• Olympiáda z anglického jazyka
          • Olympiáda z anglického jazyka

          • 14. novembra 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády z anglického jazyka. Je naozaj chvályhodné, že sa do školského kola zapojilo 56 žiakov z 5.- 9. ročníka, v ktorom preukázali svoje jazykové schopnosti.

            Žiaci súťažili v dvoch kategóriách. V kategórií 1.A preukázali svoje jazykové vedomosti žiaci 5. až 7. ročníka. V kategórií 1. B zasa žiaci 8. a 9. ročníka. V testoch preukázali svoje kvality predovšetkým z gramatiky, slovnej zásoby, z čítania a počúvania s porozumením. Taktiež nechýbala práca s obrázkom, pri ktorej žiaci vytvárali zaujímavé príbehy.

            Víťazi a úspešní riešitelia jednotlivých kategórii boli ocenení diplomom a knižnou odmenou.

            Víťazom srdečne blahoželáme

             

            Výsledky jednotlivých kategórii:

             

            Kategória 1A

            1. miesto: Nina HOTÁKOVÁ, 7.B,  postupujúca na okresné kolo
            2. miesto: Kristína LUKÁČOVÁ, 7.B
            3. miesto: Tomáš TÚŠ, 7.A

             

            Kategória 1B

            1. miesto: Tamara ČMILANSKÁ, 8.C,  postupujúca na okresné kolo
            2. miesto: Patrik ŠTOVČÍK a Tomáš ULIČNÝ, 9.B
            3. miesto: Filip FRANKO, 8.A

                                PaedDr. A. Stašková

          • Mikulášska zbierka

          • Vážení rodičia, milí žiaci.
            V dňoch od 28.11.2023 – 1.12.2023 sa na našej škole uskutoční Mikulášska zbierka pre OZ Podaj ďalej, vďaka ktorej pomôžeme ľuďom bez domova a deťom z rodín v hmotnej núdzi.
            Chceme Vás preto poprosiť o spoluprácu pri napĺňaní mikulášskych balíčkov.


            Ďakujeme.

          • BUBNOVAČKA 2023

          • „S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás netýka.“

            Práve preto sa aj naša škola v pondelok 20. 11. 2023 opätovne zapojila do podujatia s názvom „Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“. 

            V hlasnom rytme bubnov sme spoločne dali najavo, že ochrana práv detí nám nie je ľahostajná a dôrazne odsudzujeme akúkoľvek formu násilia páchanú na deťoch. 

            Tento rok sa v školách aj rôznych inštitúciách naprieč Slovenskom a Českom bubnovalo už po desiatykrát s rovnakým cieľom - symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie. 

            Výber termínu podujatia nebol vôbec náhodný. November je totiž mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv detí. Konkrétne 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa.

            Patronát nad tohtoročnou bubnovačkou prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a Petr Pavol, prezident Českej republiky.  

          • Pasovanie za čitateľov knižnice

          • 20. november 2023 bol pre deti 1., 2. a 3. oddelenia ŠKD ozvláštnený návštevou Obecnej knižnice v Ľuboticiach, kde pre nich pani knihovníčka pripravila slávnostnú pasovačku.

            Najprv ich pobavila čítaním vtipného príbehu od A. Lobela z knihy Kvak a Čľup sú kamaráti. Deti sa potom museli popasovať s odpoveďami na otázky z tohto príbehu. Po ich zvládnutí boli pasovaní za nových čitateľov knižnice. Všetky deti si na pamiatku z pasovačky odniesli príjemný zážitok, záložky do knihy a každé oddelenie dostalo aj balíček so sladkými odmenami. 

            Mgr. A. Kundrátová

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Tretí novembrový týždeň sa každoročne nesie v duchu boja proti drogám. Hlavným zámerom je zdôrazňovanie prevencie v drogovej problematike, zvyšovanie povedomia a informovanosti o legálnych a nelegálnych drogách. V rámci protidrogovej osvety si žiaci 8. -9. ročnikov dňa 24.11.2023 pripomenuli škodlivosť rôznych druhov návykových látok formou besedy s pracovníčkami RÚVZ. Témou boli “Závislosti” Žiaci počúvali s veľkým záujmom. Veríme, že poučná beseda prinúti žiakov pouvažovať nad nebezpečenstvami, ktoré závislosti prinášajú.

            Mgr. G. Baliková 

          • Výchovný koncert Diridonky

          • Prešovské mažoretky Diridonky tento rok oslavujú 30. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu pripravili špeciálny výchovný koncert pre žiakov základných a stredných škôl, ktorý sa uskutočnil dňa 21.11. 2023 v historickej sále PKO v Prešove.

