• Verili by ste, že aj Mikuláš môže ochorieť ?

          • V našom ŠKD sa to tento školský rok stalo. Ochoreli deti aj Mikuláš. Prišiel preto neskôr, 13. decembra popoludní. 

            Po krásnej rozprávke Snehová kráľovná od tety z divadielka Gašparko sme sa dočkali Mikuláša i čerta. Zaspievali sme im pesničku, zarecitovali básničku a za odmenu sme dostali vrecia plné hračiek. V oddelení nás ešte čakali lízatká aj pekné vianočné ceruzky s gumou. Na pamiatku sme sa s Mikulášom a čertom odfotili a natešení utekali do oddelení rozbaľovať darčeky. 

            Ďakujeme, Mikuláš a tešíme sa na budúci

        • O   Z   N   A   M
          • O Z N A M

          •  Z dôvodu blížiaceho sa ukončenia kalendárneho  roka  a z dôvodu výpočtu množstva surovín, potrebných

            na prípravu stravy a úhradu všetkých faktúr žiadam všetkých stravníkov,

            ktorí sa chcú odhlásiť zo stravy na 20.- 22.12.2022 /utorok, streda  štvrtok, /

            aby tak urobili najneskôr do pondelka  19.12.2022 do  14.00  hod.

            Po tomto termíne odhlasovanie stravníkovuž nebude možné !

            Výdaj do obedárov od 13,40 – 14,00 hod

            iba 22.12.2022 výdaj do obedárov 12,40-13,00 hod.

             

            Ďakujem  za  pochopenie.                                               

            Gabriela Vargová DiS.

            vedúca ZŠS

             

          • Odmeny za šípky

          • Čas letí, Vianoce klopú na dvere a my sme radi, že sme mohli v tento predvianočný čas plný lásky a štedrosti odmeniť, ktorí sa v októbri aktívne zapojili do projektu Zber šípok spoločne s lesmi SR.

            Aj keď šípok bolo málo, predsa sa našli tí nadšenci, ktorí šípky vypátrali a nazbierali, za čo im patrí naše veľké ďakujeme. Práve týmto žiakom sme v tento zimný čas odovzdali odmeny nielen finančné, ale aj vecné – balíčky plné prekvapení. Spolu sme nazbierali 30 kg šípok a najaktívnejšou zberačkou sa stala žiačka 3.C triedy N. Kravjarová. Tá získala 10 eur, knihu a balíček. Ani ostatní zberači neodišli naprázdno. Veríme, že ich odmena potešila a snáď sa na budúci rok urodí viac šípok, nazbiera sa viac kg a zapojí sa viac žiakov.

          • Geografická olympiáda

          • Dňa 23.11.2022 sa žiaci našej školy zapojili do školského kola 51. ročníka Geografickej olympiády, ktoré sa na celom Slovensku konalo online formou. Školských kôl sa mohli zúčastniť všetci žiaci, ktorí o to prejavili záujem.

            V našej škole to bolo 18 žiakov z 5.-9. ročníka, ktorí súťažili v kategóriách E, F a G. S potešením môžem skonštatovať, že dôkladná príprava našich žiakov sa prejavila v tom, že 17 žiakov sa stalo úspešnými riešiteľmi.
            Úspešní riešitelia:
            kategória G
            1. Matej Novotný – 5.A
            2. Dominik Horváth – 5.A
            3. Lukáš Kormaník – 5.A

            4. Filip Benča – 5.B
            5. Filip Kordován – 5.C
            6. Michal Kovalčík – 5.B
            kategória F
            1. Filip Čakurda – 7.C
            2. Šimon Paľuch – 7.A
            3. Ester Mikolajová – 6.B

            4. Teodor Bindas – 7.A
            5. Alex Hasara – 7.A
            6. Matúš Onofrej – 7.A
            7. Alex Pošivák – 7.A
            8. Timur Kožej – 7.A
            kategória E
            1. Dávid Smažil – 9.B
            2. Bruno Bujko – 8.A

            3. Alžbeta Štefaničová – 8.A
            Do okresného kola postupujú za školu v danej kategórii úspešní riešitelia, ktorí sa umiestnili na 1.,2. a 3. mieste. Získané vedomosti prinášajú žiakom ovocie nielen vo forme postupu do vyššieho kola, ale víťazom jednotlivých kategórii aj možnosť reprezentovať našu školu na geografickej súťaži „Miestna krajina očami detí“, kde budú súťažiť so žiakmi ostatných škôl prešovského okresu. Sprievodnými akciami súťaže bude aj beseda s prvým slovenským kozmonautom Ivanom Bellom či jaskyniarom Rudolfom Koščom.
            Úspešným riešiteľom gratulujeme, postupujúcim žiakom prajeme veľa šťastia v okresnom kole a nášmu súťažnému družstvu držíme palce.

