• Žobrácka opera

          • Takýto záhadný názov malo divadelné predstavenie, ktoré navštívili dievčence 8.a 9. ročníka  a štebotavý Dominik z 8.B vo štvrtok 17. februára v Divadle Alexandra Duchnoviča. Aj keď  sa na začiatku zdalo, že „akosi“ nerozumieme, vďaka  kostýmom a neverbálnej komunikácii bolo všetko jasnejšie a pochopiteľnejšie. Bola to vlastne opereta anglického dramatika Johna Gaya.

            Dej sa odohrával  v zločineckom prostredí, kde sa  hlavný hrdina Macheath zvaný Kapitán, vodca lupičskej bandy, záletník, dostal do milostného trojuholníka, v ktorom sa zamotával klamstvami a sľubmi. 100 minút ubehlo veľmi rýchlo, a to aj   vďaka striedaniu spevu i hovoreného slova.  Nakoniec  tak  ako v rozprávke zvíťazila láska a čestnosť nad lžami  a intrigami.  Nasledoval búrlivý potlesk a milé fotenie spolu s niektorými herečkami.  Z predstavenia sme odchádzali plní blažených  pocitov, pozitívnej energie a aj akej si radosti z príjemne stráveného štvrtkového večera. A to, že sa aj našim žiakom  opereta páčila, dokazuje otázka  pri čakaní na autobusovej zastávke : „Pani učiteľky, kedy pôjdeme zas?“ a my odpovedáme : „Určite ešte pôjdeme.“ Nepridáte sa aj vy ostatní medzi nás ? 

          • Karneval v ŠKD

          • Fašiangy sú symbolom veselosti, zábavy a hlavne obdobím karnevalov. A takýto fašiangový karneval nechýbal ani v našej škole. Konal sa 10. februára 2023 a zúčastnili sa ho žiaci navštevujúci ŠKD.

            Deti predviedli krásne a tvorivé masky. Bolo veľmi náročné oceniť tie najlepšie. Veľká pochvala patrí hlavne rodičom, ktorí príprave masiek venovali veľa času.
            Ocenené boli tie najoriginálnejšie, avšak všetky deti boli za svoju snahu odmenené aj sladkou maličkosťou.


            Vychovávateľky ŠKD

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Milí rodičia!
            Jar sa pomaličky blíži a je najvyšší čas urobiť si v skriniach poriadok, a tak pomôcť aj našej Zemi. Naším partnerom v tomto zbere je Ekocharita, nezisková organizácia, ktorá dokáže dať každej veci druhú šancu. Vedeli ste napríklad, že na výrobu 1 trička sa minie až 2700 litrov vody? Sme cool ?
            Cool je dobrovoľná skromnosť .. aj v oblečení ! A preto
            neváhajte a zapojte sa do

            zberu textilu na našej škole

            Kedy: od 15. februára do 24. februára 2023
            Kde: v každej triede samostatne

            Čo zbierame ?
            Textil vhodný na ďalšie použitie, a to najmä (vypraté):
            - letné a zimné pánske, ženské a detské oblečenie,
            - zachovalý bytový textil ako návliečky, plachty či periny,
            - rovnako aj topánky( v pároch zviazané šnúrkami), opasky
            a kabelky
            Tento textil bude Ekocharitou odovzdaný tým, ktorí to
            najviac potrebujú.

            Ďakujeme!

             

             

          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožucha, zima mu bude......

          • Obdobie zábavy, radosti a karnevalov.

            ​​​​​​​Naša škola, v spolupráci s Obecným úradom v Ľuboticiach, zorganizovala fašiangový sprievod v maskách. Žiaci, učitelia, rodičia, ba i hostia sa obliekli do masiek v ľudovom štýle a na poludnie vyrazil sprievod od školy s doprovodom ľudovej hudby skupiny Keľemešské furmani k obecnému úradu, kde už masky vítala starostka obce N. Rubisová.

            Po kultúrnom programe, do ktorého sa zapojili aj naši žiaci z folklórneho súboru Zvonček, pod vedením p. učiteliek Čechovej a Feckovej, boli masky vyhodnotené a ocenené.A keďže k hudbe, tancu a spevu patrí aj dobré jedlo, všetci sa mohli občerstviť zabíjačkovými dobrotami i sladkými maškrtami, o ktoré sa postarali aj naše tety kuchárky zo školy.Akciu moderovala a režírovala p. uč. E. Šoltysová, fotodokumentáciu urobila p. uč. J. Toroková.Vedenie školy ďakuje všetkým zúčastneným za vydarenú akciu v trošku mrazivom počasí.

