• Život pravekých ľudí i niečo viac

          • Skôr, ako sme so šiestakmi začali preberať praveké dejiny, rozhodli sme sa ich na to názorne pripraviť. Už sa nám osvedčilo využiť pri tom expozíciu v Hanušovciach nad Topľou. Preto sme sa 26.9.2022 vybrali na toto miesto - 41 žiakov a 3 vyučujúce.

            Prehliadka kaštieľa nám priblížila klasické muzeálne priestory (Čo je exponát, múzeum, história? Oživili sme si pojmy z dejepisu 5.ročníka.) Pivnica kaštieľa nás príťažlivou formou previedla historickými obdobiami praveku, staroveku a stredoveku – žasli sme nad panoptikom, ktoré sa tam nachádza.

            Nakoniec sme v archeoparku navštívili domčeky z doby kamennej, bronzovej, železnej i príbytok z čias Slovanov. Škoda, že nás pri poslednej prehliadke obmedzil dážď. Krátke meškanie vláčika nám nezabránilo stihnúť ešte v škole obed.


            Vyučujúce DEJ a OBN

          • Exkurzia Martin

          • Koľko sa toho dá stihnúť v priebehu jedného dňa, tentokrát 21.9.2022, sme zistili tak, že sme 2 vyučujúce- Mgr.M.Baňasová a Mgr.A.Tirpáková a 41 žiakov z 9.ročníkov ráno o 7.00 hod. nasadli do autobusu a vyrazili. Jednu hodinu sme strávili v Jasenovej v rodnom dome Martina Kukučína a dozvedeli sa rôzne zaujímavosti z jeho života.

            Potom nás čakala prehliadka v Slovenskom literárnom múzeu, kde sme si najprv vypočuli informácie o založení Matice slovenskej, pokračovali sme dejinami písomníctva až po literatúru realizmu – názornými ukážkami podobizní známych spisovateľov a ich diel. Obedňajší oddych sme strávili v centre Martina a nechýbala ani cesta Martinským národným cintorínom so sprievodným slovom k osobnostiam, ktoré sú tam pochované, počnúc Jankom Kráľom až po Jozefa Cígera-Hronského. Bol to vhodný a inšpiratívny začiatok do učiva literatúry 9. ročníka. Obohatení o nové poznatky sme sa cca 18.30 hod. vrátili k našej škole.

            Vyučujúce SJL v 9.ročníku

          • V divadle Viola

          • Viete, čo bola ŠtB, kto bol biskup P. P. Gojdič a ako s jeho menom súvisí spisovateľ Vincent Šikula? Tým starším to možno niečo hovorí, no naši deviataci sa o tom len budú učiť. Preto sme prijali pozvanie na divadelné vystúpenie Udri pastiera v divadle Viola 20.9.2022.

             

            Aj vďaka workshopu sme porozumeli deju. Príbeh sa odohráva vo väzení ŠtB, kam sa P. P. Gojdič – grécko-katolícky biskup dostal po tom, čo komunistický systém v Československu násilne zrušil grécko-katolícku cirkev a jej hlavného predstaviteľa po monsterprocese uvrhol do väzenia.

            V príbehu sa biskup Gojdič rozpráva s Vincentom Šikulom, známym spisovateľom, ktorého poslednou knihou bol práve životopis biskupa Gojdiča. Do deja pravidelne vstupuje predstaviteľ ŠtB a my spoznávame nezmyselne praktiky mučenia, ktorými si biskup musel prejsť, kým vo väzení zahynul.

            Divadlo nastavuje zrkadlo každému z nás, pýtajúc sa: „ Aký je môj postoj k pravde? Som pre ňu ochotný aj nevinne trpieť, či sa prispôsobím režimu alebo sa dokonca stanem súčasťou mašinérie, ktorá druhým ubližuje?“ Náročná otázka, odpoveď je v srdci každého z nás.

            Ďakujeme za pohľad na novodobé dejiny cez skutočné príbehy ľudí.