             

            Mgr.G.Baliková

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Z dôvodu neustále sa zhoršujúcej chorobnosti žiakov, riaditeľstvo ZŠ Strážnická 26, na základe usmernenia a pokynov RÚVZ a so súhlasom zriaďovateľa obce Ľubotice, oznamuje, že podľa §150 ods.5 školského zákona MIMORIADNE PRERUŠUJE PREZENČNÉ ŠKOLSKÉ VYUČOVANIE v dňoch 6. - 9.12.2022.

            Žiaci sú vyhlásení z obedov a ŠKD nie je v prevádzke.

            Školské prezenčné vyučovanie bude obnovené 12.12.2022 (v pondelok).

          • Technika - vedecká hračka

          • V dňoch 28.11.2022 - 2.12.2022 bola v novej digitálnej učebni inštalovaná interaktívna výstava Technika - vedecká hračka.

            Žiaci našej školy prvého ale aj druhého stupňa mohli tak hravou a zážitkovou formou spoznať a rozvíjať svoje vedomosti z oblasti techniky a vedy. Bola tu možnosť spoznať jednotlivé hračky a učiť sa hrou. V neposlednom rade starší učili mladších a vyskúšali si v praxi rovesnícke učenie.

            Ing. Ján Hvizdoš

            školský  digitálny koordinátor

          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • V utorok 29. novembra sa uskutočnilo školské kolo olympiády v nemeckom jazyku. Zapojilo sa do neho 5 žiakov, deviatakov, ktorí mali ukázať svoje jazykové zručnosti v 4 oblastiach. Najprv to boli texty určené na počúvanie a čítanie s porozumením, potom nasledoval text zameraný na gramatiku a nakoniec opis obrázku. Každý účastník olympiády bol v niečom lepší, v niečom slabší.

            Po spočítaní bodov sa na 1. mieste umiestnila Timea Kandráčová z 9.B, na 2. mieste Martina Havrilová z 9. C a na 3. mieste Sabína Sikorjaková z 9. C triedy. Za účasť ďakujeme Soni Pariľákovej z 9.B a Michalovi Naščákovi z 9.C. Víťazom blahoželáme a veríme, že aj naďalej budú rozvíjať svoje znalosti v nemeckom jazyku.

          • Olympiáda z anglického jazyka

          • 18. novembra žiaci 4. až 9. ročníka preukázali svoje jazykové znalosti a zručnosti v školskom kole olympiády z anglického jazyka. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách. V kategórií 1.A preukázali svoje jazykové vedomosti žiaci 4. až 7. ročníka.

            V kategórií 1.B zasa žiaci 8. a 9. ročníka. V testoch preukázali svoje kvality predovšetkým z gramatiky, slovnej zásoby, z čítania a počúvania s porozumením. Taktiež nechýbala práca s obrázkom, pri ktorej žiaci vytvárali zaujímavé príbehy.
            Víťazi jednotlivých kategórii postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční v januári 2023.
            Výsledky jednotlivých kategórii:

            Kategória 1A
            1. miesto: Tamara ČMILANSKÁ, 7.C
            2. miesto: Filip FRANKO, 7.A
            3. miesto: Matúš ONOFREJ, 7.A
            Kategória 1B
            1. miesto: Michal NAŠČÁK, 9.C
            2. miesto: Soňa PARIĽÁKOVÁ, 9.B
            3. miesto: Tereza KOVAĽOVÁ, 8.B

            Víťazom srdečne blahoželáme
            PaedDr. A. Stašková

          • Svätý Martin v ŠKD

          • 21. novembra podvečer si deti 4. oddelenia pripomenuli Sviatok svätého Martina. Pripravili si lampášiky a krátke pásmo o svätom Martinovi. Spolu s rodičmi sprevádzali Martina na bielom koni ulicami okolia školy. 

            Deťom na cestu svietili lampášiky aj ich očká, dúfajúc, že privolajú prvý sneh. 

            Veríme, že tento sviatok sa stane tradíciou a na budúci rok sa k nám pridajú aj ostatné deti. 

          • Volejbal žiakov - okresné kolo

          • Dňa 23.11.2022 sa uskutočnilo okresné kolo vo volejbale žiakov.

            Našu školu reprezentovali žiaci F. Krivý, D. Vavrek, B. Lukačko, Š. Kendra, T. Leško a vybojovali 3. miesto.

            Po veľmi dlhej (pandemickej) dobe je to naša prvá športová trofej.

            Ďakujeme a blahoželáme.

          • Červený kríž v ŠKD

          • V mesiaci november sme si do ŠKD pozvali pracovníkov Slovenského Červeného kríža, aby nám porozprávali a predviedli, ako sa správne a zodpovedne zachovať v prípade život ohrozujúcej situácie. Deti si mohli prakticky vyskúšať masáž srdca na figurínach, obväzovanie, stabilizovanú polohu a iné.

