• OZNAM: obedy zadarmo.
          • OZNAM: obedy zadarmo.

          • Milí rodičia,
            vzhľadom na zmenu financovania školských obedov a opätovného zavedenia "obedov zadarmo" Vám oznamujeme nasledovné skutočnosti.

            Ak máte záujem o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa od 01.05.2023, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu na priloženom tlačive (návratke) do 14.4.2023.

            Návratku môžete vyplniť elektronicky cez rodičovské konto edupage v časti ŽIADOSTI/VYHLÁSENIA (tak ako ste dávali žiadosť o bezinfekčnosti).

            Klikni tu pre návod: Ako podať Návratku k žiadosti o dotáciu na stravu

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku na tento školský polrok v stanovenom termíne, nebude možné poskytovať dieťaťu dotáciu na stravu, až kým o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.

            Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osobu, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na stravu poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje základnú školu, ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti  rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

            Nárok na "obedy zadarmo" majú všetci žiaci školy. Žiakom, ktorí sa v ŠJ nestravujú z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo, môže byť príspevok na stravu preplácaný.


            Dotácia na stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:
            - 2,10 € za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a
              zároveň odobralo obed. V prípade nesplnenia jednej z týchto dvoch podmienok Vám bude
              účtovaná plná suma za stravu, nebude Vám dotácia priznaná.
            - 2,30 € za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a
              zároveň odobralo obed.

            V prípade nesplnenia jednej z týchto dvoch podmienok Vám bude účtovaná plná suma za
            stravu, nebude Vám dotácia priznaná.

            Gabriela Vargová, DiS.

            Vedúca ŠJ

          • Belianská jaskyňa

          • Čo sú krasové procesy? To sme si povedali na hodine biológie v 9. ročníku. Hovorí sa, že lepšie je raz vidieť ako 100 krát počuť. A dohodli sme sa, že si pôjdeme naživo pozrieť jeden z výsledkov týchto procesov - jaskyňu. Teda žiaci 9.A, 9.B, 9.C a žiaci z biologického krúžku pod vedením p. uč. Hvizdošovej a p. uč. Ferencovej, navštívili 24.3.2023 Belianskú jaskyňu.

            Prehliadkový okruh má dĺžku 1370 m s prevýšením 125 m, na trase je 874 schodov, čo sme aj pocítili na našich nohách.Počas prehliadky jaskyne sme obdivovali sintrové vodopády, pagodovité stalagmity, jazierka a mnohé ďalšie formy jaskynnej výzdoby. Jedna zo zastávok na prehliadkovej trase je v Hudobnej sieni, ktorá dostala pomenovanie podľa zvukov dopadajúcich kvapiek vody na hladinu jazierka. V tejto sieni sa pre jej výborné akustické podmienky organizovali hudobné koncerty reprodukovanej klasickej hudby. My sme sa o výborných akustických podmienkach presvedčili aj vďaka Timei Kandráčovej, ktorá nám zaspievala krásnu ľudovú pieseň.

          • HOPSA, HOPSA, psí život vždy nie je pod PSA ...

          • Dňa 24.3.2023 deti zo všetkých oddelení  ŠKD privítali vo veľkej telocvični našej školy v Ľuboticiach profesionálnych hercov z Divadla Jonáša Záborského v Prešove, ktorí nám predstavili detskú divadelnú činohru PSÍČKOVO s prvkami detského muzikálu.​​​​​​

            Pôsobivo stvárnený príbeh rozprával o tom, že aj psíci sú len „ľudia“ a že aj ten ich „psí život“ sa  veľmi často podobá tomu nášmu. Sú v ňom radosti, starosti aj nespravodlivosti. Deti zistili ako ich zvieratká majú radi a ako často sa k zvieratkám ľudia správajú nepekne. Predstavenie pozitívne ovplyvnilo vzťah detí k zvieratkám a otvorilo ich detské srdiečka veľkej empatii. Divadielko bolo vtipné a originálne, nevtieravou formou pozitívne oslovilo detského diváka, pripomenulo dôležitosť priateľstva medzi človekom a zvieratami. Ďakujeme za nádherný umelecký zážitok. Váš ŠKD 

          • Deň vody 2023

          • V roku 1992 vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN 22. marec za Svetový deň vody. Tento deň je jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým ľuďom mimoriadny význam vody pre život na modrej planéte Zem. Aj žiaci 1.stupňa našej školy si v tento deň pripomenuli poznatky o vode a jej význame pre život, rozprávali sa o ochrane vody v prírode a šetrení ňou doma aj v škole.

            O tom, že problémy ľudstva s vodou sa týkajú nás všetkých si žiaci plne uvedomili, a práve preto v tento deň prišli oblečení v modrom = symbolom čistej vody.