            Zapísali A. Tirpáková, M. Golitková

          • DEŇ 112

          • Dňa 10.2.2023 sa všetci žiaci 3. ročníka zúčastnili poučného a zážitkového podujatia Deň 112 v priestoroch Okresného úradu v Prešove. Žiaci si pozreli prezentáciu automobilovej techniky záchranných zložiek Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Záchrannej zdravotnej služby, Slovenského Červeného kríža, Kontrolných chemických laboratórií a Horskej záchrannej služby.

            Na pripravených stanovištiach prezentovali svoju činnosť a materiálno –technické vybavenie, čo žiakov zaujímalo a pracovníci im s milým úsmevom odpovedali na zvedavé otázky.  S veľkým rešpektom sme sledovali ukážky činnosti služobných psov Policajného zboru. Veľkým zážitkom pre všetkých bolo vidieť reálne prijímať hovor operátora záchranného systému na linke 112. Záchranné zložky nám pomáhajú v najkritickejších situáciách, kedy je ohrozené zdravie či ľudský život. Je preto dôležité, aby deti vedeli správne zareagovať v krízových situáciách a efektívne komunikovať počas tiesňového volania, o čom boli poučení. Niektorí žiaci sa dostali aj na obrazovku TV Markíza, ktorá vysielala príspevok z tejto akcie vo večerných Televíznych novinách. Žiaci si z tejto akcie odniesli nové poznatky, zážitky a tiež veľa prezentov.

          • BESEDA S PRÍSLUŠNÍČKOU POLICAJNÉHO ZBORU.

          • Dňa 8.2. prijala pozvanie na besedu príslušníčka Policajného zboru so žiakmi 2. ročníka.

            Hlavnou témou stretnutia bolo oboznámenie sa s činnosťou policajných zložiek v každodennom živote pod názvom : PÓLA RADÍ DEŤOM

            Naši žiaci si upevnili svoje vedomosti ako postupovať, ak sa dostanú do kritických situácii, ale najmä ako im predchádzať. Touto cestou veľmi pekne ďakujeme za spestrenie vyučovacieho procesu a tešíme sa na ďalšie poučné stretnutia.

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Dňa 6.2.2023 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín pre žiakov 1.stupňa. V umeleckom prednese poézie a prózy súťažili výhercovia triednych kôl z 2. až 4. ročníka našej školy.

            poézii boli najúspešnejšie tieto žiačky:
            1. miesto: Lucia Kasenčáková 4.B
            2. miesto: Sandra Lukáčová 4.A
            3. miesto: Liana Ferencová 4.C
                             Soňa Klimovičová 2.B

            próze bolo umiestnenie žiačok nasledovné:
            1. miesto: Natalia Francová 4.C
            2. miesto: Šarlota Takáčová 2.A
            3. miesto: Terézia Sokolová 3.C
                             Bianka Hvizdošová 4.B

            Všetkým výherkyniam srdečne blahoželáme!

             

          • Ľudské práva – modelové vyučovanie na 1. stupni

          • Dňa 25. 1. 2023 žiaci prvého stupňa zažili iný vyučovací deň, deň venovaný ľudským právam. Aktívnymi formami výučby sme žiakom sprostredkovali základné ľudské práva, ktoré prislúchajú každému človeku od narodenia.

            Žiaci v každom ročníku realizovali rôzne aktivity. Sledovaním DVD – Svet dvoch tvári – spoznávali svet u nás a v iných krajinách. Čítaním príbehov spoznávali rôzne zdravotné oslabenia ľudí a hľadali súvislosti medzi právami a povinnosťami, učili sa chápať rozdiel medzi individuálnymi a skupinovými právami, akceptovať národnostné a kultúrne rozdiely. Spoločne diskutovali na dané témy. Zaspievali si pieseň Chalani a baby a od Mira Jaroša  pieseň„ Kamarát“.

            1. ročník – žiaci sa oboznámili s tým, že každé dieťa má právo chodiť do školy. Porovnali si svoj školský deň so školou v Ugande.

            2. ročník – aktivita - Práva v balóne – žiaci hľadali najdôležitejšie práva.

            3. ročník – aktivita - Jedinečné zrkadielko – uvedomenie si svojich kladných vlastností a akceptovanie jedinečných rozdielov medzi ľuďmi.

            4. ročník – aktivita - Dialektika práv a povinností žiaka - deti majú nielen svoje práva, ale aj povinnosti.

            Nadobudnuté vedomosti a znalosti o ľudských právach pretavili do krásnych výtvarných prác, ktoré sú vystavené na nástenných novinách v 2. pavilóne.

