže cestu do Osvienčimu sa nám tento rok pre pandémiu nepodarilo zrealizovať. Záujem v 9.ročníku bol vysoký, preto sme sa tri vyučujúce: Mgr. M. Baňasová, Mgr. B. Fecková a Mgr. Z. Hasarová, vybrali s 9.A,9.B a 9.C 15.6. 2022 priamo do tohto múzea. Veď k téme Povojnové Slovensko, ktorú žiaci práve dobrali z DEJ, to bolo veľmi aktuálne.

            Cesta zo školy autobusom, potom vlakom ubehla rýchle. V Košiciach sme sa rozdelili na 2 skupiny. Kým prvá využila rozchod na malé túlanie sa v obchodnom dome, druhá spoznávala osudy ľudí, ktorých zasiahli represie v 50.-tych i 70.-tych rokoch komunizmu. Bolo zaujímavé počúvať osudy ľudí, ktorým často aj malý prejav nesúhlasu trpko zmenil životy. Aké formy postihov i životných skúšok ich čakali v pracovných táboroch, gulagoch...Niečo sme si vypočuli od sprevádzajúceho lektora, niečo aj z osobných výpovedí cez slúchadlá napojené k obrazovkám. Na jednej tabuli bežali mená ľudí – obetí komunizmu, inde sme našli mapy, grafy, štatistiky k danej téme. Časť z nás si v samizdatovej časti mohla aj vyskúšať písanie na (dnes už neznámom) písacom stroji. Odchádzali sme s mottom Štefana Krčméryho, ktoré povedal na súde: „Vy máte moc, no my máme pravdu!“ a s túžbou, aby sa už takáto nespravodlivosť v živote ľudí neopakovala.

            Potom sme sa skupiny vymenili. Pred odchodom vlaku sme si ešte sadli na obed a domov ku škole sme dorazili niečo po 14.00 hod. Sme radi, že aj počasie prialo tejto našej výprave za osudmi nespravodlivo odsúdených, ktorí, ako sme sa dozvedeli, budú mať sviatok 24. júna.

            Vyučujúca DEJ

          • Internetová bezpečnosť našich žiakov

          • Súčasná moderná doba nám poskytuje veľa výhod. Digitálne nástroje nám pomáhajú uľahčiť a zefektívniť náš každodenný pracovný, študijný ale aj voľnočasový život. No nedeliteľnou súčasťou sú aj nástrahy tejto digitálnej doby. Phishing, digitálna šikana, ukradnutie osobnej identity, osobných údajov či prístupov na bankový účet s možným odcudzením finančných prostriedkov.

            Novou a potrebnou úlohou modernej školy sa teda stáva vzdelávanie žiakov aj v tejto oblasti. Posúvanie ich vedomostí a rozvíjanie schopností sa brániť týmto hrozbám. V piatok 10.6.2022 prebehla pilotná hodina venovaná internetovej bezpečnosti. Žiaci piateho ročníka sa oboznámili s interentovými fejkami, phishingom a iný nástrahami. Zábavnou formu sa naučili o hrozbách ale aj ako reagovať a čomu sa vyvarovať. A zistili že na internete nie je každý kamarát.

            Školský digitálny koordinátor Ing. Ján Hvizdoš

          • Derniéra

          • Slovník cudzích slov vysvetľuje, že ide o posledné vystúpenie. Žiaci 6.C vytvorili na hodinách literatúry a krúžku Možnosti slovenčiny niekoľko krátkych divadielok- balady Kačička divoká, Zuzanka Hraškovie, bájky Tulipán a fialka, O nenásytnej líške a O neposlušnom myšiakovi, divadlo poézie Herňa.

            Po prvom vystúpení nás čakalo ešte niekoľko. Naše divadelné putovanie sme uzavreli pre milých divákov - deti z MŠ Ľubotice 12.6.2022. Programom nás sprevádzali Sofia Straková a Tamara Spišovská, 8.A. Aj keď nám je ľúto, že už končíme, tešíme sa na nové výzvy o rok.

            Vyučujúca SJL v 6.C

          • Biologická exkurzia Malcov – Bardejov

          • Dňa 10.6.2022 sa naši žiaci piataci zúčastnili mimoškolského vzdelávania. Prvou zastávkou bolo lesnícke ekocentrum Malcov, kde nás privítal lesný pedagóg pán Hanko. Spoločne s deťmi sa rozprával o lese a jeho zaujímavostiach. Ako sa lesníci starajú o zdravie lesa, ako pestujú nové stromy zo zdravých semienok a ako veľmi zaťažujú ľudia les odpadkami. Pozreli sme si výstavu lesných živočíchov, zbierky parožia i lebiek , vzorky semien aj prezentácie o živote lesa.

            Našou druhou zastávkou bolo múzeum v Bardejove. Jeho prírodovedná expozícia približuje návštevníkom rastlinstvo a živočíšstvo severovýchodného Slovenska. Expozícia je členená podľa jednotlivých biotopov a tvorí ju viac ako 1700 exponátov. Faunu a flóru je možné v múzeu pozorovať znázornené tak, ako ju možno vidieť voľne v prírode. Žiakov zaujala aj výstava exotickej fauny pochádzajúcej z celej Európy, sev. časti Ázie, sev. Afriky, Ameriky, Číny a Kuby. Novozískané informácie a zážitky si žiaci zachytili vo svojich mobiloch fotografiami.

