• OZNAM: Dotácia na stravu šk. rok 2023/2024
          • OZNAM: Dotácia na stravu šk. rok 2023/2024

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa platná od 01.09.2023

            S účinnosťou od 01.09.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010  Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje základnú školu (ďalej len „ZŠ“)ak  rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne znovu požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

            Dotácia na  stravu sa od 01.09.2023 bude naďalej poskytovať v sume:

            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ  a máte záujem od 05.09.2023 o stravovanie a zároveň poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné sa prihlásiť a požiadať o dotáciu na stravu, a to na priložených tlačivách  návratka – odoslať cez edu page elektonicky  odovzdať do 8.08.2023 (návod pre podanie žiadosti cez aplikáciu EduPage: https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u4786)

            a zápisný lístok odovzdať do 28.08.2023 osobne, poštou  alebo do poštovej schránky školy.

            V prípade, ak nedoručíte zápisný lístok a návratku  v stanovenom termíne (8.8.2023, 10.00hod.), na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu. Bude možné sa na stravovanie prihlásiť, ale s plnou úhradou za obed.

            Tlačivá:

            Zápisný lístok: ZL_od_1.9.2023__2_FP__ziaci_a_dieta.pdf

            Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

          • Dopravná výchova – 1. stupeň

          • Žiaci našej školy sa každoročne zúčastňujú vyučovania dopravnej výchovy na detskom dopravnom ihrisku v Autoškole Delňa. Vyučovanie sa skladá z teoretickej a praktickej časti. Žiaci jazdia na bicykloch, kolobežkách, sú účastníkmi cestnej premávky ako chodci, alebo šoféri.

            Každý rok sa naučia niečo nové, nové trasy, prikázané smery, zákazy, dopravné značky a svetlá semaforov. Predvádzajú svoje zručnosti a utvrdzujú osvojené poznatky. Ak sa dopustia priestupku – musia opustiť dopravné ihrisko, alebo dopravný prostriedok. Nasleduje vysvetľovanie a objasňovanie daného priestupku. Zábavnou formou zažívajú situácie ako z reálnej cestnej premávky. Veľmi pekne ďakujeme učiteľom autoškoly za takúto možnosť vzdelávania našich žiakov v dopravnej výchove. 28. 6. 2023 mali takúto možnosť naši prváci.

                                                                                                                                                                      Mgr. I. Geralská

          • Exkurzia v kaštieli vo Finticiach

          • Slnečný piatok 23.6.2023 sme s našimi žiakmi strávili výnimočným spôsobom, obhliadkou neďalekého kaštieľa vo Finticiach. Hneď na nádvorí nás milo a s úsmevom na tvári vítal pán riaditeľ.

            Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí o východoslovenskom zberateľovi Jozefovi Kolarčíkovi, o živote šľachtických rodov vo Finticiach, archeológii a obzreli sme si aj jedinečný Fintický poklad. Tiež nás zaujali rekvizity z filmu Pásla kone na betóne od samotnej herečky Milky Zimkovej. Záver exkurzie sme ukončili  dokumentárnym filmom, v ktorom si spomína na svoj život vo Finticiach grófka Maria von Hahn.  Veľmi sa nám toto historické miesto páčilo. Odniesli sme si veľa pekných zážitkov a určite sme vo fintickom kaštieli neboli naposledy.

            Tr. učiteľky 3. ročníka a 4.C

        • Oznam rodičom - školská jedáleň.
          • Oznam rodičom - školská jedáleň.

          • Dňa 30.6.2023 sa obedy vydávajú od 10.00 -  do 11.30 hod.

            Upozorňujeme stravníkov, že z organizačných dôvodov sa obedy do obedárov v tento deň nevydávajú.

            Preto stravníka na 30.6.2023 buď odhlásite, alebo obed bude stravník  konzumovať v školskej jedálni.

          • Folklórny krúžok Zvonček

          • Počas celého školského roka sa všetky deti v našom folklórnom krúžku Zvonček učili nielen základy ľudového tanca, rôzne detské hry, riekanky a piesne, ale tiež spoznali nových kamarátov a trávili spolu pekné chvíle pri nácvikoch.

            To, že deti majú folklór a naše tradície radi, mohli predviesť so svojim nacvičeným programom aj na posledných vystúpeniach. Divákov potešili na MDD v Ľuboticiach aj na vystúpení pre seniorov v stacionári v Ľuboticiach.

            Milé deti - zvončeky, ďakujeme vám za vaše pekné výkony!

            Pani učiteľky B. Fecková a I. Čechová

          • Cesta mlieka

          • Dňa 12.6. žiaci 1.C a 2.C navštívili farmu v Lade. Na tejto exkurzii za poznávaním nám pán farmár  ukázal celý postup dojenia elektrickou dojičkou, opísal celý život kravičky od narodenia až po dospelosť a názorne vysvetlil cestu mlieka od kravičky až do predajne. Veľmi ochotne odpovedal na otázky zvedavých detí. Všetkých 44 žiakov odchádzalo z exkurzie spokojných a plných zážitkov .