            Modelové vyučovanie  Deň vody bolo spojené s rôznymi aktivitami: vypĺňanie tajničiek, pojmových mám či tvorba plagátov. Všetky aktivity boli  obohatené pozeraním krátkeho filmu obsahovo zameraného na kolobeh a čistotu vody.

          • Vynášanie Moreny

          • V našom ŠKD je už dobrým zvykom privítať jar vynášaním Moreny.

            V utorok, 21. marca sme sa všetci stretli o 14.00 hod. na školskom dvore, priblížili si tradície vynášania Moreny, v sprievode vesého spevu sa presunuli k potoku v Nižnej Šebestovej, s Morenou sa rozlúčili a nakoniec ju zapálili a hodili do potoka.

            Tak, ako naši predkovia, aj my veríme, že zimu sme odohnali a privolali už len slnečné a teplé dni.

          • Lyžiarský výcvik Bachledova dolina

          • 13.3.-17.3.2023 sa žiaci 7.ročníka zúčastnili lyžiarskeho výcviku v lyžiarskom stredisku Bachledová dolina, ubytovaní boli v obci Ždiar v hotely Sova.Počasie, lyžiarske podmienky boli výborné, ale ešte lepší, úžasní boli žiaci a samozrejme naši inštruktori.

            Špeciálna pochvala patrí žiakom začiatočníkom, ktorí bravúrne zvládli techniku lyžovania. My, inštruktori sme s veľkou radosťou sledovali ich každodenné pokroky.Všetci zúčastnení si zaslúžia obrovskú pochvalu za snahu naučiť sa niečo nové, zdokonaliť sa.Veríme, že sa na lyže postavia v budúcnosti s radosťou, nie so strachom.Prajeme im ešte veľa športového šťastia.

          • 22. marec - Svetový deň vody

          • Pri tejto príležitosti sme pre vás milí žiaci pripravili kvíz o vode Pravda a lož. Tento kvíz pripravila p. uč. Brunariová, ktorá aj vylosuje 5 žiakov so správnymi  odpoveďami a tým odovzdá odmeny. V stredu 22.3. sa na stránke školy objaví 22 otázok, na ktoré odpovedáte iba písmenom P – pravda alebo L – lož. Kvíz začne o 14.00h končí o 18.00h.

            Tak neváhajte a zapojte sa ! 

          • Divadelný zážitok

          • 16.3. 2023 sme nasadli ráno po 7.30 hod.do autobusu a plní očakávaní vyrazili na cestu. Pred nami bolo dobrodružstvo, ktoré nemá každý možnosť zažiť. Na chvíľu sme mali možnosť vcítiť sa do pozícií hercov v divadle.

            Do Divadla Jonáša Záborského  - novej budovy- sme vchádzali ako herci zadným vchodom, ocitli sme sa v zákulisí a čakalo nás kostýmovanie i oboznámenie sa s javiskom na Malej scéne DJZ. Spolu s ďalšími 6 divadelnými súbormi sme mali možnosť odprezentovať divadelné predstavenie GAZDA pre porotu i divákov, ktorí prišli na divadelný festival Dni s Táliou. Pre 9 dievčat z 1.stupňa (ale aj jednu šiestačku) to bol silný zážitok. Aj keď stáli v pozícii hercov prvýkrát, podali kvalitný výkon, čo porota ohodnotili 2. miestom v rámci tejto regionálnej prehliadky. Po chvíľach napätia sme si už v uvoľnenej atmosfére mohli pozrieť aj iné súbory. Všetkým nám to prinieslo radosť z nových skúseností i možnosti odovzdať cez pripravenú rozprávku posolstvo, že sa nikdy nemáme ponáhľať súdiť druhých. Ďakujem za pomoc pri sprievode p.uč. M.Ižarovej i pani G.Pinkovej.

            Vedúca DDS ĽUBO: Mgr. Martina Baňasová

          • Finančná gramotnosť – modelové vyučovanie – 1. stupeň

          • Dňa 1. 3. 2023 sme pre žiakov 1. stupňa pripravili trošku „iný“ vyučovací deň. V tento deň sme  spoznávali svet financií.

            V rámci modelového vyučovania si žiaci pozreli prezentácie „ Dráčik- Euráčik“, a starší žiaci „ Čo je FG “, z ktorých sa dozvedeli ako a prečo vznikli peniaze, ako sa kedysi obchodovalo, ako fungoval výmenný obchod a ako je to teraz. Spoznávali naše platidlá, ako nakupovať, kde si môžeme peniaze sporiť a prečo treba sporiť. Či si môžeme peniaze požičať a kde, aké sú nástrahy reklám, ale aj to, že si treba na peniaze dávať pozor.

            Na ďalších hodinách žiaci riešili tvorivé praktické úlohy ako napr. PL: nákupy v obchode,  počítame s eurami, deľba práce doma, v ktorých krajinách eurozóny môžeme platiť eurami.