          • Vystúpenie v zariadení MINTAKA

          • 3.2.2023 v piatok po 5.vyučovacej hodine sa žiaci našej ZŠ vybrali pod vedením Mgr. Marty Ižarovej do zariadenia pre seniorov MINTAKA v Prešove. Cieľom cesty bolo priniesť Ľuďom žijúcim v tomto zariadení kúsok lásky a radosti. Z nadšenia obyvateľov v tomto zariadení bolo vidieť, že sa nám to aj podarilo.

            Takto 7 koledníkov Dobrej noviny a naša speváčka Timea Kandráčová priniesli kúsok svetla a obetovali kúsok zo svojho voľného času pre radosť tým, ktorí si vedia vážiť a oceniť ľudskosť i obetu, lebo sami ich niesli a nesú na svojich pleciach v doterajšom živote i jeseni svojho života.

            Mgr. Martina Baňasová

          • Všetkovedko

          • Veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími žiakmi na celom Slovensku prebehol 30.11.2022.
            Na našej škole sa do súťaže zapojilo až 46 žiakov 2. – 4. ročníka. Výsledky svojho snaženia
            a vedomostí z rôznych oblastí života sa žiaci dozvedeli v deň odovzdávania polročných vysvedčení.
            Medzi najúspešnejších žiakov patrili všetci tí, ktorí získali titul VŠETKOVEDKO. Zo 46 žiakov sa to
            podarilo presne jedenástim.
             

            Z 2. ročníka titulom Všetkovedko sa môžu pochváliť žiaci:
            D. Dubeň 2.A, D. Korbelová 2.A, E. Bujdošová 2.A, M. Novotný 2.B, A. Sučková 2.C.

            Medzi najúspešnejších tretiakov s titulom Všetkovedko patria:
            Z. Ižarová 3.A, T. Sova 3.A, V. Kollárová 3.A, V. Čechová 3.A, T. Túš 3.A, L. Petrigáč 3.B.

            Ostatní súťažiaci získali titul Všetkovedkov učeň. Všetkým súťažiacim patrí veľký obdiv a pochvala za
            odvahu, pretože úlohy neboli vôbec jednoduché. Môžete sa o tom presvedčiť na
            www.vsetkovedko.sk. Poďakovanie patrí aj rodičom, ktorí umožnili svojim deťom súťažiť zaplatením
            poplatku za štartovné.

          • Zimná olympiáda v ŠKD

          • Dňa 25.1.2023 sa všetky oddelenia ŠKD zúčastnili akcie s názvom „Zimná olympiáda v ŠKD“. Akcia sa niesla v duchu športových aktivít, zábavy, spolupráce, súdržnosti, ale aj istej dávky súťaživosti.

            Konala sa v priestoroch školských ihrísk, kde bolo pre deti pripravených 10 stanovíšť, ktoré preverili ich zručnosti, schopnosti, koordináciu pohybu a vytrvalosť. Deti sa vzájomne povzbudzovali a tešili z úspechov spolužiakov. Na konci boli všetky deti odmenené a okrem malej odmeny si odnášali aj kopec zážitkov a spomienok.

          • Lyžiarsky výcvik

          • Parádny lyžiarsky výcvik v termíne 18.12. - 22.12.2022 zažili žiaci 8.ročníka v Tatranskej Lomnici nielen na svahu, ale aj v hotely Morava, kde boli ubytovaní.

            Pred akciou bolo snehu veľmi málo, ale nastal obrat, nasnežilo, mrzlo, čo bolo pre nás veľkým potešením.

            Žiaci, ktorí nikdy nelyžovali urobili spoločne s inštruktormi obrovský kusisko práce. Všetci výborne zvládli základy zjazdovej techniky, hlavne brzdenie.

            Pokročilí lyžiari sa zdokonalili, cibrili techniku oblúkov.

            Naši 10 snowboardisti na svahu predviedli svoje zručnosti a schopnosti ovládania tohto krásneho športu. Aj tí, ktorí prvýkrát sa naňho postavili, tak bravúrne zvládli jazdy so šarmantnými inštruktorkami.

            My, učitelia ďakujeme žiakom za ich odvahu a disciplínu, chuť učiť sa niečo nové a mať radosť z dobre vykonanej práce. 

          • Koledovanie v Dennom stacionári v Ľuboticiach

          • 18.1. sme si so seniormi z Ľubotíc pripomenuli krásny čas Vianoc vystúpením 2 koledníckych skupín Dobrej noviny.

            Žiaci našej školy si tak pre našich starkých a starké pripravili 2 koledovania obohatené o ľudový spev Timey Kandráčovej a hru na husliach v podaní Filipa Hasaru pod vedením p. uč. M. Ižarovej, s organizačnou pomocou p. uč. Baňasovej a p. G. Pinkovej. Spolu sme prežili pekné chvíle, ktoré len potvrdzujú, že generácia detí a starých rodičov patria neodmysliteľne spolu. Za úprimné prijatie ďakuje

                                         organizačný tím.