          • MDD v ŠKD

          • Oslavu Dňa detí v ŠKD sme rozložili do viacerých  podujatí. Prvým  darčekom pre našich zverencov bolo predstavenie ,, Červená Čiapočka ,,v podaní bábkového divadielka Gašparko. Piatkové zábavné odpoludnie začínalo  príchodom detí v kostýme rozprávkovej  postavičky.

            Boli pre nich pripravené rôzne úlohy – výroba zrkadielka ,ako mala macocha v rozprávke  Snehulienka , triedenie šošovice a hrachu inšpirované Popoluškou , rozprávkové pexeso i puzzle a dokonca aj kvíz, v ktorom bolo treba uhádnuť názov rozprávky podľa istej indície. Všetky deti úlohy hravo zvládli a po usilovnej práci prišla pláca v podobe diskotéky s veselými súťažami . Zábavy , radosti i veselosti bolo na rozdávanie. Škoda, že i toto krásne odpoludnie malo svoj koniec.

                                                                                             vychovávateľky ŠKD

          • Zázraky prírody

          • Zázraky, tie sa dejú nielen v rozprávkach, v každodennom živote, ale aj v prírode. Sú nečakané, dokážu nás šokovať,   prinútia nás zastaviť sa a vnímať, vnímať svet okolo seba, vnímať krásu, ktorú  dokáže vytvoriť iba matka príroda. 

            Tie farby, tie tvary, tie scenérie! A že ich dokážeme vnímať a zachytiť aj my, o tom  vás presvedčia fotografie, ktoré zaslali do  súťaže pod názvom Zázraky prírody naši žiaci. Nebolo ich veľa, ale stojí za to si ich pozrieť.. Zachytávajú okamihy, ktoré sú neopakovateľné, jedinečné, nevšedné.   Za krásne fotografie ďakujeme Sofii z 2.C,  Vivien z 5.C, Diane z 8.B, Damiánovi, Davidovi a Janíkovi z 8.C, Laure z 9.B, Jakubovi a Michalovi z 9.C a veríme, že  podnietia aj vás chodiť po svete s otvorenými očami a srdcom. 🙂

          • Nech žije Svidník!

          • Aj takýto pokrik nás sprevádzal pri odchode z krajského kola filmovej súťaže CINEAMA. Postúpili sme doň po okresnom kole v Prešove. 10.6.2022 sme ráno netrpezlivo čakali na zastávke SAD Šarišské Lúky. Mali sme pred sebou dvojdňové dobrodružstvo plné bohatého programu. Hneď, keď sme prišli, posadili sme sa v premietacej sále Múzea ukrajinskej kultúry. Pozreli sme si sériu inšpiratívnych amatérskych filmov – víťazov celoslovenského kola CINEAMA. Nasledoval obed z vlastných zásob, ubytovanie v hoteli Rubín (hradil organizátor) a po krátkom oddych sme o 14.00 hod. v rámci workshopu vyrazili zbierať materiál na pripravované filmy – reportáže.

            Navštívili sme skanzen, Historické vojenské múzeum a pamätné tanky i pomník za múzeom... Po spoločnej večeri sme pokračovali v programe s lektorom workshopu pánom Martinom Vaľkom, ktorý je vedúcim TV Východ. Dal nám pár podnetov, ako pracovať pri tvorbe reportáže. Neodolali sme, aby sme si hneď nevyskúšali aj rozhovor priamo s ním. Aby sme trochu oddýchli od práce, strávili sme hodinku v aquaparku Vodný svet Svidník a vyčerpaní sme o 23.00 uzavreli program večierkou.

            Na druhý deň sme už trávili čas pri spoločnom programe filmového festivalu. Raňajky a obed sme mali spolu s usporiadateľmi. Medzitým sme si pozreli 32 súťažných filmov, ktoré postúpili z okresných kôl (Medzi nimi aj naše: Nevydarená vojna, Krádež, Naša školská výprava za filmom). Obzreli sme si múzeum, v ktorom sa premietalo. Po obede nasledoval rozbor našej tvorby a rady, ako to do budúcna vylepšiť a vyhodnotenie, na ktoré sme zvedavo čakali. A dočkali sme sa! Naše 2 filmy Nevydarená vojna a Krádež v kategórii Hraný film do 16 rokov boli ocenené a postúpili do celoslovenského kola!!! Prenikla nás veľká radosť. Hneď sme išli natočiť záverečné scény do našej reportáže, ktorá mala úspešný koniec. Čas do príchodu autobusu sme strávili (ako inak) pri zmrzline a točením filmu o škole v prírode. Už sa tešíme na čas, keď celý materiál zo Svidníka zostiháme i na celoslovenské kolo CINEAMY v Bardejove. Veríme, že nám opäť dá veľa nových podnetov. V hlave nám však už teraz „vŕta“ jedna zaujímavá výzva našich porotcov: „No ako, kedy rozbehnete školskú televíziu?“ Nevedeli sme odpovedať, ale tajne dúfame, že sa to časom podarí.

            Vedúca krúžku Možnosti slovenčiny