            Čítali „ Radkin príbeh“ , riešili tajničku, osemsmerovku, pracovali s tabuľkou, grafom.

            Záver patril tvorbe pokladničky alebo peňaženky, pri ktorej využili rôzne techniky, materiál, ale hlavne svoju fantáziu a kreativitu.

            Veríme, že tento deň priniesol pozitívne zážitky a  nové poznatky.

        • ĎAKUJEME
          • ĎAKUJEME

          • ​​Vážení rodičia, milé pani učiteľky, pani vychovávateľky, pani upratovačky a milí páni učitelia!

            Dovoľte nám aspoň touto formou sa Vám v mene Ekocharity  poďakovať za Vašu snahu a ochotu pomôcť. Vďaka Vám sme nazbierali asi 120 kusov  160 litrových vriec textilu. Verte, že ste nás takou usilovnosťou  a snahou pomôcť  veľmi milo prekvapili. Toľko vriec sme určite nečakali.                                                                   

            Ekocharita je  dobrovoľnícke združenie, ktoré  materiálne i finančne podporuje domáce charitatívne organizácie. Má umiestnených už viac ako  800 kontajnerov  po celom Slovensku. Nepoužiteľné šatstvo opätovne využívajú, nakoľko z neho šijú nové odevy. Použiteľné oblečenie darujú sociálne slabým či ľuďom bez domova. Všade počujeme, v akej ťažkej neistej dobe žijeme, a preto nás obzvlášť teší, že  ľudskosť, empatické cítenie a asertívne správanie  prevládajú  na našej škole už dlhé roky. Vždy  ste milí rodičia ochotní pomôcť, vždy ste ochotní sa zapojiť, vždy ste ochotní prispieť.

            A k tomu vediete aj svoje deti.  A deti sú naša budúcnosť. Vy nám pomáhate vychovávať  generáciu, ktorá aj keď si nebudete pamätať aké i sa píše v slove bylina, či sa mení znamienko pri násobení kladných a záporných čísel, budete mať srdce na správnom mieste a bude vedieť, že platí staré známe „ V núdzi poznáš priateľa“.

            Takže  ešte raz ĎAKUJEME!

          • Februárová tvorivosť

          • Posledný zimný  mesiac je za nami a hoci bol najkratší, odohralo sa v ňom toho naozaj dosť. Počas tohto mesiaca sa naši žiaci zapojili do rôznych výtvarných a tvorivých súťaží, ktoré si teraz zrekapitulujeme.    
            Geografický  ústav SAV pripravil pre žiakov  súťaž pod názvom Mapa môjho budúceho sveta.

            Zaslali sme do nej práce Diany Javorskej, Petry Semančíkovej, Kristíny  Krivej z 8.A a Bašky  Dzurillovej  a Anky Hlinkovej z 5.B. Zapojili sme sa  aj do výtvarnej súťaže Vtáctvo mokradí  a zaslali  4 práce žiačok 8.A  Diany Javorskej, Kristíny Mikitovej, Denisy Godlovej a Sofii Juščákovej.

            Slovenská  ústredná hvezdáreň v Hurbanove vyhlásila XXXVIII. ročník výtvarnej súťaže  Vesmír očami deti, ktorá oslovila mnohých z našich žiakov, avšak  postúpiť do okresného kola mohlo iba 10 prác.  A my sme vybrali práce týchto žiačok : Vyslockej z 8.C, sestier Mikitových z 8.A, Červeňákovej zo 7.B, Mikolajovej zo 6.B, Belejovej, Vargovčíkovej, Dzurillovej, Hlinkovej z.5.B. Žiaci 8. ročníka súťažili v rámci nemeckého jazyka v tvorbe komiksu pod názvom Porozprávam ti rozprávku. Za svoje komiksy prevzali odmeny  K. Harčárová a M. Mižanin z 8.A, L. Kovalská z 8.B a Š. Kurimčák a Š. Lukáč z 8. C. Bodku za súťažami dala tvorivá hodina výtvarnej výchovy  s názvom   Naj strašidielko z odpadového materiálu. Strašidielka sa vám milí žiaci ozaj vydarili, ale tie naj  patrili Platkovej, Vargovčíkovej, Belejovej, Chlebákovej, Dzurillovej, Rahl , Kovalčíkovi a Gumanovi  z 5.B, Okuĺárovej, Mižaninovej, Högerovej, Gecíkovej zo 6.A, Pariľákovej, Leškovej, Kriškovej, Oravcovej, Hanudeľovej, Tverdíkovej zo 6.B a  Červeňákovej zo 7. B. 

            Víťazom blahoželáme a ďakujeme p. učiteľkám  Staškovej, Dovičákovej, Feckovej i Balíkovej  za motiváciu a vedenie žiakov. No a nám ostáva dúfať, že práce našich žiakov sa budú páčiť aj porotám v menovaných súťažiach.