            Aj naši piataci a šiestaci mali tú možnosť zúčastniť sa tohto výnimočného koncertu. Žiakom sa vystúpenie DIridoniek veľmi páčilo a všetci sme si odniesli krásny umelecký zážitok.

          • Informatická súťaž iBOBOR 2023

          • 6.-10. novembra sa žiaci našej školy zapojili do celoslovenskej internetovej informatickej súťaže iBOBOR 2023. 99 žiakov z 21 tried 2.-9. ročníka súťažilo v 4 kategóriách – Drobec (2.- 3.), Bobrík (4.-5.), Benjamín (6.-7.) a Kadet (8.-9.). Žiaci si „zmerali sily“ v algoritmickom, matematickom a logickom myslení.

            Odmenených bolo diplomom a vecnými cenami 50 úspešných riešiteľov. 15 žiakov sa v svojich kategóriách umiestnilo na 1.-3. mieste. S plným počtom bodov sa medzi najúspešnejších žiakov v Slovenskej republike zaradili žiaci Alica Sučková 3.C (1.-560. z 25549 súťažiacich), Mathias Barnoky 5.C (1.-1239. z 32956 súťažiacich) a Adam Rusňák 8.C (1.-154 z 22163 súťažiacich).
             

            Kategória DROBEC:
            1. miesto: Alica Sučková 3.C
            2. miesto: Daniel Dubeň 3.A
            3. miesto: Lucia Hudáková 2.C
             

            Kategória BOBRÍK:
            1. miesto: Mathias Barnoky 5.C
            2. miesto: Matúš Revák 4.C
            3. miesto: Marko Knap 5.C, Dorota Figurová 4.C, Sandra Lukáčová 5.A, Terézia Sokolová 4.C
             

            Kategória BENJAMÍN:
            1. miesto: Filip Benča 6.B
            2. miesto: Michaela Kokoruďová 6.A
            3. miesto: Radka Belejová 6.B
             

            Kategória KADET:
            1. miesto: Adam Rusňák 8.C
            2. miesto: Šimon Lukáč 9.C
            3. miesto: Filip Franko 8.A
             

            Úspešným žiakom gratulujeme. /Mgr. Miroslav Parditka - koordinátor súťaže/

          • Lampiónový sprievod v ŠKD

          • 16. novembra sa deti šiestich oddelení nášho ŠKD so svojimi vychovávateľmi zapojili do lampiónového sprievodu. 

            O 16.00 hod. sa stretli na školskom dvore, kde im deti 4. oddelenia priblížili krátkym programom tradície sviatku svätého Martina. Nasledovala nenáročná prechádzka ulicami našej obce s vlastnoručne vyrobenými lampášikmi za sprievodu dvoch hasičských áut DHZ Ľubotice. 

            Po návrate si deti oddýchli pri peknej rozprávke a teplom čajíku. Neskôr si ich už vyzdvihli nedočkaví rodičia, ktorým vyrozprávali nezabudnuteľné zážitky z večera. 

            Pevne veríme, že si užili túto jedinečnú atmosféru tmy a svetielok.

            ​​​​​​

          • Divadelný krúžok v akcii

          • Vzhľadom na to, že október je Mesiacom úcty k starším, rozhodli sme sa ako divadelný krúžok potešiť seniorov v Dennom stacionári v Ľuboticiach, s ktorými máme už dlhšie nadviazanú peknú spoluprácu, lebo nás vždy radi príjmu a deti tu zažívajú pocit prijatia i úspechu. Inak to nebolo ani 24.10. 2023.

            Aj keď sa ešte len rozbiehame, pripravili sme pre seniorov 4 bájky:
            1. Vlk a kozliatka,
            2. Kôň, vlk a líška,
            3. Lev a myš,
            4. Lasica, zajac a medveď.


            Program sme obohatili aj o tanec Emy a Natálie, spev Vivien – moderný i ľudový, Sandrinu recitáciu z Hviezdoslavovho Kubína, hru na husliach. Moderátorsky nás programom sprevádzali Ivana Kačmárová a Martina Raplíková z 8.C. Hneď v piatok sme si vystúpenie zopakovali o 14.00 hod. vo veľkej telocvični pre ŠKD.

            Tentokrát nám pribudla hra na flaute. Aj starší, aj mladší diváci nás obdarili srdečným potleskom, za čo sme vďační. Bola to pre nás dobrá skúška, nakoľko sme otvorení a odvážni stáť pred tak rôznorodým publikom.

            Vedúca DK

          • Exkurzia Steelpark

          • Žiaci 4. ročníka a 3.C triedy boli v dňoch 14. a 15.11. na exkurzii v Steelparku v Košiciach.

