• Vážení rodičia a priatelia školy,
          • Vážení rodičia a priatelia školy,

          • Naša škola je v tomto roku registrovaným prijímateľom 2% zo zaplatenej dane. Budeme vďačný a radi ak prispejete aj takouto formou nášmu rodičovskému združeniu.

            Takto získané finančné prostriedky budú použíté pre naše deti na rôzne druhy aktivít.

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu je k tomu potrebné vaše vyhlásenie (Vyhlasenie-2022-DP-ZS-Lubotice.pdf) a Potvrdenie o zaplatení dane od vášho zamestnávateľa.

            ĎAKUJEME!

            Ing. Ľubomír Babinčák

            predseda rodičovského združenia

            Údaje nášho združenie:

            Občianske združenie: Rodičovské združenie pri Základnej škole

            IČO: 173196170932

            https://www.notar.sk/poberatel/?actId=6399812ad090df707d8b1f6f

          • Testovanie žiakov 9.ročníka - 22.marec (streda) 2023

          • Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl pod názvom Testovanie 9 2023 sa na našej škole uskutoční:

             22. marca 2023 (streda) 

            z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra.

             

            Dňa 22.3.2022 (streda) sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 9.ročníka Testovanie T9 2023. Deviataci budú testovaní z učiva matematiky a slovenského jazyka a literatúry podľa platnej legislatívy pre 2.stupeň ZŠ ISCED2.

            Povolené pomôcky: pero, ktoré píše namodro, rysovacie pomôcky, kalkulačka.

            Nepovolené pomôcky:  zošity, učebnice,  výpisky, študijné materiály, mobilné telefóny.

            Žiaci musia byť v škole 15 minút pred začiatkom administrácie testovania – teda o 7.45 hod!

            Základné informácie k testovaniu a Špecifikácie testov T9-2022 sú zverejnené na webovom sídle: https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

          • Sporko - finančná gramotnosť

          • Uplynulý týždeň si deti z 9.oddelenia rozvíjali svoje zručnosti,vedomosti a skúsenosti v oblasti financií formou hier, interaktívnych cvičení, pracovných listov aj praktických ukážok. V hre na obchod sa žiaci vystriedali na kupujúcich a predávajúcich, kde si precvičili zaokrúhľovanie nákupov.

            Prostredníctvom interaktívných cvičení a rôznych aktivít sa deti zaujímavou a zábavnou formou dozvedeli nové informácie, ako narábať s peniazmi,o formách sporenia ale aj zaujímavosti o minciach.

          • Výbuch sopiek v triedach 5. ročníka

          • Sopky, výbuch a láva zachvátili 5.ročník. Žiaci si v rámci učiva o Zemi prichystali veľmi pekné projekty o sopkách, o ktorých na hodinách geografie porozprávali aj svojim spolužiakom.

            Žiaci veľmi milo prekvapili svojimi originálnymi modelmi sopiek, ktoré zhotovili z najrôznejších materiálov - polystyrénov, krepových papierov, alobalov, kartónov či plastelín. Samozrejme, nechýbali ani simulované sopečné ohňostroje a predvedenia vytekania lávy. Zo sódy, saponátu a potravinárskeho farbiva žiaci vymiešali magmu a prilievaním octu vytvorili vybuchujúcu alebo tečúcu lávu. Deti mali zo svojich aktívnych vulkánov obrovskú radosť a tak sa vzájomne bližšie oboznámili a spoznali ohnivé miesta na Zemi. 

            Mgr. Gabriela Baliková 

          • Žobrácka opera

          • Takýto záhadný názov malo divadelné predstavenie, ktoré navštívili dievčence 8.a 9. ročníka  a štebotavý Dominik z 8.B vo štvrtok 17. februára v Divadle Alexandra Duchnoviča. Aj keď  sa na začiatku zdalo, že „akosi“ nerozumieme, vďaka  kostýmom a neverbálnej komunikácii bolo všetko jasnejšie a pochopiteľnejšie. Bola to vlastne opereta anglického dramatika Johna Gaya.

            Dej sa odohrával  v zločineckom prostredí, kde sa  hlavný hrdina Macheath zvaný Kapitán, vodca lupičskej bandy, záletník, dostal do milostného trojuholníka, v ktorom sa zamotával klamstvami a sľubmi. 100 minút ubehlo veľmi rýchlo, a to aj   vďaka striedaniu spevu i hovoreného slova.  Nakoniec  tak  ako v rozprávke zvíťazila láska a čestnosť nad lžami  a intrigami.  Nasledoval búrlivý potlesk a milé fotenie spolu s niektorými herečkami.  Z predstavenia sme odchádzali plní blažených  pocitov, pozitívnej energie a aj akej si radosti z príjemne stráveného štvrtkového večera. A to, že sa aj našim žiakom  opereta páčila, dokazuje otázka  pri čakaní na autobusovej zastávke : „Pani učiteľky, kedy pôjdeme zas?“ a my odpovedáme : „Určite ešte pôjdeme.“ Nepridáte sa aj vy ostatní medzi nás ? 