          • Krásne knihy

          • Krásne knihy získali žiaci 8. C triedy, ktorí sa ešte  v decembri pred vianočnými prázdninami zapojili do výtvarnej súťaže O najkrajší vianočný stromček. Túto súťaž vyhlásila knižnica pri Obecnom úrade Ľubotice. 

            Aj keď sa im veľmi nechcelo, predsa si niektorí  dali záležať a  nakreslili vianočný stromček, ktorý  žiaril farbami, svetielkami, voňal salónkami či  čokoládovými kolekciami.  Jednoducho bol pekný, hladkal,  hrial, žiaril.  A zrejme sa páčil aj porote a tak 6 žiakov dostalo dodatočne vianočný darček. Najnovšiu knihu od Dominika Dána získal Adam  Remeta,  od Danielle  Steeelovej Tereza Feková a  príbeh  lásky dievčaťa a koňa si určite s radosťou prečítajú Lívia Tomaščíková, Viktória Molnárová, Karin Šitárová  i Nataly Bebková. My im blahoželáme a prajeme  príjemné chvíle  pri čítaní týchto kníh.

          • PRIVÍTANIE NOVÉHO ROKA 2023 v školskom klube detí

          • Stretli sme sa po vianočných prázdninách opäť v škole, plní zážitkov i energie. V našich oddeleniach to bzučalo ako v úli a každý chcel niečo povedať. Kým sme ale skutočne vykročili do nového roka 2023, srdečne sme sa zvítali a priali si všetko dobré, niektorí aj vinšovali ...​​​​​​​​​​​​​​​​​

            1..Oddelenie – Želajme si v novom roku, dobrých ľudí vždy po boku.

                                    Nech je plný dom a všetci šťastní v ňom 🙂

            2. Oddelenie -  Majte všetko, čo vám treba, maslo, vodu aj dosť chleba.

                                     Deťom nech sa dobre darí, aby ste sa vždy len smiali, a tak radosť rozdávali 🙂

            3. Oddelenie  -  Prajeme vám pekný rok, bez úrazu každý skok. 

                                     Zdravia a veľa radosti, od spolužiakov láskavosti 🙂

            4. Oddelenie  -  My sme malí vinšovníci, vinšujeme vám,

                                    nech sa splnia túžby detí, oteckov i mám 🙂

            5. Oddelenie  -  Vinšujem vám na nový rok, aby ste mali veselý krok.

                                    Vinšujem vám lásku, dobrotu, aby ste mali skvelú robotu.

                                     Aby ste mali všetkého dosti a v srdci radosti 🙂

            6. Oddelenie  -  Vinšujem vám zdravia veľa, aby bola často nedeľa.

                                    Vtedy rodina vždy spolu je a pán Boh sa raduje 🙂

            7. Oddelenie  -  Vinšujem vám všetky vinše,

                                     lebo neviem žiadne inšie 🙂

            8. Oddelenie  -  Vinšujeme vám do nového roka,

                                     aby ste boli zdraví, šťastní a bohatí 🙂

            9. Oddelenie  -  Vinšujeme vám šťastný každý  krok,

                                     aby ste mali hojnosť po celý rok 🙂

            Aj vám chceme všetko dobré priať, aby ste sa nezabudli veľa smiať 🙂 Lebo  smiech lieči všetky neduhy a prináša veľa dobrých priateľov . Neveríte? Príďte sa presvedčiť do ŠKD.
                                   
             ŠŤASTNÝ  NOVÝ  ROK  2023   vám prajú  „klubáci“

          • Zvonček - spomienky 2022

          • Šťastie, zdravie, pokoj svätý vinšujeme Vám, všetkým ľuďom dobrej vôle, všetkým stvoreniam...

            aj s takýmto prianím boli deti z folklórneho krúžku Zvonček zaspievať a zavinšovať ľuďom na vianočných programoch pred Obecným úradom v Ľuboticiach, v meste Prešov, ale aj spolužiakom a učiteľom na školskej vianočnej akadémii.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Aj tento rok sme sa rozhodli zapojiť do krásnej aktivity, cieľom ktorej je potešiť seniorov na Vianoce, vyčariť im úsmev na tvári a zahriať nielen ich, ale aj nás pri srdiečku. 

            Naplnili sme  71  krabičiek, čomu sa veľmi tešíme a ďakujeme všetkým, ktorí nezaváhali a s radosťou prispeli. 

            Krabičky sme odovzdali do Denného stacionára v Ľuboticiach a za pomocí starostky a starostov obcí Ľubotice, Vyšná Šebastová a  Podhradík, sme krabičky doručili starším obyvateľom obcí.