            Zážitkovou formou si zopakovali a precvičili učivo z hodín prírodovedy. Hravou formou sa naučili nové poznatky o elektrine, magnete, zahrali si robotický futbal, šach, skúšali skladať hlavolamy, obrázkové sudoku, či vybrať dreveného „ ježka“ z klietky a ešte mnoho iných zaujímavých aktivít. Deťom sa táto forma skúmania a objavovania hrou veľmi páčila. Všetci sme odchádzali naplnení zážitkami, novými skúsenosťami a vedomosťami.

          • Olympiáda zo SJL

          • Medzi prvé z olympiád, ktoré zvykneme absolvovať v školskom roku, patrí Olympiáda zo SJL. Konala sa 17.10.-1.kolo a po zverejnení výsledkov ďalšie 2 kolá v následných dňoch.

            Tento rok sa do školského kola zapojilo 63 žiakov. Kategória C je určená pre 9. a 8. ročník. Pozostáva z 3 kôl. Prvým – testom cez počítač, ktorý pripravil NIVAM – prešli všetci prihlásení. 10 najúspešnejších potom čakala písomná časť – transformácia textu z odborného na správu a ústna časť – rečnícky prejav k danej téme.
            Výsledky súťaže:
            1. miesto – Adam Rusňák (8.C), 48 bodov
            2. miesto – Šimon Lukáč (9.C), 47 bodov
            3. miesto – Katarína Fečová (9.B) a Marko Tkáč (9.C), 43 bodov
            Títo 4 žiaci boli v školskom kole aj úspešní riešitelia. Všetkým srdečne blahoželáme a Adamovi držíme prsty v okresnom kole.

            Vyučujúce SJL

        • Oznam – zber starých mobilov
          • Oznam – zber starých mobilov

          • Vážení rodičia, milí žiaci!
            Aj tento rok sa naša škola zapojí v rámci projektu Recyklohry do zberu starých mobilných telefónov.

            Zber bude prebiehať budúci týždeň, teda od pondelka 13.11.2023 do štvrtka
            16.11.2023.

            Ďakujeme za spoluprácu. Mgr. Nikola Vašáková

        • Výberové konanie:  pozícia hlavný ekonóm školy
          • Výberové konanie: pozícia hlavný ekonóm školy

          • Základná škola, Strážnická 26, 080 06 Ľubotice prijme do pracovného pomeru ekonóma školy.

            Charakteristika pracovného miesta: 

            • vedenie podvojného účtovníctva,
            • spracovanie uzávierky, účtovných a finančných výkazov, daňových priznaní,
            • zabezpečovanie dodržiavania účtovných termínov,
            • práca so štátnou pokladnicou, vykonávanie úhrad, sledovanie finančných tokov
            • fakturácia výkonov a služieb,
            • príprava rozpočtu školy 
            • spracovanie operatívnej evidencie
            • personálna činnosť, spracovanie miezd
            • evidencia doručenej a odoslanej pošty
            • administratívna činnosť, sekretárske prác

            Vzdelanie:

            minimálne stredoškolské vzdelanie s maturitou ekonomického smeru

            Kvalifikačné predpoklady:

            • ovládanie podvojného účtovníctva, znalosť účtovných a daňových zákonov 
            • ovládanie MS OFFICE
            • ovládanie účtovného a personálneho programu a programov evidencie pošty /IVES/ -
            • IBEU
            • ovládanie strojopisu

            Osobnostné predpoklady:bezúhonnosť, dôveryhodnosť, zodpovednosť, samostatnosť, komunikatívnosť, flexibilita a rozhodnosť, zmysel pre dôslednosť, pozitívny prístup k riešeniu problémovPrax:  v oblasti účtovníctva - minimálne 1 rok, prax v školstve výhodouPracovný pomer na dobu určitú s možnosťou zmeny na dobu neurčitúPracovný úväzok: plný Termín nástupu: 1.1.2024Platobné podmienky: v zmysle zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní zamestnancov pri výkone vo verejnom záujem v závislosti od dĺžky praxe 5. PT (od 1007,50 € + osobné ohodnotenie).

            Požadované doklady: štruktúrovaný profesijný životopis, kópia dokladu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní, súhlas so spracovaním osobných údajov na použitie osobných údajov pre potreby prijatia v zmysle zákona č. 18/2018 Z. z.

            S osobnými údajmi, ktoré budú obsahovať doručené dokumenty od uchádzačov bude zamestnávateľ nakladať v súlade so zákonom č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

            Informácie o pracovnej pozícii poskytneme na tel. č.:051/7764285, 0903 449 222Požadované doklady je potrebné doručiť na adresu: Základná škola, Strážnická 26, 080 06Ľubotice alebo na  emailovú adresu skola@zslubotice.edu.sk do 20.11.2023.