          • Úspechy v biologickej olympiáde v kategóriách C, D a E

          • V školskom roku 2022/2023 sa žiaci našej školy intenzívne pripravovali a súťažili v rôznych kategóriách biologickej olympiády. Tu je prehľad našich dosiahnutých úspechov.

            Kategória C – určená pre žiakov 8. a 9. ročníka:

            V tejto kategórii sa na online školskom kole 12.1.2023 zúčastnilo 25 žiakov. Najlepšie sa umiestnili dvaja žiaci 9. ročníka, Tamara Spišovská (9.B) na 1. mieste a Timea Kandráčová (9.B) na 2. mieste. Tieto žiačky postúpili do okresného kola, ktoré sa uskutočnilo 14.2.2023 v CVČ ABC centre v Prešove. Tu skončili ako úspešné riešiteľky.

            Kategória D – určená pre žiakov 6. a 7. ročníka:

            V tejto kategórii sa na online školskom kole 24.3.2023 zúčastnilo 43 žiakov. Najlepšie sa umiestnili dvaja žiaci 7. ročníka, Filip Hasara (7.C) na 1. mieste a Adam Rusňák (7.C) na 2. mieste. Obidvaja postúpili do okresného kola, ktoré bolo prezenčne 20.4.2023 v CVČ ABC centre v Prešove. Obidvaja boli úspešní riešitelia.

            Kategória E – určená pre žiakov 6. až 9. ročníka:

            Táto kategória obsahuje 3 odbornosti – zoológia, botanika, geológia.

            V tomto školskom roku sme mali zastúpenie v dvoch odbornostiach, v zoológii a v geológii. Kategória E patrí medzi najťažšie, preto sa aj žiačky museli intenzívne pripravovať už od začiatku šk. roka.

            Odbornosť zoológia: Našu školu reprezentovala žiačka Ester Mikolajová (6.B). Najprv úspešne absolvovala online školské kolo 17.2.2023 a postúpila do okresného kola.

            Odbornosť geológia: Našu školu reprezentovala žiačka Kristína Lukáčová (6.C). Z online školského kola 17.2.2023, úspešne postúpila do okresného kola. Okresné kolo sa uskutočnilo 13.4.2023 v CVČ ABC centre v Prešove. Tu v konkurencii žiakov z nášho okresu suverénne obhájila 1. miesto, takže postúpila do krajského kola. Krajské kolo sa konalo na ZŠ Sibírska 16.5.2023. V konkurencii žiakov z celého Prešovského kraja bola Kristína Lukáčová úspešnou riešiteľkou a umiestnila na krásnom 4. mieste.

             

            Všetkým našim úspešným a zanieteným biológom ďakujeme a prajeme úspechy aj budúci školský rok.

            Mgr. Ing. Alena Hvizdošová

        • Jazykový kvet 2023
          • Jazykový kvet 2023

          • Pestré zastúpenie jazykov sme aj v tomto školskom roku zaznamenali v školskom kole recitačnej súťaže Jazykový kvet. Súťažiaci 1. a 2. stupňa predviedli svoje recitačné schopnosti s príspevkami v anglickom, nemeckom a ruskom jazyku.

            Obohatením bola aj dramatizácia ruskej rozprávky „Teremok“ v podaní žiakov 7.B triedy.

            Všetkým recitátorom ďakujeme za krásny umelecký zážitok a prajeme im veľa šťastia, pevné zdravie, chuť a vytrvalosť pri učení sa cudzích jazykov.

            Sme radi, že kvitnete do krásy.

                                                                                                              PaedDr. A. Stašková

          • Exkurzia do Osvienčimu

          • V našej škole je dlhoročnou tradíciou, že sa žiaci 9. ročníka zúčastnia exkurzie do Osvienčimu. Tak to bolo i 23. mája, keď sa ráno o 3:00 hodine vybralo 44 žiakov v doprovode vyučujúcich Mgr. A. Tirpákovej a Mgr. M. Golitkovej na dlhú cestu k našim severným susedom.

            Ráno o 8:00 nás čakali dve sprievodkyne hovoriace po slovensky a prehliadka sa mohla začať. Najprv sme si prezreli pracovný tábor v Auschwitzi a po hodine a pol sme sa presunuli do vyhladzovacieho tábora v Birkenau. Sprievodkyne rozprávali veľmi emotívne, priblížili žiakom ťažký život väzňov i tragické osudy tých, ktorí sa slobody nedočkali. Po prehliadke oboch táborov nás čakala hodinová cesta do krásneho mesta Krakov. Počas nej nám pani Šimková, ktorá nás sprevádzala celý deň, rozprávala o histórii Poľska i Poliakov. Po príchode do cieľa sme si prezreli historické námestie Krakova, hrad Wawel, dozvedeli sme sa zaujímavosti o kostolných vežiach. Žiaci sa počas hodinového osobného voľna mohli posilniť typickými poľskými jedlami. O 15:00 sme vyrazili na cestu domov a o 19:30 nás rodičia čakali pred školou. Veríme, že žiaci si rozšírili svoje vedomosti, získali nové poznatky a spoznali, čo môže spôsobiť nenávisť, povýšeneckosť a xenofóbia medzi ľuďmi.