            Je dôležité deťom, a aj nám dospelým, pripomínať správne postupy pri záchrane ľudského života. Nikdy nevieme, kedy budeme musieť niekomu poskytnúť prvú pomoc, alebo dokonca sa my ocitneme v takej situácii, že budeme odkázaní na pomoc iných.

            Vychovávateľky ŠKD

          • ŠKD vo hvezdárni a planetáriu

          • Dňa 18.11.2022 sme sa s deťmi z troch oddelení ŠKD vybrali na návštevu do Hvezdárne a planetária v Prešove.

            Deti sa dozvedeli, za aký čas sa otočí zem okolo vlastnej osi, prečo je v noci tma a cez deň svetlo, koľko planét je v našej slnečnej sústave, aké sú najznámejšie súhvezdia... Zažili pohľad na nočnú oblohu, naučili sa veľa zaujímavostí o rýchlosti svetla. Dostali odpovede na mnohé otázky, ktoré ich zaujímali. Určite sa do hvezdárne vyberieme aj nabudúce.

            Vychovávateľky ŠKD

          • Chrobák v hlave

          • Veru, taký chrobák v hlave dokáže poriadne skomplikovať život človeka. O tom  sa presvedčili aj žiaci 8.a 9. ročníka, ktorí 9. novembra  navštívili štátne divadlo v Košiciach. 

            To pre nich pripravilo jednu z najslávnejších a najhranejších komédií na svete, klasiku, ktorá jednoducho nestarne. Brilantná francúzska komédia v 3 dejstvách  bola plná zvratov, nečakaných situácií i vtipných okamihov. Centrálnou zápletkou tejto komédie bola  nevera verných, ktorým ktosi skrátka nasadil chrobáka do hlavy. A tak ako v rozprávke, dobro zvíťazilo nad zlom, vernosť nad neverou, úprimnosť nad klamstvom. Po dlhšom čase teda mali naši žiaci divadelný kultúrny deň. Veríme, že ich v tomto školskom roku bude viac. A citát Johanna Wolfganga Goethe na záver : Človek by mal každý deň aspoň počuť malú pieseň, prečítať si dobrú báseň, vidieť krásny obrázok a podľa možnosti povedať niekoľko rozumných slov.“

          • Ponožkový október.

          • Aj v tomto školskom roku sme sa s veľkým záujmom zapojili do zbierky ,ktorú každoročne organizuje OZ Podaj ďaľej... Každý októbrový pondelok žiaci ŽŠR chodili po triedach a zbierali ponožky ,ktoré pomôžu ľudom v núdzi.

            Veríme, že splnia svoj účel a zahrejú nielen v zime.Dohromady ich bolo 919 párov. Najvyšší počet párov ponožiek doniesli žiaci 7.B. Partí im veľká pochvava a čaká ich sladká odmena.

          • Exkurzia po stopách našich literátov

          • Žiaci 8. ročníka absolvovali 18.10. spolu s vyučujúcimi A. Tirpákovou a M. Golitkovou exkurziu na trati Prešov, Jasenová, Martin. Prvú zastávku sme mali v Jasenovej, rodnej obci Martina Kukučína a M. Urbana, kde nám lektorka porozprávala o živote a tvorbe Kukučína, nášho realistického spisovateľa.

            Cesta pokračovala cez Dolný Kubín , kde sme si pripomenuli ďalšieho velikána slovenskej literatúry, Pavla Országa Hviezdoslava.
            Posledná najdlhšia zastávka bola v Martine, kde sme navštívili Slovenské literárne múzeum a tu nás lektorka previedla písomníctvom na Slovensku od čias Veľkej Moravy po súčasnosť. Trošku sme si zopakovali vedomosti, ktoré žiaci získali v nižších ročníkoch a doplnili si , čo ešte nevedeli.
            Posledná cesta viedla na Národný cintorín, kde sme si uctili pamiatku osobností ako Kukučín, Hečko, Jesenský, Haľamová, Smrek, Kmeť, Plicka, Hurban, Vajanský a mnohých ďalších. Myslíme, že tu platí -radšej raz vidieť, ako stokrát počuť.

          • Folklórny krúžok Zvonček

          • Október je mesiac, ktorý je oslavou jesene života a pripomienkou úcty ku všetkým starším ľuďom. Sme radi, že folklórny krúžok Zvonček mohol dňa 17. 10. 2022 svojim vystúpením opäť potešiť seniorov z Jednoty dôchodcov v Ľuboticiach.

            Veríme, že sme im našimi ľudovými piesňami a tancami spríjemnili chvíle. Ďakujeme im za pozvanie a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            p. uč. Fecková, Čechová