             Vyučujúce DEJ

        • Environmentálne súťaže
          • Environmentálne súťaže

          • Vážení rodičia, milí žiaci !

            Školský rok sa nám úspešne  rozbehol a s ním sa pomaly rozbiehajú aj súťaže. Tak ako po iné roky aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do týchto environmentálnych súťaží: 

            - do projektu so spoločnosťou Milk-Agro  Recykluj a vyhraj a zbierame SABI viečka a SABI tetrapaky                   

            - do súťaže Hliníkový Skarabeus a zbierame plechovky, konzervy,  viečka a alobaly                                               

            - do súťaže v rámci projektu Recyklohry, zbierame nepotrebné a nefunkčné  elektrospotrebiče.                             

            Ďalej zbierame baterky  a do 25. októbra zbierame mobily – nefunkčné, staré. Víťaz – ten, ktorý odovzdá  najviac mobilov, môže získať tablet HUAWEI T5 10 LTE BLACK, ďalej ceny od firmy AbrFabr, rádia , CD i knihy.              

            V spolupráci s Lesmi SR sme sa zapojili do zberu šípok. Šípky môžete zbierať už teraz, odvážiť doma a priniesť do školy . Za každý kilogram získate 50 centov.  Pre tri najlepšie triedy sú pripravené jednodňové výlety autobusom do Lesnej školy v Leviciach v správe štátneho podniku LESY SR  spojené so zaujímavým programom a obedom v neďalekej reštaurácii. Najlepší zberači – jednotlivci budú vyhodnocovaní samostatne pre prvý a samostatne pre druhý stupeň. (1.miesto - fotoaparát, 2. miesto - luk, 3. miesto - kolobežka). 

            Každý, kto sa zúčastní projektu, získa malý darček ako odmenu na pamiatku a každý žiak, ktorý nazbiera viac ako 10 kg šípok, dostane ešte cenu naviac. Takže neváhajte, zbierajte, prinášajte a vyhrávajte.                                       

             Tešíme sa na vašu aktívnu účasť. 😀

             

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že v dňoch od 19.9. do 23.9.2022 bude v škole prebiehať zber papiera. Papier je potrebné zviazať. Páni školníci ho budú vážiť, zapisovať hmotnosť a ukladať do kontajnera vždy ráno pred vyučovaním. Po dohode s nimi môžete papier priniesť aj v priebehu popoludnia.

            Žiaci, ktorí prinesú najviac papiera, budú po vyhodnotení odmenení.

            Mgr. R.Gazdová

        • Oznam rodičom - školská jedáleň
          • Oznam rodičom - školská jedáleň

          • (pre tých, ktorí ešte neodovzdali a neuhradili)

            prosíme rodičov aby:

            1. uhradili žiakom obedy na september, strava sa platí mesiac vopred

            2. odovzdali  zápisný lístok na stravu na tento školský rok

            3 obedy odhlasovali iba elektronicky cez školská jedáleň on line / číslo jedálne 9426 /

            prihlasovacie údaje / priezvisko meno spolu, malé písmena, bez diakritiky : 

            napr. mrkvickafrantisek

            heslo : je evidenčné číslo stravníka - variabilný symbol , 

            4. pri úhrade v banke prosím používajte variabilný symbol -  číslo stravníka, aby sme vedeli identifikovať platbu

            5. na telefón šj 0911 655 440 prosím  volať, prac. dni od 8,00-14,00 hod. ( nie cez dni prac.pokoja a cez nočné hodiny)

            7. preštudovali si zápisný lístok odhlasovanie obedov a výdaj do obedára. 

            S pozdravom Gabriela Vargová, DiS

            vedúca Zariadenia školského stravovania

            ZŠ Ľubotice 

        • OZNAM
          • OZNAM

          • CVČ Ebony organizuje pre žiakov ZŠ Ľubotice 8.9.2022 v čase 3 a 4 vyučovacej hodiny Dance mániu.