            Mgr. M. Golitková, Mgr. A. Tirpáková

          • Letná olympiáda v ŠKD 2023.

          • Deti zo všetkých oddelení ŠKD sa zúčastnili letnej olympiády, ktorá sa konala vo vonkajších priestoroch školy. Súťažilo sa v deviatich športových disciplínach, ktoré preverili šikovnosť, obratnosť, presnosť, silu a rozvahu detí, pri plnení úloh na rozličných stanovištiach.

            Vychovávatelia na jednotlivých stanovištiach zapisovali výsledky dosiahnuté v každej disciplíne. Najlepší súťažiaci z každého oddelenia boli za svoje výkony odmenení medailou. Všetci sa už tešíme na olympiádu v ďalšom školskom roku.

          • 16. ročník školy v prírode.

          • V tomto školskom roku sa konal 16. ročník školy v prírode v malebnom prostredí Novej Lesnej. Tentokrát sme absolvovali ŠvP v dvoch turnusoch.

            Počas pobytov sme zorganizovali výlety do Tatranskej Lomnice – Múzeum TANAPu a Starého Smokovca. Krásne a slnečné počasie sa striedalo s daždivým, ktoré nás sprevádzalo počas pobytov. Školy v prírode sa zúčastnilo 82 detí tretích a štvrtých ročníkov. Bezpečnosť a program pre deti zabezpečovali pedagógovia a zdravotník, ktorí vytvárali príjemnú atmosféru počas celého pobytu, za čo sa im chcem poďakovať.

                                                                                                                                   Mgr. Zuzana Verbovská

                                                                                                                       Pedagogická vedúca ŠvP

          • Ping -pong

          • Pri príležitosti MDD sme organizovali pre  chlapcov 7.,8. a  9. ročníka stolnotenisový turnaj O najlepšieho hráča školy. Do tohto turnaja sa zapojilo 10 žiakov. Pod vedením p. uč. Dugasa prebiehali vzájomné zápasy na 2 víťazné sety. 

             

            Po dvojhodinovom hraní   sme mali víťazov. Tak ako po iné roky 1. miesto si suverénne vybojoval  Patrik Štovčík z 8. B, 2. miesto obsadil Pavol Petrovský z 9. A a tretie získal Šimon Girgoško z 8. B.   Víťazi získali diplomy a chutné pekárenské výrobky nášho stáleho sponzora pána Marcela Rešovského, za čo mu  veľmi  pekne ďakujeme a samozrejme ďakujeme aj p. uč. Dugasovi za zabezpečenie sponzora a za bezproblémový  priebeh  turnaja.

          • ČÍNA - ríša za Veľkým múrom

          • Dňa 31.5.3023 sa žiaci 6. a 7. ročníka zúčastnili v kine Scala na vzdelávacom projekte Svet okolo nás. Vďaka šiestemu dielu tohto vzdelávacieho cyklu žiaci bližšie spoznali jednu z najstarších a najpozoruhodnejších civilizácií sveta - Čínu.

            Prostredníctvom filmu a hovoreného slova nás skutoční cestovatelia previedli po Veľkom čínskom múre, Tibetskou náhornou plošinou, púšťou Gobi a inými fascinujúcimi miestami. Nazreli sme do veľkomiest ako sú Peking, Hongkong, Šanghaj a pokochali sa pohľadom na jedinečné pandy veľké. 

            Tvorcovia tohto vzdelávacieho konceptu všetky audiovizuálne materiály obsiahnuté v projekcii zozbierali počas svojho pobytu na území Čínskej ľudovej republiky a žiakom odovzdali zaujímavé informácie nielen z histórie a geografie Číny, ale aj mnoho zaujímavosti o kultúre a zvláštnostiach najľudnatejšej krajiny sveta, a tak sa žiaci aspoň na chvíľu ocitli v rozľahlej, historickej a mystickej Číne. 

            V závere projekcie bola interaktívna beseda, kde na otázky žiakov odpovedali účastníci expedície. 

            Ďakujeme za poučný program a pestrú diskusiu a už teraz sa tešíme na ďalší pripravovaný ročník venovaný Tanzánii.

            Mgr. G. Baliková 

          • UJO ĽUBO V ŠKD

          • Tohtoročný Deň detí sme v našom ŠKD oslávili trošku skôr, v pondelok 29. mája. Navštívil nás UJO ĽUBO so svojou veľkou tanečnou show plnou pesničiek a tančekov pre malýchi veľkých.
            Deti si popoludnie naozaj užili a tešia sa na ďalšie prekvapenia, ktoré ich k sviatku detí ešte čakajú.