            V Ľuboticiach dňa 8.11.2023

            Mgr. Ivan Kostelník

            riaditeľ školy

            Súhlas so spracovaním osobných údajov

          • Poďakovanie (Ponožkový október)

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            v rámci kampane Ponožkový október sa nám podarilo vyzbierať 584 párov ponožiek, ktoré sme odovzdali OZ Podaj ďalej.

            Srdečne Vám ďakujeme!

            Školský parlament

          • Exkurzia v Budapešti

          • Žiaci 2. stupňa sa v dvoch termínoch 6. 10. a 3. 11. 2023 zúčastnili biologickej exkurzie v Budapešti. Navštívili sme ZOO a botanickú záhradu, kde si žiaci prezreli organizmy z rôznych kontinentov: slony, žirafy, lemury, leňochody, pásavce, kengury, netopiere, motýle, vzácne druhy orchideí, mnoho tropických rastlín o množstvo iných.

            Tak sme pokračovali historickou prehliadkou mesta. Navštívili sme staré mesto Pešť, zastavili sme sa pri  Jakiho kaplnke, pozreli sme si sochu Anonyma a prešli sme sa po Námestí hrdinov. Tak sme sa vybrali na hradný kopec, kde sme si prezreli chrám kráľa Mateja, maďarský parlament a pri prezidentskom paláci sme si pozreli výmenu hradných stráži. Absolvovali sme aj autobusovú prehliadku mesta, prešli sme niekoľkokrát mostami, ktoré spájajú mestské časti Budín a Pešť cez Dunaj. Pozreli sme si baziliku svätého Štefana, sochu kráľovnej Sisi, pri Dunaji sme videli topánky ako spomienku na holokaust. Posledná zastávka nás čakala v Tropicariu a Oceanáriu. Okrem videnia mnohých morských živočíchoch a tropických rastlín sme zažili aj tropickú búrku.

            Exkurzia bola nabitá mnohými novými informáciami, ale aj peknými zážitkami, ktoré si možno ešte v budúcnosti zopakujeme.

            Mgr. Z. Ferencová

          • Zvonček program pre seniorov

          • V októbri si aj náš folklórny krúžok Zvonček pripravil program pre starších. Veselým spevom, rezkým tancom a peknými básničkami prišli potešiť a uctiť si seniorov v stacionároch v Nižnej Šebastovej a v Prešove. Milé stretnutia sa skončili vzájomným obdarovaním ručne vyrobených darčekov, z ktorých mali radosť nielen deti ale aj starkí.

        • Poďakovanie (cestoviny)
          • Poďakovanie (cestoviny)

          • Vážení rodičia, milí žiaci!
            Vďaka Vašej pomoci sa nám podarilo vyzbierať 130kg cestovín pre OZ Podaj ďalej na pomoc ľuďom v núdzi.
            Ďakujeme za Vašu ochotu, solidaritu a spoluprácu.

            Školský parlament, Mladí dobrovoľníci

          • Exkurzia na náučnom chodníku Tajch v Pavlovciach

          • 11.10.2023 žiaci 7.AB absolvovali exkurziu do Pavloviec na náučný chodník Tajch pod vedením p. učiteliek Hvizdošovej a Valenčíkovej. Exkurzia do Pavloviec bola pre žiakov jedinečnou príležitosťou spoznať krásy našich lesov, zopakovať si spoločenstvá v ekosystéme les a niečo nové sa aj dozvedieť a naučiť.

            Cestovali sme retro vlakom a keď sme vystúpili, vydali sme sa na detský okruh náučného chodníka Tajch, ktorý bol dlhý asi 2,5 km. O histórii ťažby dreva a obyvateľoch tamojšieho lesa a prírody nás informovali tabule, informácie zistené z tabúľ sme využili pri vypracovaní našich pracovných listov. Dozvedeli sme sa niečo nové o ťažbe dreva, zvieratách aj rastlinách. Po absolvovaní chodníka nás čakala túra naspäť na železničnú stanicu v Pavlovciach a odtiaľ na Šarišské Lúky a pred školu.

          • Skutočne zdravá škola – Dni zdravej výživy

          • Počas októbrových jesenných dní sme si na 1. stupni našej ZŠ pripomenuli význam zdravej výživy a zdravého životného štýlu.

            Počas vyučovania sme sa dôslednejšie venovali témam spojeným so zdravým stravovaním. Zdôrazňovali sme si, že výber toho, čo konzumujeme,  ovplyvňuje naše zdravie, kondíciu, psychiku i celkovú mentalitu. Deti si za pomoci rodičov dávali oveľa  viac záležať na zložení ich desiat a nápojov, obohacovali ich o väčšie množstvo zeleniny a ovocia.

            Prejavili sa aj kreatívne duše našich žiakov a učiteliek. Výtvarné umenie dostalo svoj priestor a rôzne práce s touto tematikou tak zdobia naše triedy i ostatné priestory našej školy.