          • Karneval v ŠKD

          • Fašiangy sú symbolom veselosti, zábavy a hlavne obdobím karnevalov. A takýto fašiangový karneval nechýbal ani v našej škole. Konal sa 10. februára 2023 a zúčastnili sa ho žiaci navštevujúci ŠKD.

            Deti predviedli krásne a tvorivé masky. Bolo veľmi náročné oceniť tie najlepšie. Veľká pochvala patrí hlavne rodičom, ktorí príprave masiek venovali veľa času.
            Ocenené boli tie najoriginálnejšie, avšak všetky deti boli za svoju snahu odmenené aj sladkou maličkosťou.


            Vychovávateľky ŠKD

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Milí rodičia!
            Jar sa pomaličky blíži a je najvyšší čas urobiť si v skriniach poriadok, a tak pomôcť aj našej Zemi. Naším partnerom v tomto zbere je Ekocharita, nezisková organizácia, ktorá dokáže dať každej veci druhú šancu. Vedeli ste napríklad, že na výrobu 1 trička sa minie až 2700 litrov vody? Sme cool ?
            Cool je dobrovoľná skromnosť .. aj v oblečení ! A preto
            neváhajte a zapojte sa do

            zberu textilu na našej škole

            Kedy: od 15. februára do 24. februára 2023
            Kde: v každej triede samostatne

            Čo zbierame ?
            Textil vhodný na ďalšie použitie, a to najmä (vypraté):
            - letné a zimné pánske, ženské a detské oblečenie,
            - zachovalý bytový textil ako návliečky, plachty či periny,
            - rovnako aj topánky( v pároch zviazané šnúrkami), opasky
            a kabelky
            Tento textil bude Ekocharitou odovzdaný tým, ktorí to
            najviac potrebujú.

            Ďakujeme!

             

             

          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožucha, zima mu bude......

          • Obdobie zábavy, radosti a karnevalov.

            ​​​​​​​Naša škola, v spolupráci s Obecným úradom v Ľuboticiach, zorganizovala fašiangový sprievod v maskách. Žiaci, učitelia, rodičia, ba i hostia sa obliekli do masiek v ľudovom štýle a na poludnie vyrazil sprievod od školy s doprovodom ľudovej hudby skupiny Keľemešské furmani k obecnému úradu, kde už masky vítala starostka obce N. Rubisová.

            Po kultúrnom programe, do ktorého sa zapojili aj naši žiaci z folklórneho súboru Zvonček, pod vedením p. učiteliek Čechovej a Feckovej, boli masky vyhodnotené a ocenené.A keďže k hudbe, tancu a spevu patrí aj dobré jedlo, všetci sa mohli občerstviť zabíjačkovými dobrotami i sladkými maškrtami, o ktoré sa postarali aj naše tety kuchárky zo školy.Akciu moderovala a režírovala p. uč. E. Šoltysová, fotodokumentáciu urobila p. uč. J. Toroková.Vedenie školy ďakuje všetkým zúčastneným za vydarenú akciu v trošku mrazivom počasí.

            Zapísali A. Tirpáková, M. Golitková

          • DEŇ 112

          • Dňa 10.2.2023 sa všetci žiaci 3. ročníka zúčastnili poučného a zážitkového podujatia Deň 112 v priestoroch Okresného úradu v Prešove. Žiaci si pozreli prezentáciu automobilovej techniky záchranných zložiek Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Záchrannej zdravotnej služby, Slovenského Červeného kríža, Kontrolných chemických laboratórií a Horskej záchrannej služby.

            Na pripravených stanovištiach prezentovali svoju činnosť a materiálno –technické vybavenie, čo žiakov zaujímalo a pracovníci im s milým úsmevom odpovedali na zvedavé otázky.  S veľkým rešpektom sme sledovali ukážky činnosti služobných psov Policajného zboru. Veľkým zážitkom pre všetkých bolo vidieť reálne prijímať hovor operátora záchranného systému na linke 112. Záchranné zložky nám pomáhajú v najkritickejších situáciách, kedy je ohrozené zdravie či ľudský život. Je preto dôležité, aby deti vedeli správne zareagovať v krízových situáciách a efektívne komunikovať počas tiesňového volania, o čom boli poučení. Niektorí žiaci sa dostali aj na obrazovku TV Markíza, ktorá vysielala príspevok z tejto akcie vo večerných Televíznych novinách. Žiaci si z tejto akcie odniesli nové poznatky, zážitky a tiež veľa prezentov.

          • BESEDA S PRÍSLUŠNÍČKOU POLICAJNÉHO ZBORU.

          • Dňa 8.2. prijala pozvanie na besedu príslušníčka Policajného zboru so žiakmi 2. ročníka.

            Hlavnou témou stretnutia bolo oboznámenie sa s činnosťou policajných zložiek v každodennom živote pod názvom : PÓLA RADÍ DEŤOM

            Naši žiaci si upevnili svoje vedomosti ako postupovať, ak sa dostanú do kritických situácii, ale najmä ako im predchádzať. Touto cestou veľmi pekne ďakujeme za spestrenie vyučovacieho procesu a tešíme sa na ďalšie poučné stretnutia.

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Dňa 6.2.2023 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín pre žiakov 1.stupňa. V umeleckom prednese poézie a prózy súťažili výhercovia triednych kôl z 2. až 4. ročníka našej školy.

            poézii boli najúspešnejšie tieto žiačky:
            1. miesto: Lucia Kasenčáková 4.B
            2. miesto: Sandra Lukáčová 4.A
            3. miesto: Liana Ferencová 4.C
                             Soňa Klimovičová 2.B

            próze bolo umiestnenie žiačok nasledovné:
            1. miesto: Natalia Francová 4.C
            2. miesto: Šarlota Takáčová 2.A
            3. miesto: Terézia Sokolová 3.C
                             Bianka Hvizdošová 4.B

            Všetkým výherkyniam srdečne blahoželáme!

             

          • Ľudské práva – modelové vyučovanie na 1. stupni

          • Dňa 25. 1. 2023 žiaci prvého stupňa zažili iný vyučovací deň, deň venovaný ľudským právam. Aktívnymi formami výučby sme žiakom sprostredkovali základné ľudské práva, ktoré prislúchajú každému človeku od narodenia.

            Žiaci v každom ročníku realizovali rôzne aktivity. Sledovaním DVD – Svet dvoch tvári – spoznávali svet u nás a v iných krajinách. Čítaním príbehov spoznávali rôzne zdravotné oslabenia ľudí a hľadali súvislosti medzi právami a povinnosťami, učili sa chápať rozdiel medzi individuálnymi a skupinovými právami, akceptovať národnostné a kultúrne rozdiely. Spoločne diskutovali na dané témy. Zaspievali si pieseň Chalani a baby a od Mira Jaroša  pieseň„ Kamarát“.

            1. ročník – žiaci sa oboznámili s tým, že každé dieťa má právo chodiť do školy. Porovnali si svoj školský deň so školou v Ugande.

            2. ročník – aktivita - Práva v balóne – žiaci hľadali najdôležitejšie práva.

            3. ročník – aktivita - Jedinečné zrkadielko – uvedomenie si svojich kladných vlastností a akceptovanie jedinečných rozdielov medzi ľuďmi.

            4. ročník – aktivita - Dialektika práv a povinností žiaka - deti majú nielen svoje práva, ale aj povinnosti.

            Nadobudnuté vedomosti a znalosti o ľudských právach pretavili do krásnych výtvarných prác, ktoré sú vystavené na nástenných novinách v 2. pavilóne.

          • Vystúpenie v zariadení MINTAKA

          • 3.2.2023 v piatok po 5.vyučovacej hodine sa žiaci našej ZŠ vybrali pod vedením Mgr. Marty Ižarovej do zariadenia pre seniorov MINTAKA v Prešove. Cieľom cesty bolo priniesť Ľuďom žijúcim v tomto zariadení kúsok lásky a radosti. Z nadšenia obyvateľov v tomto zariadení bolo vidieť, že sa nám to aj podarilo.

            Takto 7 koledníkov Dobrej noviny a naša speváčka Timea Kandráčová priniesli kúsok svetla a obetovali kúsok zo svojho voľného času pre radosť tým, ktorí si vedia vážiť a oceniť ľudskosť i obetu, lebo sami ich niesli a nesú na svojich pleciach v doterajšom živote i jeseni svojho života.

            Mgr. Martina Baňasová

          • Všetkovedko

          • Veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími žiakmi na celom Slovensku prebehol 30.11.2022.
            Na našej škole sa do súťaže zapojilo až 46 žiakov 2. – 4. ročníka. Výsledky svojho snaženia
            a vedomostí z rôznych oblastí života sa žiaci dozvedeli v deň odovzdávania polročných vysvedčení.
            Medzi najúspešnejších žiakov patrili všetci tí, ktorí získali titul VŠETKOVEDKO. Zo 46 žiakov sa to
            podarilo presne jedenástim.
             

            Z 2. ročníka titulom Všetkovedko sa môžu pochváliť žiaci:
            D. Dubeň 2.A, D. Korbelová 2.A, E. Bujdošová 2.A, M. Novotný 2.B, A. Sučková 2.C.

            Medzi najúspešnejších tretiakov s titulom Všetkovedko patria:
            Z. Ižarová 3.A, T. Sova 3.A, V. Kollárová 3.A, V. Čechová 3.A, T. Túš 3.A, L. Petrigáč 3.B.

            Ostatní súťažiaci získali titul Všetkovedkov učeň. Všetkým súťažiacim patrí veľký obdiv a pochvala za
            odvahu, pretože úlohy neboli vôbec jednoduché. Môžete sa o tom presvedčiť na
            www.vsetkovedko.sk. Poďakovanie patrí aj rodičom, ktorí umožnili svojim deťom súťažiť zaplatením
            poplatku za štartovné.